Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satelitki - pierwsza konstrukcja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Satelitki - pierwsza konstrukcja

Witam.
    Przeglądam sobie forum, i w końcu zdecydowałem zbudować coś samemu. A konkretniej, chciałbym na początek stworzyć jakieś satelitki przednie. Miały by to być tanie głośniczki które zagrają lepiej od jakichś plastików komputerowych.

Założenia:
    - zbudować 2 satelitki które zastąpią dotychczasowe plastikowe głośniczki ze starej wieży philipsa
    - zbudować wzmacniacz stereo który napędzi te satelitki(wzmacniacz na 2xLM3886)
    - wszystko ma być podłączone pod kartę dźwiękową w komputerze
    - kolejnym krokiem będzie zbudowanie 2 kolumn(+wzmacniacz) na przód a satelitki zajmą miejsce 2 tylnych głośniczków, do tego jakiś centralny z subem(+wzmacniacz) i tak o to powstanie zestaw kina domowego którego bazą będzie komputer z jakąś dobrą kartą dźwiękową 5.1, ewentualnie zestaw będzie przepinany na jakieś dvd lub tv
    - wszystko będzie służyło od samego początku głównie do słuchania muzyki i filmów, czasem jakaś gierka

Wkład finansowy:
    - początkowo tworzę satelity 2-way, które później będą grały na tyle, wymyśliłem przeglądając forum, że niskotonowy to będzie:
    TVM-TESLA ARN 150-05/8
    wysokotonowy mam nadzieję zaproponujecie sami, byle tani, cena głośniczków do satelit nie może przekroczyć 100-120zł, z czego same niskotonowe obliczyłem, że kosztować będą 75,8zł na allegro
    - resztą materiału będę się martwił poza forum, sam

Konstrukcja:
    - i teraz pytanie, bo sugerując się gotowymi konstrukcjami, bez zabawy w pomiary doszedłem do wniosku, że obudowa to br około 10L, bez uwzględniania czegokolwiek w środku, więc po prostu jak się zapełni i wszystko złoży, litraż się trochę zmniejszy
    - mam dużo 2cm gąbki akustycznej, czy może posłużyć do wytłumienia komory głośniczków?
    - posiadam 3cm płyty mdf z których stworzę obudowę
    - wszystko mam zamiar ładnie odpicować, proste klocki ale ładnie oklejone fornirem

Proszę o opinię, i oczywiście sugestię do jakiegoś taniego głośniczka wysokotonowego do tego arn150 :) głośniczki to budżetówki które w późniejszym czasie dostaną rolę tylnych satelitek.

Re: Satelitki - pierwsza konstrukcja

Zamieszczone przez forever87
    wysokotonowy mam nadzieję zaproponujecie sami, byle tani, cena głośniczków do satelit nie może przekroczyć 100-120zł, z czego same niskotonowe obliczyłem, że kosztować będą 75,8zł na allegro
    Moze stx PJ? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb Mysle ze cena bedzie odpowiednia, jakosc chyba tez i nawet gotowa zwrotnica jest do tego zestawu.

jesli chcesz zrobic na tym zestawie potem kino domowe to musisz sie liczyc ze kolejne kolumny powinny byc robione na tym samym zestawie glosnikow, zeby brzmienie bylo dosc jednolite. pozdro

Skomentuj

arn + stx pj
      sam robie te kontrukcje wlasnie ukonczylem podlogowki i satelity czekaja na glosniki. fajnie gra i nie zbyt duze koszta (pojecie wzgledne podlogowki ok 500-600zl )

Skomentuj

oki dzięki wielkie panowie :) oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że przy kinie nie może, być każda kolumna z innymi głośnikami :) no ale np. zaplanowałem sobie, że po satelitkach zrobię kolumny na 2x arn150/5/4 + wysokotonówka.

no i pytanko czy małe satelitki z arn 150/5/8 zagrają inaczej niż kolumny z dwoma głośniczkami arn 150/5/4, jaka jest między nimi różnica poza oczywiście impedancją?
        Bo do satelitek chce dać jednego arn150/5/8 a do kolumn dam dwa takie tylko, że 4ohm :)

Skomentuj

duzej roznicy nie bedzie, mysle ze mozesz spokojnie cos takiego robic, zyskasz poprostu na basie z przodu ale wielkiej roznicy nie bedzie pod warunkiem ze zastosujesz ten sam wysokotonowy glosnik w tym przypadku PJ.

