Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór zestawu z akustyka. potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

alexrac, Najszybciej i najtaniej jest usztywnić kolumny wstawkami wewnątrz. Wtedy dodatkowo tłumisz rezonans obudowy i może to skutkować (u mnie poskutkowało) poprawą wyrazistości brzmienia.

Do tego sprawdź, czy obudowy są szczelne (z wyj. b-r) i stabilne oraz spróbuj je dociążyć (na próbę połóż kilka książek kucharskich na nich).

W zwrotnicy sprawdź czy kondensator 4,7uF jest równolegle czy w szeregu z głośnikiem. Jak w szeregu, to wymień go na foliowy.

To najprostsze i najtańsze przeróbki. Mogą małym kosztem dużo poprawić.

powodzenia

Skomentuj

Witam wszystkich.Jak już wcześniej napisałem zdecydowałem się na zastaw z akustyka.
      Ze wzgledu na to że
      - będe miał suba na mivocu xaw 310hc
      - w miarę dostępne cenowo
      - gotowe projekty zwrotnic
      - dobrze zgrane głośniki
      zdecydowałem się na układ 2 drożny. Rozważam trzy (dobre moim zdaniem) konfiguracje tzn.

h16 - 370zł

hx16 - 420zł - zmieniony głośnik wysokotonowy na lepszy względem pierwszego

hd1 - 510zł - konstrukcja na najlepszych głośnikach peerless`a ale efektywność tylko 84db :!:

Teraz tak
      -czy będzie duża różnica w odtwarzaniu dzwięku przez te zestawy porównując je ze sobą,(stosunek cena - jakość)
      -tzn czy usłyszę wyraźną różnicę w dzwięku,
      -czy będe mógł resztę zestawu tzn surrund + cetralny zostawiając głośnik wysokotonowy ten sam a srednio-niskotonowy zamienić na tańszy np. tvm lub stx? :roll:
      - ile kosztuje części do zwrotnicy do takiej kolumny?
      pozdrawiam
      Maciej

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        No cos ty. Chcesz kopiowac kina domowe w supermarketu?
        Pokaż mi gdzie takie sprzedają w supermarkecie. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
          Pokaż mi gdzie takie sprzedają w supermarkecie. :wink:
          http://pl.lge.com/multiimagedisplay....isplay=HT903TA

Skomentuj

Sorry, ale nieco cię wyobraźnia poniosła.
            Przecież to całkiem inny produkt. Od obudowy poczynając a na przetwornikach kończąc...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              http://pl.lge.com/multiimagedisplay.do?categoryId=0201&modelCodeDisp lay=HT903TA
              "Prawie" takie same ... :lol:

Skomentuj

różnica taka jak między Kalifornijskim Blue Creek z 2004, a "Spermą szatana" :lol:

Skomentuj

:?: tekero nie jestem kinomanen i prawdę mówiąc nie wiem o co Ci chodzi. Jak byś mógł trochę jaśniej

Skomentuj

Zamieszczone przez alexrac
                    h16 - 370zł

hx16 - 420zł - zmieniony głośnik wysokotonowy na lepszy względem pierwszego

hd1 - 510zł - konstrukcja na najlepszych głośnikach peerless`a ale efektywność tylko 84db :!:
                    Z tymi zestawami to nie jest tak że czym droższe tym lepsze, wielu osobom bardziej odpowiada DX niż XT, to samo z HDSami i może się okazać że dla Ciebie najlepiej zagrają te tańsze.
                    Efektywnością się nie martw bo to zupełnie wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez alexrac
                      :?: tekero nie jestem kinomanen i prawdę mówiąc nie wiem o co Ci chodzi. Jak byś mógł trochę jaśniej
                      porównanie dobrego wina z pseudo winem za 3zł.

Myślę że optymalnym kompromisem w tych trudnych czasach jest hds164 + dx :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X