Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hmm... Jaka to Tesla?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm... Jaka to Tesla?

Bo to, ze szerokopasmowa, to wiem . Nie moge znalesc sensownych informacji (moge spytac w tygodniu sprzedawce, ale sprzedawcy maja to do siebie, ze ich zadaniem jest sprzedac, a nie rzeczowo informowac :P). Nie interesuja mnie odpowiedzi "odpisc sobie to badziewie" etc . Szukam charakterystyki pasma przenoszenia - interesuje mnie zakres do ok 500 Hz i efektywnosci - reszta nieistotna. Taki zagadkowy glosnik to to, ale mysle, iz na bas (po 2 na strone szeregowo) do prostego OB bedzie w sam raz :). A cena bardzo atrakcyjna - papier, papierowe zawieszenie gorne, calkiem niezla powierzchnia.

PS. Masz Ci los... zapomnialem o linku.

http://www.allegro.pl/item593627553_...mowy_fakt.html

ARZ czy ARX???

Skomentuj

Uzupelnilem link, zapomnialem o nim na smierc. :shock:

Skomentuj

Raczej nieciekawy glosniczek na oko. Niezbyt efektywny pewnie bo male SD i magnesik malutki. Moze ARZ bys wziol? Ew sa inne fajne szerokopasmowce choc troche drozsze bo za 25zł wiele nie dostaniesz.

Skomentuj

Ja znam doskonale ARZ 6808. I basu to to nie ma (chyba, ze sie wydusza za pomoca horn BL czy innym ustrojstwem, ja tak mialem zaaplikowana). Mysle, ze SPL bedzie na przyzwoitym poziomie. Ma to grac w odgrodzie z Philipsami z lat 50-tych jako uzupelnienie dolu pasma, a raczej ich odciazenie, bo te Philipsy graly oryginalnie z 2 W lampa . Podlaczone beda przez kondziola i rezystor szeregiwi (powyzej 3,3 OHM zrobie normalny dzielnik - bo ma 5 ohm, owale maja po 4 ohm a beda polaczone szeregowo). Raczej zalezaloby mi znac nawet przyblizony SPL tego owala. W odgrodzie wazna jest powierzchnia membrany, dlatego beda 2 na strone.

Wiem, ze to takie DIY znacznie odbiegajace od tego, co robicie na forum - ale wiem dobrze, co robie :). A magnesy? Sa znacznie wieksze niz te z Philipsow.

Zatem dalej czekam na jakies info. :idea:

Nie na temat...
          PS. n_omyzs, widze iz jestes z Katowic, jak cos posklecam, nawet testowo i w kartonie - zapraszam, opad szczeny gwarantowany :)

Skomentuj

nie jestem pewien czy to dokladnie to ale cos podobnego mialem kiedys w kolumnie. gralo to nawet calkiem ciekawie uzupelnione wysokotonowka.
            bas z tego byl ale ani potega ani zejsciem nie powalal :lol:

Skomentuj

No wlasnie - zalezy do jakiej muzyki . Do tanecznej - oj na pewno nie, ale jakies kameralne granie, czy nawet metal/rock na niezbyt wyzylowanych poziomach glosnosci z lekka korekcja basu (bede cofal tego 2W philipsa) - mysle, ze da rade . Jesli nie poznam ich efektywnosci - to kupie w ciemno, 25 zl to "psi grosz". :)

PS. Takie glosniki to IMHO tylko do odgrody, w skrzynce traca caly urok. Te odgrody robie dla kogos "po kosztach", a philipsy takie (20 cm):

Slyszales kiedys Goodmans Axiom 301? Gra to jak taka miniaturka tego wlasnie glosnika . I to stwierdzil uzytkownik Axiomow ze zdumieniem, gdy je testowalismy .

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
                PS. n_omyzs, widze iz jestes z Katowic, jak cos posklecam, nawet testowo i w kartonie - zapraszam, opad szczeny gwarantowany :)
                Czemu nie ; )

Skomentuj

jest to starý glošnik ARE 667/4 ohm nebo ARE 668/8 ohm.
                  http://audioweb.cz/tvm-parametry.htm

Skomentuj

Dzieki Zakk, o to mi chodzilo :).

Skomentuj

Czaruję...
                    X