Bedzie z tego juz fajne kino, tak mi sie wydaje. Pozdrawiam

Skomentuj

Założenia:
            - zbudować 2 satelitki które zastąpią dotychczasowe plastikowe głośniczki ze starej wieży philipsa
            - zbudować wzmacniacz stereo który napędzi te satelitki(wzmacniacz na 2xLM3886)
            - wszystko ma być podłączone pod kartę dźwiękową w komputerze
            - kolejnym krokiem będzie zbudowanie 2 kolumn(+wzmacniacz) na przód a satelitki zajmą miejsce 2 tylnych głośniczków, do tego jakiś centralny z subem(+wzmacniacz) i tak o to powstanie zestaw kina domowego którego bazą będzie komputer z jakąś dobrą kartą dźwiękową 5.1, ewentualnie zestaw będzie przepinany na jakieś dvd lub tv
            - wszystko będzie służyło od samego początku głównie do słuchania muzyki i filmów, czasem jakaś gierka
            jezeli z gory wiesz ze bedzie to kino i bedzie podpiete pod cos wiecej niz komputer to proponuje poszukac gotowego amplitunera kina domowego - taniej i lepiej
            TVM-TESLA ARN 150-05/8
            do wyboru masz STX GDWK PJ, TVM ARV104, tonsilowskie GDWK oraz visatona sc10n.
            najtanszy STX i tak przekracza budzet :P

- i teraz pytanie, bo sugerując się gotowymi konstrukcjami, bez zabawy w pomiary doszedłem do wniosku, że obudowa to br około 10L, bez uwzględniania czegokolwiek w środku
            moze byc, ale proponowalbym skozystac z gotowego projektu - np mojego (jak nie znajdziesz to podesle)

- mam dużo 2cm gąbki akustycznej, czy może posłużyć do wytłumienia komory głośniczków?
            tak
            - posiadam 3cm płyty mdf z których stworzę obudowę
            to raczej na suba a nie male monitorki :lol:
            strasznie duze beda. ja bym zainwestowal w 16-18mm a te 3cm na front
            Zamieszczone przez tomq88
            jesli chcesz zrobic na tym zestawie potem kino domowe to musisz sie liczyc ze kolejne kolumny powinny byc robione na tym samym zestawie glosnikow, zeby brzmienie bylo dosc jednolite.
            dokladnie. reszta kina bedzie oparta dokladnie na tym samym!
            no ale np. zaplanowałem sobie, że po satelitkach zrobię kolumny na 2x arn150/5/4 + wysokotonówka
            moze byc - byle to bylo 2xARN + GDWK PJ :P
            no i pytanko czy małe satelitki z arn 150/5/8 zagrają inaczej niż kolumny z dwoma głośniczkami arn 150/5/4, jaka jest między nimi różnica poza oczywiście impedancją?
            wiecej basu (2xwieksza powierzchnia glosnika) i glosniej (2x wiecej glosnikow = +3db; przynajmniej teoretycznie)
            Zamieszczone przez bialagora
            Bedzie z tego juz fajne kino, tak mi sie wydaje.
            napewno lepsze niz fabryczne zestawy za 2-3kPLN

proponuje najpierw zaprojektowac cale kino, zaczac od skompletowania skrzynek a dopiero pozniej je uzbrajac i wykonczyc rowniez w tym samym czasie (zeby wygladaly jednakowo)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              jezeli z gory wiesz ze bedzie to kino i bedzie podpiete pod cos wiecej niz komputer to proponuje poszukac gotowego amplitunera kina domowego - taniej i lepiej
              Skoro tam twierdzisz to może coś zaproponujesz? jeśli serio będzie to lepsze i wygodniejsze rozwiązanie. Ile mniej więcej musiał bym za takiego ampa zapłacić? No i podkreślam jeszcze, że głośników chciałbym używać do kompa, dvd, tv :) czyli napewno 3 źródła dźwięku.

