Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry głośnik niskotonowy do małej obudowy poszukiwany!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobry głośnik niskotonowy do małej obudowy poszukiwany!

Witam.

Mam zamiar zbudować małe kolumny na biurko i chcę by przy małych wymiarach konstrukcja ładnie grała i możliwie nisko schodziła. Szerokość obudowy kolumny jest ograniczona do 17cm a jej objętość też nie powinna być zbyt duża.

Przeglądałem oferty kilku producentów i wstępnie zastanawiam się nad GDN-14-100-8-SCX produkcji STX lub ARN-180-0000 TVM'a. Proszę o opinie o tych przetwornikach i propozycje innych.

Dobrze by było gdyby głośnik posiadał ekranowanie magnetyczne (ma pracować w pobliżu monitora CRT), ale z tego co widzę, to mało który je ma. Czy trudno zrobić coś takiego w warunkach domowych?

Pozdrawiam.

Ile możesz przeznaczyć pieniędzy na głośniki i jaki maksymalny litraż kolumienki?

Skomentuj

Na głośniki mogę przeznaczyć ok. 150zł. Objętość ~10l.

Skomentuj

Przepatrz sobie: http://diyaudio.pl/search.php?mode=results wpisz monitory, zaznacz po lewej stronie w opcjach wyszukiwania "Forum" "własne konstrukcje elektroakustyczne, a po prawej " Przeszukaj tylko tytuł wiadomości" , a potem jako szukana fraze wpisz monitorki :) na forum bylo robionych wile konstrukcji ktore by ci spasowaly.

Oprocz stx 14 i tej tesli moglbys wziac arn-150 (tez firmy tvm). Do tych trzech glosnikow jako wysokotonowy pasowac bedzie STX PJ. Ewentualnie moglbys sklonowac totem mite, czyli glosnik tonsila 13/40/2 + gdwk 10/80 (chyba tak to szlo? ) Byl niedawno temat o klonowaniu totemow. A w ogole to po malych monitorkach ciezko bedzie sie spodziewac zejscia jak w 25 centrymetrowym subie..

Co do ekranowania magnetycznego, da rade to zrobic jakas domowa metoda, poszukaj w googlach.

Na same niskotonowki 150? na obie? A jakie wysokotonowki brales pod uwage?

Skomentuj

Wystarczy przykleić dodatkowy magnes tak aby się od siebie odpychały...ew. zrobić metalową puszkę ale to już trochę roboty.

Skomentuj

Dzięki za radę, przeszukam jeszcze forum z pomocą wyszukiwarki i może znajdę coś ciekawego.

Co sądzicie o wymienionych przeze mnie głośnikach, szczególnie interesuje mnie niedawno wypuszczony ARN-180-0000?

Skomentuj

A gdzie mozna kupic te ARN-180-0000 ?

Skomentuj

Wcześniej nie zwróciłem na dostępność większej uwagi. Póki co głośnik można kupić chyba tylko u producenta w Czechach :/

Skomentuj

Czaruję...
                X