Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik aktywny

Gram na perkusji i lubię sobie włączyć muzykę i do tego grać, tyle, że nie lubię słuchawek. Moje kolumny unitry ok.20 wat nie dają rady bo perkusja jest za głośna. Wpadłem więc na pomysł budowy głośnika aktywnego, dwu lub trójdrożnego. Wzmacniacz wydrzeć ze starej unitry amator. Czy to ma sens? Jeśli tak to jak to zrobić? Z racji tego, że zabieram się za monitorki do pokoju nie mam funduszy, więc chciałbym to zrobić jak najtaniej gdyż jakość się nie liczy, ważne żeby miało ok.50 wat.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Ja używałem przez pewien czas combo gitarowego Labogi LR-1. Jakość tego była raczej mizerna ale dało się grać.
    Dobre słuchawki są raczej wygodniejszym rozwiązaniem. Później na próbach albo przy nagrywaniu jesteś już obyty z graniem ze słuchawkami i zawsze możesz sobie metronom puścić albo partie basu i wokalu.
    Może jakaś kolumienka z 2x ARZ 6604? Albo 2 kolumienki po jeden ARZ? I zasilić to jakimś prostym wzmakiem.

Skomentuj

nie chce słuchawek :twisted: czyli dać dwa arz i jakiś gwizdek do tego? chciałbym to zrobić jak najtaniej tak do 100zł, płyty mam. Nie chce dawać żadnych zwrotnic, czy dawać jakieś kondensatory?

I jeszcze takie pytanie, jak z dwóch kanałów zrobić jeden mocniejszy?

Skomentuj

ARZ jest szerokopasmowy więc myślę że bez gwizdka się obejdzie, szczególnie przy takim zastosowaniu :mrgreen: ale może niech ktoś obeznany z tymi głośnikami się wypowie.
        Zamieszczone przez bonzo_maciej
        I jeszcze takie pytanie, jak z dwóch kanałów zrobić jeden mocniejszy?
        Sumator?
        Ja się podpinałem przez jakiś stary mikser upolowany na allegro bo zazwyczaj miałem więcej kanałów, tak jak pisałem wcześniej :wink:

Skomentuj

jak sumator zrobić? jestem uczniem technikum o profilu technik-elektronik więc może skumam

[ Dodano: 2009-03-18, 19:56 ]
          a takie pytanie jeszcze mam, jaka będzie różnica pomiędzy dwoma arz podpiętymi przez sumator, a dwoma arz podpiętymi do kanałów L i P tyle, że w jednej budzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
            Może jakaś kolumienka z 2x ARZ 6604? Albo 2 kolumienki po jeden ARZ? I zasilić to jakimś prostym wzmakiem
            popieram - ARZ i nic wiecej

jak z dwóch kanałów zrobić jeden mocniejszy?
            mostek. ale z tego co masz to sie nie oplaca robic - wymagalby min 16 ohm wiec kompletnie bez sensu

jaka będzie różnica pomiędzy dwoma arz podpiętymi przez sumator, a dwoma arz podpiętymi do kanałów L i P tyle, że w jednej budzie
            mono i stereo :P
            mocowo bedzie to samo bo bedziesz musial polaczyc ARZty szeregowo

2 kolumny na 1szt ARZ 6608 starcza. jak masz wiecej kasy to 2xARZ6604 i zdziwisz sie jak to zagra z tak malej mocy :lol:

Skomentuj

wole jedną kolumne z dwoma arz i podpiąć normalnie, czyli jeden głośnik na prawy kanał a drugi na lewy, czy jakoś inaczej to podpinać? Dawać jakieś kondensatory wcześniej cyz nie?

Skomentuj

podlacz normalnie bez zadengo konda - to szerokopasmowka
                tylko jak masz korektor to srednicy scisz troche

Skomentuj

Czaruję...
                X