do wyboru masz STX GDWK PJ, TVM ARV104, tonsilowskie GDWK oraz visatona sc10n.
              najtanszy STX i tak przekracza budzet :P
              Sam raczej nie wybiore, ale skoro stx najtańszy to pewnie na niego się zdecyduje, zwłaszcza, że wszystkie głosniki muszą być w kinie takie same, więc jak by mi przyszło składać cały zestaw to bym się nie wypłacił

moze byc, ale proponowalbym skozystac z gotowego projektu - np mojego (jak nie znajdziesz to podesle)
              no właśnie przeglądałem kilka projektów, i w każdym ludzi Ci dziękują za pomoc więc już nie wiem na czym się oprzeć, więc najlepiej jak coś podeślesz jeśli to nie problem

no ale np. zaplanowałem sobie, że po satelitkach zrobię kolumny na 2x arn150/5/4 + wysokotonówka
              moze byc - byle to bylo 2xARN + GDWK PJ :P
              piszesz, że ma to być GDWK PJ, czyli chyba lepiej dla mnie? bo jest najtańszy z wysokotonowych jakie podałeś, a skoro muszą być wszystkie takie same to dla mnie lepiej

Zamieszczone przez bialagora
              Bedzie z tego juz fajne kino, tak mi sie wydaje.
              napewno lepsze niz fabryczne zestawy za 2-3kPLN

Nooooooooo to mnie zmobilizowałeś tym tekstem i to bardzo dzięki , jeśli ten sprzęt ma serio zagrać jak zestawy za które trzeba taką kasę zapłacić, to warte to jest poświęcenia czasu na wykonanie tego wszystkiego

Skomentuj

Skoro tam twierdzisz to może coś zaproponujesz? jeśli serio będzie to lepsze i wygodniejsze rozwiązanie. Ile mniej więcej musiał bym za takiego ampa zapłacić? No i podkreślam jeszcze, że głośników chciałbym używać do kompa, dvd, tv czyli napewno 3 źródła dźwięku.
                jezeli np nie zalezy ci na nowych dekoderach i ewentualna korekcje barwy zapodasz z kompa to mozesz kupic magnum AV-440 (koda AV-600 - nowszy model)
                w srodku siedzi 1kVA trafo i koncowki mocy oparte na tych samych tranach co symasym czy uniamp
                lekka korekcja w kompie i miodzio brzmienie
                tylko ze z czasem sypie sie preamp :???:
                lub dowolne uzywane modele ale koniecznie z wyzszej polki

najlepiej jak coś podeślesz jeśli to nie problem
                http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF

wyszly naprawde fajnie i dlatego polecam ten projekcik
                zdjecia z budowy tych kolumn masz do pobrania w temacie "tutorial" w dziale offtopic
                chyba zaloze temat w gotowych konstrukcujach zeby ludzie mogli kopiowac bo potrwa troche zanim tutoriala napisze :???:

Nooooooooo to mnie zmobilizowałeś tym tekstem i to bardzo dzięki , jeśli ten sprzęt ma serio zagrać jak zestawy za które trzeba taką kasę zapłacić, to warte to jest poświęcenia czasu na wykonanie tego wszystkiego
                zestawy kina za takie pieniadze robia najlepsze wrazenie na wystawie... fajnie wygladaja ale jakos juz nie chca grac tak jak by sie spodziewali klienci :???:
                no i nie zapominaj ze ty tez sporo kasy wydasz na to kino :P

Skomentuj

pawel co sadzisz do tego kina dac suba na stx'ie GDN-32-450 ?

Skomentuj

forever87, skoro plaujesz zrobic kino domowe (nawet jesli w dluzszej perspektywie czasowej) tow tym kinie subwoofer i ta byc musi. Wiec moim zdaniem nie musisz dawac dwoch arn-ow na kolumne po to by zyskac wiecej basu, bo za niego i tak bedzie odpowiadal sub. Wyjdzie ci troche taniej i to co zaoszczedzisz na na tych arnach moze przyspieszy budowe pozostalych kolumn.

Wiadomo ze 1 arn bedzie mial mniejsza efektywnosc niz dwa, ale cos za cos. Moze lepiej zamiast nich dac stx 14-100, tez jest projekt zwrotnicy z stx gdwk pj, a chyba ciut lepszy w sredich tonach jest (ale tu niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni)

Skomentuj

kinie subwoofer i ta byc musi. Wiec moim zdaniem nie musisz dawac dwoch arn-ow na kolumne po to by zyskac wiecej basu
                      I mniej obciążysz przeważnie niezbyt mocne końcówki mocy amplitunera, popieram.
                      Moze lepiej zamiast nich dac stx 14-100, tez jest projekt zwrotnicy z stx gdwk pj, a chyba ciut lepszy w sredich tonach jest
                      Też tak myślę.

