Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Tonsil 20/100/3 - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na Tonsil 20/100/3 - kilka pytań

Witam, jestem tu nowy, aczkolwiek wiem "o co kaman" w DIY Audio. Budowałem już takie rzeczy, ale zwykle nie zastanawiałem się nad wyliczaniem obudowy i dokładnej średnicy oraz długości otworu BR (jeśli budowałem taką obudowę). Teraz przyszła pora na coś porządnego. W związku z tym mam kilka pytań. A więc...

1. Czy "pojemnośc" otworu BR też wliczać do litrażu obudowy czy traktuje się ją jak np. objętość głośnika, wzmocnień? Banalne, lecz nurtujące mnie pytanie. Czy to samo się ma do wygłuszenia?

2. Z artykułu "Obudowa bass-reflex" wg wzorów litraż wyszedł 24l, czyli tyle ile się spodziewałem, lecz Fb wyszło mi 35Hz, żeby "przystroić" suba do takiej częstotliwości Lv wyszło mi >60cm. Opieram się na projekcie suba na tym samym głośniku pewnego kolegi z innego forum. On zastosował otwór fi=~9cm i Lv=~23cm. Zapewne z taką długością sub będzie wyżej zestrojony. Jest jakiś sposób, aby uzyskać te 35Hz?

Jeśli będę miał więcej pytań - napiszę :).

Zamieszczone przez djbuh
    zwykle nie zastanawiałem się nad wyliczaniem obudowy i dokładnej średnicy oraz długości otworu BR
    Zamieszczone przez djbuh
    wiem "o co kaman" w DIY Audio.
    Nie wiesz

Zamieszczone przez djbuh
    Czy "pojemnośc" otworu BR też wliczać do litrażu obudowy czy traktuje się ją jak np. objętość głośnika, wzmocnień?
    Nie rozumiem sensu teg zdania. Otwór BR (jego długość i średnicę) oblicza się pod odpowiednie strojenie (które ustala się w zależności od głośnika) dla danej obudowy. Wymiary BR nie zależą od głośnika a jedynie od objętości i dla tej samej obudowy i tego samego strojenia a różnych głośników wyjdzie taki sam BR.

Zamieszczone przez djbuh
    Jest jakiś sposób, aby uzyskać te 35Hz?
    Zmienić głośnik
    Zrób budę 30 litrów, zestrój na ok 45hz i gites...

Skomentuj

Objętość br, głośnika i wzmocnień odlicza się od objętości w jakiej pracuje głośnik

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
        1. Czy "pojemnośc" otworu BR też wliczać do litrażu obudowy czy traktuje się ją jak np. objętość głośnika, wzmocnień? Banalne, lecz nurtujące mnie pytanie.
        liczac tunel recznie trzeba uwzglednic jego objetosc i dodac to do obudowy
        programy prawdopodobnie juz to uwzgledniaja - prawdopodobnie bo nie mam dowodu
        Zamieszczone przez djbuh
        Czy to samo się ma do wygłuszenia?
        wygluszenie pozornie ZWIEKSZA pojemnosc obudowy!

Zamieszczone przez djbuh
        Z artykułu "Obudowa bass-reflex" wg wzorów litraż wyszedł 24l, czyli tyle ile się spodziewałem, lecz Fb wyszło mi 35Hz
        no i takie same problemy maja ludzie jak zaczynaja liczyc w programach. cos wyszlo i nie wiadomo czy jest OK ale musi byc OK bo tak wyszlo :P
        mozesz dac te 25 litrow a mozesz dac i 30 litrow
        to wyszlo Fb 35Hz to nie znaczy ze trzeba go na tyle stroic. nie bede tlumaczyl co i jak ale daj strojenie na okolice 40Hz

Zamieszczone przez melisław
        Zrób budę 30 litrów, zestrój na ok 45hz i gites...
        melisław, to nie kolumna tylko sub :P
        wiec 45Hz to za wysoko

Skomentuj

Czyli do tych 24l muszę dodać objętość BR? Np. Vbr=2l czyli obudowa musiałaby mieć 26l, dobrze rozumiem?

