Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na 2x GDN 25/40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na 2x GDN 25/40

Dostałem 2 sztuki głośnika GDN 25/40. 4Ohmy, szmaciane zawieszenie, licencja Pioniera. Niestety nie niema do niego parametrów, więc liczyć nie bardzo jest z czego, a poza tym nie bardzo umiem to zrobić poprawnie.

Generalnie cały projekt robię bardziej dla sportu, bo głośniki tak czy siak będą leżeć.

Wstępnie zauważyłem, że głośnik ten ma "małego miecha" czyli małe wychylenie, no ale mam 2 sztuki. Więc jakby je zamontować w obudowie "szeregowo" czyli 2 koło siebie. To powinno się Xmax nadgonić. Jednak zawieszenie jest też bardzo miękkie jak na subwoofer, więc obudowa zamknięta, żeby poducha trzymała. No ale zamknięta to nie na subwoofer, więc zostaje Band pass z 1 BR-em.

Czy można jakoś dobrać wymiary komór i Br-a? Czy mój tok myślenia jest dobry? czy może zostać przy klasycznej BR? Chociaż w sumie skoro nie ma parametrów to bez znaczenia.

Kolumna ma wspomagać Altusy110 (100% oryginał) więc raczej nacisk na zejście trzeba by postawić, bo głośności to mam dosyć.

Any idea?

DraftCord, jestes pewien ze to dokladnie ten model?
    jak jest na "szmacianym" zawieszeniu to raczej watpie zeby to byla niskotonowka - raczej estradowka lub cos posredniego
    Zamieszczone przez DraftCord
    Kolumna ma wspomagać Altusy110
    bez sensu :lol:
    Generalnie cały projekt robię bardziej dla sportu
    a to juz co innego
    jak nie znajdziesz parametrow to skladaj JIGa (20-30zl) i zmierz im parametry. pozniej jakos to pojdize

Skomentuj

Te głośniki było montowane w ZG40c. są 4Ohm. bardzo popularne głośniki, z tamtych lat.

Dla czego bez sensu? Altusy nie schodzą nisko (Fakt faktem, że mam nie wystrojoną puszkę i braki w wygłuszeniu i prowizoryczną zwrotnicę). W prawdzie blachy od komputera i obudowy od sprzętu pomiarowego chodzą, ale brakuje mim najniższych dźwięków)

Pokój w którym ma być on stosowany to 15m˛, lub 25m˛.

Skomentuj

Dla czego bez sensu? Altusy nie schodzą nisko
        no i te glosniki rowniez :P
        a tych glosnikow naprawde nie kojaze :???:

Skomentuj

Ha! No jasne! Tym głośnikom do suba bardzo daleko. Bliżej do basowego pieca gitarowego.
          Mam nadzieję, że jakaś wykombinowana obudowa w tej kwestii pomoże. Z tego co się zorientowałem, one mają Fs 43-45Hz standardowa konstrukcja czyli 25/40/1 (altus110) ma Fs 37Hz. nie jest to duża różnica, liczę na to, że uda się TS-y nadciągnąć "miechem", no i odpowiedzią rurą :twisted:

One tak wyglądają, (tzn. moje mają całe membrany)

Skomentuj

Osobiście darowałbym sobie budowę suba na tych głośnikach, miałem przejściowo ZG40c. Nic specjalnego tłuczący bas, zero zejścia :???: Szkoda kasy na obudowę.

Skomentuj

No właśnie znajomy też miał zg40, i mówił, że bas jest OK.. Ja sobie doskonale zdaję sprawę z tego, że to nie są wymarzone głośniki na suba, no ale takie są i cześć.

Skomentuj

ale takie są i cześć
                no to rob JIGa, zmierz parametry, do symulatora i gotowe :P

Skomentuj

Albo sprzedaj je i kup na przykład SCX-a 22 albo coś innego normalnego (w zależności od budżetu już...) I wtedy coś zrób. Zaraz powiesz że to i tak tylko dla sportu... Ale w sporcie lepiej jest zająć czołową pozycję, niż ostatnie miejsce (przy tych samych środkach i możliwościach...)

Skomentuj

Znalazłem kupca, który weźmie je za 160zł. Co myślicie o :

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

Znalazłem kupca, który weźmie je za 160zł
                      doloz chlopakowi jeszcze 0,5l za to

ogolnie glosnik jest OK. ale nie do domu. dosc szybki i zroznicowany ale za to brakuje mu zejscia :|

poszukaj czy jest na allegro mivoc XAW310

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        doloz chlopakowi jeszcze 0,5l za to
                        Zeby mogl potem ze smutku zapic...