Skomentuj

Skoro tam twierdzisz to może coś zaproponujesz? jeśli serio będzie to lepsze i wygodniejsze rozwiązanie. Ile mniej więcej musiał bym za takiego ampa zapłacić? No i podkreślam jeszcze, że głośników chciałbym używać do kompa, dvd, tv czyli napewno 3 źródła dźwięku.
                        jezeli np nie zalezy ci na nowych dekoderach i ewentualna korekcje barwy zapodasz z kompa to mozesz kupic magnum AV-440 (koda AV-600 - nowszy model)
                        w srodku siedzi 1kVA trafo i koncowki mocy oparte na tych samych tranach co symasym czy uniamp
                        lekka korekcja w kompie i miodzio brzmienie
                        tylko ze z czasem sypie sie preamp :???:
                        lub dowolne uzywane modele ale koniecznie z wyzszej polki
                        No oglądałem na allegro te kody i powiem, że ciekawa alternatywa zamiast budować wzmacniacze na scalakach, taniej wyjdzie :) ale zanim kupie taki bajer, to to przynajmniej przód i tył muszę mieć już gotowy :)

najlepiej jak coś podeślesz jeśli to nie problem
                        http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF

wyszly naprawde fajnie i dlatego polecam ten projekcik
                        zdjecia z budowy tych kolumn masz do pobrania w temacie "tutorial" w dziale offtopic
                        chyba zaloze temat w gotowych konstrukcujach zeby ludzie mogli kopiowac bo potrwa troche zanim tutoriala napisze :???:
                        dzięki, właśnie o coś takiego mi chodziło, przeczytam ten ten temat z tutorialem :)

zestawy kina za takie pieniadze robia najlepsze wrazenie na wystawie... fajnie wygladaja ale jakos juz nie chca grac tak jak by sie spodziewali klienci :???:
                        no i nie zapominaj ze ty tez sporo kasy wydasz na to kino :P
                        wiem, że trochę wydam na to :) no ale w końcu będę miał sprzęt którym będę mógł się pochwalić

[quote = "tomq88"]forever87, skoro plaujesz zrobic kino domowe (nawet jesli w dluzszej perspektywie czasowej) tow tym kinie subwoofer i ta byc musi. Wiec moim zdaniem nie musisz dawac dwoch arn-ow na kolumne po to by zyskac wiecej basu, bo za niego i tak bedzie odpowiadal sub. Wyjdzie ci troche taniej i to co zaoszczedzisz na na tych arnach moze przyspieszy budowe pozostalych kolumn.

Wiadomo ze 1 arn bedzie mial mniejsza efektywnosc niz dwa, ale cos za cos. Moze lepiej zamiast nich dac stx 14-100, tez jest projekt zwrotnicy z stx gdwk pj, a chyba ciut lepszy w sredich tonach jest (ale tu niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni)[/quote]

tylko wtedy wszystko się zmieni :> wszędzie zamiast arn150 musiał bym dawać te stx 14-100? tylko jak się to ma do ceny :> a z tym subem to racja, nie ma poco tracić kasy na 2xarn150 w jednej kolumnie dla lepszego basu, skoro w kinie od basu będzie sub :>

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                          Roznica w ceie jest nie wielka, ale plusem stx jest to ze zamowisz je wszystkie na raz (tzn wysokotonowki i niskotonowki :) )

http://img168.imageshack.us/my.php?i...102008pmh2.gif
                          Zwrotnica nie jest zbyt skomplikowana, raptem 5 elementow na strone. Wiem ze pawel s. wykonuje te zwrotnice (ostatio wystawial je na allgero), moze ma tez wymiary kolumn/monitorkow.

Pawel robil juz monitorki na tym zestawie, wiec na pewno napisze o nich cos wiecej.

