Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil gdn 13/40/2 + STX GDWK PJ ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W kwestii cewki sprawa jest jasna. Zwrotnica którą przedstawił Keisan odnosiła się do kolumn Sttaf, które były robione na głośniku GDN 13/40/2, ale w wersji 8 - omowej. Jeżeli do tej zwrotnicy chcemy podłączyć głośnik 4 - omowy, zachowując częstotliwość podziału, to bezwzględnie trzeba zmniejszyć wartość cewki do ok. 0,8 mH, a równocześnie zwiększyć wartość kondensatora do ok. 10 uF.

Skomentuj

BTW, znalazlem gdzies na elce opinie takero o totem mite
      wielki rów nie średnicy i kiepska góra, wręcz żenująco kiepska...
      Z dobrze zaprojektowaną zwrotnicą i lepszym wysokim miałoby to szasnę zagrać, ale napewno nie w configu totema.
      Włsnie takie cos mogloby powstac gdyby zamiast tonsilowskiego gdwk wlozyc tam stx pj i zrobic zwrotke na pomiarach

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
        Panowie, jedna jest denerwujące
        Zamieszczone przez izbic
        że jak juz robić pomiary i nową zwrotkę to od razu pod DX25
        jak ktoś chce zrobić zestaw na polskich głośnikach i zmieścić się w jakiś kwocie lub z ciekawości lub z innym przyczyn, a ktoś radzi jakiś drogi głośnik (mimo że jest dobry).

Po co bawić się z Tonsilem, STX'em, TVM'em jak od razu można robić wszystko na Scan Speak'ach?
        Moim zdaniem po prostu 13/40/2 jest na tyle dobrym głośnikiem, że szkoda go do PJ (nie twierdzę przy tym, że to zły głośnik, wręcz przeciwnie) a tym bardziej do 10/80/7 który moim zdaniem jest beznadziejny po dłuższych odsłuchach (przynajmniej na zwrotnicy a'la Totem). Myślę, że chyba czasem lepiej zrezygnować z jednego wyjścia na imprezę lub dłużej poczekać i dołożyć te niecałe 150zł do choćby Vify

Skomentuj

Zamieszczone przez izbic
          Myślę, że chyba czasem lepiej zrezygnować z jednego wyjścia na imprezę lub dłużej poczekać i dołożyć te niecałe 150zł do choćby Vify
          ja nie wiem co wy macie z tymi imprezami :???:
          jak ja gdzies wychodze to wydam max 30zl a nie 150 :P

Skomentuj

A ja jak ostatnio zabalowalem to budzet polecial mi 400 zl a mialy byc nowe cewki i kody do zwrotki

Skomentuj

IMO lepiej kupić GDWK 11/100 z protonsila za 35zł naprawdę jest lepszy od PJtki. Niestety GDN 13-40-2 ma dość wycofana średnicę(polipropylen sie kłania) i dawanie do tego jeszcze PJtki to nie jest dobre rozwiązanie. Yasugeruje Ci seasa KT22TAF który jest o niebo lepszy od także przeciętnej VIFY DX25. Niestety ale DX jest osławiony a jest to bardzo ale to bardzo przeciętny głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                Yasugeruje Ci seasa KT22TAF który jest o niebo lepszy od także przeciętnej VIFY DX25. Niestety ale DX jest osławiony a jest to bardzo ale to bardzo przeciętny głośnik.
                bo niestety do tego zwrotka jest do czego innego nie... a nie wszyscy tak jak np ja kupuja cos do czego nie ma zwrotki i kombinuja moze kosztem ze nie zagra to maksymalnie dobrze ale za kazdym razem jestem zadowolony

Skomentuj

GDN 13/40/2 moze faktycznie ma lekko wycofana srednice, ale do ARNa150 to w ogole nie ma co porownywac - Tonsil zdecydowanie gora. Za cene Tonsila mozna mu wybaczyc to male niedociagniecie - nie wiem czy cokolwiek lepszego sie znajdzie za podobna cene. ARN-150 przy nim to buczydlo niewarte uwagi. Co do wysokotonowki to GDWK 10/80/7 wcale taki straszny nie jest, PJ-ka imo gorsza. Samo stosowanie do taniego glosnika dobrej wysokotonowki to wcale nie jest zly pomysl - jesli zwrotnica bedzie dobra to kolumny naprawde odzywaja sie lepszym dzwiekiem. Takie polaczenie jest znacznie lepsze niz dawanie jakiejs lipnej kopulki do dobrego midwoofera. Niekazdy wszak ma kase na zarowno dobrego niskosredniaka i dobra kopulke...

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    Co do wysokotonowki to GDWK 10/80/7 wcale taki straszny nie jest, PJ-ka imo gorsza.
                    no wlasnie - wszystko zalezy od tego kto co lubi :P
                    a co do kopolki to moze by tak ktos potestowal cos w cenie ok 50zl?
                    dayton jakis byl no i czekamy na nowego STXa

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                      IMO lepiej kupić GDWK 11/100 z protonsila za 35zł naprawdę jest lepszy od PJtki. Niestety GDN 13-40-2 ma dość wycofana średnicę(polipropylen sie kłania) i dawanie do tego jeszcze PJtki to nie jest dobre rozwiązanie. Yasugeruje Ci seasa KT22TAF który jest o niebo lepszy od także przeciętnej VIFY DX25. Niestety ale DX jest osławiony a jest to bardzo ale to bardzo przeciętny głośnik.
                      Niestety ale z niczym się tu nie zgadzam, może kwestia gustu.

Skomentuj

A wiecp rzydadaloby sie zrobic zwrotke do tej 13 z vifa
                        Samo stosowanie do taniego glosnika dobrej wysokotonowki to wcale nie jest zly pomysl - jesli zwrotnica bedzie dobra to kolumny naprawde odzywaja sie lepszym dzwiekiem.
                        i z czyms tanszym, ale skoro PJ i tonsilowski GDWK budzi tyle kontrowersji..

[ Dodano: 2009-03-31, 23:39 ]
                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10151
                        ( monitory na seas`ie 27TBFC i tonsilu 13/40/12 By PioK)

Skomentuj

jamess8 z czym sie nei zgadzasz ze DX jest słaby czy GDN ma wycofaną srednice? lepiej bedzie jak opiszesz swoje wrazenia.

Skomentuj

Czaruję...
                          X