Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośnika do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze głośnika do suba

Jestem początkujący także proszę o wyrozumiałość :) Od kilku tygodni czytam forum i dokształcam się w temacie, teraz zabieram się do zrobienia nowego suba do domu. Projekty robiłem już do różnych głośników (STX, Kenwood :razz: itp) ale w końcu sam nie wiem co wybrać. Zaczęło się od wzmacniacza samochodowego Blaupunkt GTA 2100, mam go podłączony pod zasilacz który zapewnia mu potrzebna moc - wiem że są różne zdania na temat takich praktyk ale mi tak pasuje Aktualnie mam "chińczyka" Dibeisi 25cm 250W w budzie 45l z BR, jednak przy mocniejszym basie dudni, poza tym czas na zmiany.

Więc tak, chcę zostawić starego Blaupunkta
    Pokój ok 12m^2
    Słucham muzyki klubowej, trochę rocka, techno ale również oglądam filmy.
    Dysponuję kwotą ok 150zł
    Gdzieś czytałem, że do tego blaupunkta dobry byłby Magnat xpress 10' ale to temat był z 2007 roku
    Głośnik max 25cm
    Zależy mi na w miarę możliwości dobrym basie

Zastanawiałem się nad następującymi głośnikami:
    - STX GDN 22/200/4 SC
    - STX GDN 25/100/4 SC
    - STX GDN-22/120/4 SS
    - wspomnianym Magnatem Xpress 10''

Do tonsili jakoś nie mam przekonania. Także proszę o pomoc. Sam też bym coś wybrał ale macie większe doświadczenie w temacie audio i liczę na pomoc.

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    nic lepszego w tej cenie nie kupisz

Skomentuj

zrobiłem symulacje w WinISD alpha
      buda 32l, BR 7/16cm, strojenie 40Hz
      i teraz moje pytanie, czy dobra będzie skrzynia 32l??

Skomentuj

Zamieszczone przez darek-04
        teraz moje pytanie, czy dobra będzie skrzynia 32l??
        nie
        nic nie symulowales tylko program podal ci wynik :P
        zrob 28 litrow ze strojeniem 38-40Hz

Skomentuj

GDN-22-140-8-SCX - projekt suba do domu. Magnat xpress 10 wczoraj testowałem w domu, a dzisiaj wędruje do auta. Jak będe miał oba głośniki to porównam jak grają w samochodzie, ale kiedy kupie scx i zrobie na niego budę to nie wiem :lol:

Skomentuj

tak kontynuując temat, jutro wybieram się po głośnik i zamierzam zacząć robić suba ale tak jeszcze mnie naszło, żeby wymienić od razu małe głośniczki które posiadam z zestawu 5.1.

Co proponujecie?? Subwoofer będzie na stx-ie gdn 22/140/8 scx a z jakich stxów (w miarę tanich) zrobić monitorki?? Bo za bardzo nie wiem czy dać same wysokotonowe czy w jednym dac wysokotonowe i średniotonowe - doradźcie coś, czytałem o takiej konfiguracji: STX GDN 14 SCX + GDWK PJ ale gdn to niskotonowy a niskie tony będzie zapewniał sub więc jak to jest?? jeszcze się zastanawiam czy robić 5 (front, rear, center) czy tylko 2 (front)

Skomentuj

czytałem o takiej konfiguracji: STX GDN 14 SCX + GDWK PJ ale gdn to niskotonowy a niskie tony będzie zapewniał sub więc jak to jest??
              oj widze ze masz bardzo duze zaleglosci z tematem...
              teoretyczne slyszalne pasmo akustyczne to 20-20000Hz
              praktycznie bedzie to np 30-18000Hz
              tak wie subwoofery graja od najnizszych czestotliwosci do ok 80-120Hz
              ta czesc pasma jest nie kierunkowa wiec dlatego subwoofer jest tylko jeden na 5 glosnikow
              satelitki maja odtwarzac reszte pasma. czyli GDN 14 SCX ma odtwarzac pasmo 80-3000Hz. za reszte pasma odpowiada wysokotonowka

tak wiec jak widzisz przy zastosowaniu tylko suba i wysokotonowki mialbys gigantyczna dziure w pasmie szlyszalnym :P

smialo rob te monitorki

Skomentuj

Co proponujecie?? Subwoofer będzie na stx-ie gdn 22/140/8 scx a z jakich stxów (w miarę tanich) zrobić monitorki?? Bo za bardzo nie wiem czy dać same wysokotonowe czy w jednym dac wysokotonowe i średniotonowe - doradźcie coś, czytałem o takiej konfiguracji: STX GDN 14 SCX + GDWK PJ ale gdn to niskotonowy a niskie tony będzie zapewniał sub więc jak to jest?? jeszcze się zastanawiam czy robić 5 (front, rear, center) czy tylko 2 (front)
                najlepiej nic nie ruszaj...
                Jak bardzo chcesz to możesz się z subem pobawić, ale robienie to na zasadzie samochodówki podłączonej pod zasilacz od kompa ,a do tego 8R głośnik to wg mnie bez sensu jest. Taniej , prościej i lepiej jest kupić sobie wzmaka na jednym lub mostku tadków , a na allegro za 200zł masz już gotowe , a co ważniejsze - bardzo perspektywiczne moduły/panele do subów które dają możliwości rozwoju.

Skomentuj

Czaruję...
                X