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88
                            pawel co sadzisz do tego kina dac suba na stx'ie GDN-32-450 ?
                            a zbudujesz wzmacniacz 300W do niego? ;>
                            jak tak to moze byc :P
                            tylko wtedy wszystko się zmieni :> wszędzie zamiast arn150 musiał bym dawać te stx 14-100? tylko jak się to ma do ceny :>
                            GDN kosztuje 38zl ale obecnie latwiej go zdobyc niz ARNa wiec koszt podobny lub nawet nizszy (tansza zwrotnica)
                            Wiem ze pawel s. wykonuje te zwrotnice (ostatio wystawial je na allgero), moze ma tez wymiary kolumn/monitorkow.
                            schemat podalem wyzej. zwrotnice moge wykonac jak autor bedzie zainteresowany
                            tomq88, ja ich nie robilem :P
                            mialem je kupic ale ciagle cos wypada.
                            ale napewno srednica graja lepiej niz ARNy co w kinie sie przyda

Skomentuj

hmmm więc co w takim razie proponujecie? wszystko na tych stx no nie?

jeszcze takie pytanko, no bo skoro to będzie kino to powiedzcie mi czym mają się różnić przednie satelitki od tylnych skoro mają być na tych samych głośniczkach? wielkością, kształtem tylko dla wygody i wyglądu? czy rzeczywiście mają grać jakoś inaczej? do tego dochodzi głośnik centralny? on też ma być na tych samych przetwornikach? czy jak to w końcu jest?

Skomentuj

hmmm więc co w takim razie proponujecie? wszystko na tych stx no nie?
                                taniej, szybciej, latwij kupic i lepiej ze srednica. no sam wybierz :P
                                jeszcze takie pytanko, no bo skoro to będzie kino to powiedzcie mi czym mają się różnić przednie satelitki od tylnych skoro mają być na tych samych głośniczkach?
                                rozmieszczeniem w pokoju
                                do tego dochodzi głośnik centralny? on też ma być na tych samych przetwornikach? czy jak to w końcu jest?
                                tak. najlepiej jakby cale kino bylo na tym samym.
                                jak ci nie pasuje taki wyglad centralnego to mozesz sobie zamowic membrane bierna i bedziesz mial lezacego centra z 2 "glosnikami"

Skomentuj

aha no więc chyba zdecyduję się na stx i stworzę na początek 4 identycznej wielkości satelity w których każdej skład wejdą 2 głośniczki:
                                  - GDWK-10-200-8-PJ (cena 27zł)
                                  - GDN-14-100-8-SCX (cena 38zł)

później powstanie leżący centralny na 3 głośniczkach:
                                  - 2xGDWK-10-200-4-PJ (cena 27zł)

no i jakiś subik by się przydał który pozamiata mi w pokoju

co do zwrotnic to pomyślę o nich jak już głośniczki będą w obudowach

fornirowaniem też się zajmę jak już wszystkie skrzyneczki będą gotowe, łącznie z subem

Obudowy do tych stx mogą być takie same jak pod te arn150 no nie?

Skomentuj

później powstanie leżący centralny na 3 głośniczkach:
                                    - 2xGDWK-10-200-4-PJ (cena 27zł)
                                    eeee, ze jak? :???:
                                    chyba chciales napisac 2x GDN?
                                    ale jak pisalem bedzie to membrana bierna a nie podlaczony glosnik - brak wersji 4ohm
                                    no i jakiś subik by się przydał który pozamiata mi w pokoju
                                    to zostaw na sam koniec
                                    Obudowy do tych stx mogą być takie same jak pod te arn150 no nie?
                                    tak

Skomentuj

Dawanie dwoch wysokotonowek jest bez sensu bo zamiast 8 ohm wyjdzie ci 4 albo 16, a do tego nie ma zwrotnicy.

IMHO lepiej zrobic centrala (domyslalam sie ze chcesz lezacego) na jednym gdn i jednym gdwk, z tym ze do gdwk zrobic czarna obwodke metalowa, plastikowa, albo dokupic. Po prostu zeby na wielkosc optycznie byly takie same i juz
                                      bedzie ladnie wygladac.

Skomentuj

Dawanie dwoch wysokotonowek jest bez sensu bo zamiast 8 ohm wyjdzie ci 4 albo 16, a do tego nie ma zwrotnicy.
                                        jest bez sensu , ale głównie ze względu na problemy interferencyjne chociażby.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X