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
            Czyli do tych 24l muszę dodać objętość BR? Np. Vbr=2l czyli obudowa musiałaby mieć 26l, dobrze rozumiem?
            Dokładnie.
            Daj objętość dla głośnika 25l i strojenie ok. 40-45Hz.

Skomentuj

45hz to już przesada, 40hz powinno być ok.
              choć najlepiej jak zwykle będzie poeksperymentować.

Skomentuj

Po wielu, wielu trudach udało mi się w końcu coś zrobić. Obudowa ma około 25l, strojenie narazie prowizoryczne - rurka wsadzona na rurke, długość jaka mi z nich wyszła to 31cm przy średniej średnicy 72mm. WinISD pokazuje, że uzyskam dzięki niej strojenie na niecałe 37Hz. Tak się zastanawiam czy to nie za nisko, ponieważ nie podoba mi się zejście tego suba. Strasznie cicho słychać niższe częstotliwości, tak od 40Hz w dół. Czy to przez to, czy może coś innego spieprzyłem? :sad:

A może poprostu mam złe parametry wpisane do WinISD? Gdzieś je kiedyś znalazłem i nie wiem czy są w 100% prawidłowe. Jakby ktoś mógł zamieścić prawidłowe parametry, abym był w 100% pewien, że takie są, byłbym bardzo wdzięczny :).

Skomentuj

Coraz ciszej słychać bo charakterystyka już mocno spada przy 40hz albo nawet wyżej. Z 20cm głośnika ciężko oczekiwać super niskiego basu. Tonsil 20/80/2 wg symulacji miał F3 coś ok 45hz albo troszkę wyżej w 30 litrowej budzie(wg parametrów TS które sam zmierzyłem)

[ Dodano: 2009-06-20, 23:09 ]
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  liczac tunel recznie trzeba uwzglednic jego objetosc i dodac to do obudowy
                  programy prawdopodobnie juz to uwzgledniaja - prawdopodobnie bo nie mam dowodu
                  Program BassBox odlicza objętość br od objętości w której pracuje głośnik. A jest to objętość często nawet bliska 1L.

Skomentuj

Rozumiem, że im niższa częstotliwość, tym ciszej słychać dźwięk. Ale dla porównania mój stary sub, ktorego zrobiłem "na oko" rok temu, który jest na głośniku STX GDN-22-120-4 gra o niebo lepiej. Nawet strojenia tam nie liczyłem tylko wstawiłem jakąś rurę. Obudowa ma jakieś 30l.
                    Nie ma jakiegoś tam dobrego zejścia, ale słychać niższe częstotliwości, gdzie na tym Tonsilu ledwo co je słychać (a gra sam sub, bez kolumn) a wszystko do okoła się trzęsie i wibruje (mówię tu o jakichś 30Hz). "O co kaman?"

Brakuje tego mięcha w basie, a gra jakby to była conajmniej buda closed.

Skomentuj

djbuh, a glosnik juz wygrzales? to nowy glosnik? jak tak to pograj nim tydzien to moze sie cos zmieni

albo przeloz tonsila do starej skrzyni i porownaj

Skomentuj

Starej skrzyni niestety nie mam, bo gra u kolegi (sprzedany). A głośnik nowy, rzeczywiście potrzebuje wygrzania, lecz nie liczę na dużą poprawę. A taka jest tu raczej niezbędna.
                        Jutro początek wakacji :mrgreen:, mam czas, pobawię się z tym trochę, sprawdzę jak się sprawdzi w obudowie zamkniętej. Raz go do takiej włożyłem i było o wiele lepiej niż teraz.
                        Pożyjemy, zobaczymy :).

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
                          A głośnik nowy, rzeczywiście potrzebuje wygrzania, lecz nie liczę na dużą poprawę. A taka jest tu raczej niezbędna.
                          a zdziwilbys sie :P

Skomentuj

Czaruję...
                          X