Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawy głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawy głośnik

Znalazłem takie oto cos:

Kto zgadnie skąd pochodzi i gdzie pracował?

hmmm jakieś radio albo gramofon, strzelam że z byłego związku radzieckiego albo okolic

jugosłowiańskie radio Harfa :roll: :razz:

Skomentuj

Zgaduję, że to z radia lampowego z gramofonem z przełomu lat 60/70 z byłego NRD. Średnica głośnika ok. 12-13cm.

Skomentuj

Ta "wypukłość" to jest magnes? :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
          Ta "wypukłość" to jest magnes?
          Magnes jest przed membraną, widać to na ostatniej focie

Skomentuj

Łoo to Ci dopiero wynalazek. Naprawdę nietypowa sprawa...

Skomentuj

Radio polskie DIORY, nazywa sie Harfa. Głosnik jugosłowiański. 16cm.

Skomentuj

Podobny głośnik kolega miał w aucie(bodajże fiat uno) ale nie pamiętam czy seryjne... Kosz miał "normalny" kształt(kosz 6-cio ramienny) i magnes oczywiście przed membraną ale na "pałąku" wystającym ze środka membrany(tak jak są montowane gwizdki w głośnikach koaksjalnych). Można powiedzieć, że wyglądało to trochę lepiej niż tu ale oczywiście to jakiś wynalazek, na zmniejszenie głębokości montażowej tak myślę, więc jakością raczej nie powala...ale ciekawostka jest :cool:

Skomentuj

Jakościa nie powala, wysokie tony dośc mocno wycofane ale niskie graja nawet poprawnie.

Skomentuj

Gdyby byla parka to bym sie pokusil o uzupelnienie tweeterem saby, isophona lub podobnym na pojedynczym kondensatorku . Oczywiscie bez obudowy, w desce. Wtedy moze zagrac b. ladnie, ale reki sobie uciac nie dam, bo glosnika nie znam. Na pewno fajna ciekawostka.

Skomentuj

możesz go na półce , za szkłem położyć :P

Skomentuj

Ogolnie gral w sumie w obudowie polotwaretj w tym radiu. Moze zrobie do niego bude testowa 10l? BR? OZ?

Skomentuj

qts pewnie ostro zabija, więc 10l cl możę być mało, nie bez kozery buda była prawie odgrodą

Skomentuj

Pobawie sie nim i tak jak znajde chwile czasu.

Skomentuj

Tylko odgroda :). Do testow nawet kartonowa.

Skomentuj

dzisiaj rozbieralem kilka telewizorow i tez znalazlem ciekawy glosniczek :lol: magnez po stronie membrany :lol: niestety nie dziala, trzeba go przewinac, bo nie widac zeby sie druciki czy cos zerwalo i mozna bylo to naprawic.. Jak ktos chce sie nim pobawic to mu go wysle za cole :wink: sory za jakosc zdjecia (za duze ISO w telefonie ustawilem :lol: )

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  magnez
                                  Nie na temat...
                                  nie wiem czemu ale czasami wydaje mi sie ze pod tymi samymi nickami pisza rozne osoby :???: czy to moze chwilowe zacmienie umyslu? :lol:

mialem tego typu tonsila tylko ze "jajo"
                                  dlugie lata sluzyl mi za kolumne testowa az nie wiem kiedy mi zaginal :???:

Skomentuj

Mam cztery sztuki dość podobnych tonsilów (jeszcze w oryginalnych pudełkach oklejonych papierową taśmą z logiem unitra-tonsil i z instrukcją/gwarancją w środku ).
                                    Nazywa się to GD 16,5/2FW 2VA.
                                    Co ciekawe, egzemplarze 4om mają kosze pokryte białą(szaro-kremową?) emalią, a te 15om są normalne (tzn. kadmowane).

Skomentuj

magnez... kur....czaczek.. :lol: ale wiem skad to sie wzielo :lol: akurat go jadlem :lol: :lol: :lol:

Skomentuj

Czaruję...