Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa pierwszego suba, potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa pierwszego suba, potrzebna pomoc

Witam wszystkich Kolegów (Koleżanki również, jeśli są :wink: ). Jestem nowy na forum, to moja pierwsza konstrukcja i pierwszy post więc proszę o wyrozumiałośc... Posiadam głośniki komputerowe Tracer Eclipse, jednak jakośc jak i ilośc basu mnie nie zadowala. Nabyłem więc drogą kupna taki oto głośnik, i zamierzam z niego zrobic suba. I oto kwintesencja postu czyli pytania:
    1. Czy ten głośnik jest wart swej ceny? Cena niska, a niby markowy..
    2. Jaką zrobic obudowę? BR czy zamkniętą? To nie ma "łupcowac" tylko miec głęboki dźwięk...
    3. Z programów wspomagających obliczanie obudów posiadam tylko Boxcalc (internet mi praktycznie nie działa, ściągnięcie czegokolwiek graniczy z trudem). Program radzi mi obudowę 22l, czy obudowa 19 litrowa będzie drastycznie gorsza?
    4. Czym wytłumic obudowę?
    5. Czy wylot portu br musi znajdowac się na przedniej ściance (tej z głośnikiem), czy mogę umieścic go z boku?
    6. Czy ten wzmacniacz z AVT "wystarczy" do tego głośnika, i czy mogę go zasilac (na razie) zasilaczem atx?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoce:) pozdrawiam

Zamieszczone przez koma150
    1. Czy ten głośnik jest wart swej ceny? Cena niska, a niby markowy..
    myślę że nie... Lepiej było kupić jakiegoś stx'a
    2. Jaką zrobic obudowę? BR czy zamkniętą? To nie ma "łupcowac" tylko miec głęboki dźwięk...
    to zależy od parametrów głośnika...

3. Z programów wspomagających obliczanie obudów posiadam tylko Boxcalc (internet mi praktycznie nie działa, ściągnięcie czegokolwiek graniczy z trudem). Program radzi mi obudowę 22l, czy obudowa 19 litrowa będzie drastycznie gorsza?
    jak wyżej, obudowę się liczy z podanych parametrów głośnika
    4. Czym wytłumic obudowę?
    możesz niczym, możesz gąbką, matami
    5. Czy wylot portu br musi znajdowac się na przedniej ściance (tej z głośnikiem), czy mogę umieścic go z boku?
    .... nie musi się znajdować na ścianie z głośnikiem
    6. Czy ten wzmacniacz z AVT "wystarczy" do tego głośnika, i czy mogę go zasilac (na razie) zasilaczem atx?
    kup lepiej normalny wzmacniacz do suba a nie kombinuj zbyt dużo...

Skomentuj

Czy ten głośnik jest wart swej ceny? Cena niska, a niby markowy..
      Wez oddaj ten głosnik jesli jeszcze mozesz i kup cos normalnego... np.stx czy tesli do tego wzmacniacz na tda i gra muzyka...

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi, niestety nie mam możliwości zwrotu :cry: wielkich pieniędzy mnie to nie kosztowało, więc spróbuję skończyc jak już podjąłem się tego akurat głośnika- jedno jest pewne, będzie grał lepiej niż ten co mam (jakieś ~13cm udające niskotonówkę)...

Skomentuj

koma150, a ten bo ciut większy to lepiej zagra?? Sprzedaj go lepiej a nie pakuj się w coś co sensu nie ma.... Odłóż kasę i zrób coś konkretnego!

Skomentuj

Szkoda ze nie napisales zanim kupiles glosnik... Co do wzmacniacza przejrzyj ten temat, tytulmowi sam za siebie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...ee552e5#186834

Skomentuj

No niestety pośpieszyłem się, człowiek uczy się na błędach. Kolejna konstrukcja będzie już "prawdziwa" :smile:

Skomentuj

koma150, jak juz go masz to zrob suba na nim - przynajmniej bedziesz mial porownanie nawet w tanim sprzecie

do tego w/w TDA od irka, jakies uzywane trafo z odzysku, radiator od kolegi kompa (moze byc tani byle troche wiekszy) i mozna robic pierwszego suba

Skomentuj

koma150, chyba żę chcesz sobie oszczędzić składania - za 125zł na allegro są gotowe panele - wkładasz i działa. Poszukaj Tonsil Aktiv

Skomentuj

Czaruję...
                  X