Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki na Usher 8945P

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki na Usher 8945P

Witam. Po długich rozważaniach doszedłem do wniosku, że zbuduję kolumny, które starczą mi na kilka lat. Miałem zrobić zestaw na Tonsilach ale odpuściłem. Kasa jaką na razie dysponuję to 1200zł. Wiem, że będę musiał jeszcze dozbierać pieniędzy. Chcę by projekt był przemyślany i ze stoickim spokojem wykonany. Po przejżeniu całego forum wpadł mi w oko ten projekt
    http://audiomania.info/viewtopic.php...3ef68abd1738c3
    i coś takiego jeszcze
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ght=usher&sid=

W tych projektach zwrotnice są różne. Którą wybrać? I powiedzcie mi jaki litraż zastosować do tego Ushera 8945P, jakie strojenie i jakie BR. Bo w projekcie wyżej są monitory, a ja chcę podłogówki.
    A tak wogóle to co sądzicie o tym zestawie i ogólnie o głośnikach ze stajni Ushera? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-04-24, 22:33 ]
    Jak widzę mój temat nie wzbudził zainteresowania. Szkoda.

fishman120, objetosc pewnie taka sama lub odrobine wiecej, tylko obudowa wieksza z przegroda zeby zachowac litraz,strojenie takie samo.

Skomentuj

A czy ktoś może się wypowiedzieć o tym głośniku? Chodzi mi o 8945P. Czy jestw warty swojej ceny?

Skomentuj

Wydaje mi się że powinieneś posłuchać tych dwóch zwrotnic, zrób je na tanich elementach a jak już wybierzesz to wtedy kupisz lepsze elementy do zwrotnicy. Co do objętości to ze swojego doświadczenia wiem że warto policzyć oczywiście wielkość obudowy w jakimś programie np. winisd pro, zrobić próbną obudowę i potem ją dopasować do własnych preferencji oczywiście z włożonym wytłumieniem. Nie zapominając o pomiarach. Zwrotnica jest projektowana do danego rozstawu głośników i wielkości przedniej ścianki, jeśli zmienisz wymiary przedniej ściany kolumny to może wtedy się okazać że zwrotnica z wyżej wymienionych projektów nie będzie optymalna.
        Jestem w trakcie budowy kolumn na 8935a i 9930-20NC, na początku popełniłem wiele błędów, więc warto skorzystać z doświadczenia innych i nie popełniać tych samych błędów.
        Czyli jeszcze raz:
        Zmierz parametry głośnika niskotonowego lub jak nie możesz to skorzystaj z parametrów producenta.
        Zaprojektuj obudowę w symulatorze.
        Zrób próbną obudowę z wytłumieniem i spróbuj dostroić do własnych potrzeb.
        Złóż zwrotnice z obu projektów i posłuchaj jak to gra i oczywiście zmierz czy wszystko ok.
        Jeśli pasuje to masz już wszystkie dane do budowy kolumn.

Wydaje mi się że jak pójdziesz na skróty to popełnisz za dużo niepotrzebnych błędów.
        Mam 3 letnie doświadczenie w budowaniu kolumn, więc jeśli w moich wskazówkach jest jakiś błąd to proszę mnie poprawić.

Skomentuj

Jak na moją kieszeń to pójdzie sporo kasy na ten projekt i właśnie chciałbym jak najmniej tych błędów popełnić przy budowie. Niestety nie znam się na pomiarach i nie mam sprzętu do tego. I nie mogę znaleźć nigdzie na internecie projektu diy podłogówek na tych przetwornikach.

Skomentuj

Tu można podejrzeć objętość dla głośnika, co prawda są wstawione 2 ale można spokojnie dać połowę tego co dla dwóch
            http://www.geocities.com/woove99/Spk.../Usher_MTM.htm

tu jest coś zbliżonego:
            http://members.fortunecity.com/pirim...-u2/KM-u2.html

http://www.akustyk.com/phpbb/printvi...8e6d9d738babd2

Budowa dobrych kolumn nie jest taka łatwa, czasami warto skopiować cały projekt od początku do końca niż męczyć się miesiącami i ciągle nie mieć pewności czy jest dobrze.
            Dlatego może zmień na 8945A + 9950? chyba łatwiej znaleźć do tego sprawdzoną zwrotnicę.

Skomentuj

Re: Podłogówki na Usher 8945P

Zamieszczone przez fishman120
              Witam ta zwrotnica jest od Akkusa, robiem te podogwki rok temu.

Skomentuj

Wolałbym tego 8945P gdyż jakoś tak wizualnie podoba mi się ten aluminiowy korektor fazy. Na kolumny już mam kupiony fornir mahoń i on jest taki ciemny, a ten korektor fazy by tak trochę rozjaśnił te kolumny i wyróżnił je. Te zwrotki to chyba faktycznie zrobię obie i zobaczę która będzie bardziej mi pasować.

[ Dodano: 2009-04-30, 20:29 ]
                Pytanie do młody sychy: Możesz mi napisać coś jeszcze o swoich kolumnach? Jakie wrażenia, jaki bas i jaka scena? I czy jesteś zadowolony z tych kolumn? I jaki litraż zastosowałeś i BR? Jakie wytłumnienie? Jak zwrotka z akkusa to myślę, że można jej zaufać i kopiować z czystym sumieniem.

Skomentuj

Dostałem gotowy projekt wraz z elementami miałem do zrobienia tylko obudowy, słuchałem ich tylko nie wygrzanych więc nic nie mogę powiedzieć za dużo, projekt obudowy i kompletny zwrotnicy nadal mam ale nie mogę udowstępnić dlatego że ja za to nie płaciłem tylko skrzynki robiłem i składałem koledze na zamówienie, czekam na odp czy mogę Ci podać do niego nr gg to się wszystkiego dowiesz od niego.

Skomentuj

Jakby co to mogę jeszcze podać adres e-mail tommy62@interia.pl Bo gg swojego nie mam tylko najwyżej żony.

Skomentuj

skieruje go tutaj to może ma konto to się odezwie:)

[ Dodano: 2009-04-30, 20:41 ]
                      syrius18 to jego nick gg też ma podane więc się odezwij do niego.

Skomentuj

OK. Dzięki za pomoć. Już się skontaktowałem. Dzięki wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                        X