Skomentuj

A masz kasę na wzmacniacz? Bo jak nie to kup jakiś tańszy głośnik a resztę kasy na wzmacniacz plus obudowy plus wykończenie... A i tak będziesz musiał jeszcze dołożyć...

Tylko że do altusów to potrzeba coś głośnego i z zejściem... No ale nie ma co gdybać, zacznijmy od podstaw. Powiedz ile masz kasy, jaki pokój. Czy coś już masz czy budujesz całkiem od podstaw... Jaka muzyka...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                            A masz kasę na wzmacniacz? Bo jak nie to kup jakiś tańszy głośnik a resztę kasy na wzmacniacz plus obudowy plus wykończenie... A i tak będziesz musiał jeszcze dołożyć...

Tylko że do altusów to potrzeba coś głośnego i z zejściem... No ale nie ma co gdybać, zacznijmy od podstaw. Powiedz ile masz kasy, jaki pokój. Czy coś już masz czy budujesz całkiem od podstaw... Jaka muzyka...
                            1. A wyglądam na osobę, która by tak po prostu zapomniała o wzmacniaczu?

2.Kasy mam aktualnie 30gr Ile będzie trzeba tyle będę załatwiał. (w rozsądnych granicach)
                            3. Pokój 13m2. Ale możliwe przestawienie do 22m2. (jak już pisałem wyżej)
                            4. Czy już coś mam.. hmm a cały topic to niby o czym?
                            5. Jakiej muzyki... Jak najszybszej i jaknajbardziej walonej. Prodigy, Pendulum, Infected Mushroom, Gabbery, Shranze... Czasem Nightwish, jak mie ochota najdzie. No i gram i filmy oglądam. Sprzęt oczywiście będzie połączony z komputerem, (X-fi, Extreme music)

Skomentuj

1. A wyglądam na osobę, która by tak po prostu zapomniała o wzmacniaczu?
                              Nie znam cię. Masz 7 postów, a nowi z reguły zapominają o tym że subwoofer to nie tylko cena głośnika... Więc jaki piecyk będzie?

2.Kasy mam aktualnie 30gr Ile będzie trzeba tyle będę załatwiał. (w rozsądnych granicach)
                              Dobrze jest określić z góry budżet... To bardzo ułatwia sprawę :)

4. Czy już coś mam.. hmm a cały topic to niby o czym?
                              dechy, kable inne pierdoły... Zawsze na to parę, nieprzewidzianych z reguły, złociszy idzie...

5. Jakiej muzyki... Jak najszybszej i jaknajbardziej walonej.
                              Może jakiś mivoc? Tylko gdzie ty to teraz znajdziesz...

Skomentuj

DraftCord, Jesli szukasz wzmaka do suba to sprzedaje n-mosfeta Irka ktory przy tranach i trafie ktore tam mam wyciska 150W. To typowy wzmak do suba porzadnej aplikacji. Za calosc (wzmacniacz - radiator duzy - zasilacz i transformator) bym wziol 130zł w tym przesylka - tanio bo roie teraz sprzet na male imprezki i potrzebuje kasy :P..

Do twoich zastosowan i pokoju 13-22m2 potrzebujesz minimum 10" a nawet jakiegos 12". Sprawdzilby sie tonsil 30-120 a z tanszych przetwornikow stxy 27-450 i 32-450. No i do tego jakis wzmaczyk 150W lub troszke wiecej.

Skomentuj

Akurat myślałem o Holtonie z 2 parami. Mógł byś dać linka do tego n-mofeta?

O głośniku od Zeusa też myślałem. Nie znam niestety tych głośników, Więc trudno mi wybrać.

Generalnie zależy mi na tym, że jak puszczę bardzo szybką linię basową, to żeby głośnik nie zaczął buczeć. Czyli przede wszystkim kontrola, nawet kosztem SPL, ale te 200-250W myślę, że to pokryją.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4854&start=0
                                    sklep.avt.pl (n-mosfet plytka numer 2762 jesli dobrze pamietam)

Skomentuj

Jakoś pod koniec maja opylę te basówki, to wtedy powrócę do tematu. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X