Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam pudło 22 litry niewiem jaki głośnik wsadzić ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam pudło 22 litry niewiem jaki głośnik wsadzić ??

Dokładnie są to stare kolumny unitra space 86 trójdrożne chciałbym wsadzić głośniki GDN 20/80/2 ale z tego co wiem litraż jest za mały,i jeszcze czy zwrotnice też bym musiał wymieniać jeśli wcześniej były tam głośniki GDN 20/40/16?.
    jeżeli nie te 80-tki to jakie optymalne rozwiązanie polecacie??????????????

lw800:P

Skomentuj

GDN20/40/16 to głośnik o impedancji znamionowej 6 Ohm, więc jeżeli wymienisz go na inny głośnik (8 lub 4 Ohm) to będziesz musiał zmieniać wartości elementów zwrotnicy.
      Szczerze odradzam początkującym zabawę w trójdrożne zwrotnice.
      Zdaje się, że GDN20/40/16 nie ma już w ofercie Tonsila. W objętości 22 litry (obudowa zamknięta) mógłby pracować np. GDN20/60/3 EX – powinien dać nawet troszkę lepszy bas, ale jak wspomniałem, będzie konieczna ingerencja w zwrotnicę.
      Druga możliwość – przerobić ściankę przednią i dać dwa głośniki ARN-150-73 połączone równolegle, a jako wysokotonowy – np. ARV104 lub jakiegoś Tonsila. Obudowa oczywiście bass-reflex, strojona na ok. 40 – 42 Hz. Zespół dwudrożny, więc i mniej problemów.
      Zagra z pewnością lepiej niż trójdrożny zespół z GDN20/60/3 EX i byle jak skleconą zwrotnicą.
      Najpierw jednak zastanowiłbym się, czy może lepiej nie zaprojektować i wykonać od podstaw porządną kolumnę.
      Pozdrowienia.
      ALT

Skomentuj

a może TVM ARN188????

Skomentuj

Jeden ARN-188 (na przykład ARN-188-05/4) też będzie dobry w tej obudowie przy takim samym strojeniu. Konieczna będzie również przeróbka przedniej ścianki. Efektywność dwóch ARN-150 będzie praktycznie taka sama jak jednego ARN-188. Podobna sprawa z odpowiedzią impulsową. Dwa ARN-150 mają nieco wyższą moc. ARN-188 będzie wymagał niższego podziału niż ARN-150-73. Najlepiej nie wyżej niż 2,5 - 3 kHz. Za ARN 188 przemawia również cena – około 40 zł na jego korzyść w porównaniu z dwoma ARN-150-73. Znam oba te głośniki. Kolumienki na ARN-150-73 mam aktualnie, a na ARN-188 miałem kiedyś. Jeden i drugi gra nieźle – jak na swoją klasę cenową oczywiście. Nie nadają się jednak najlepiej dla amatorów bardzo głośnego grania – trochę mała efektywność.
          Pozdrowienia
          ALT

Skomentuj

Wiesz co z takimi kolumnami najlepiej zrobic?....

Karmnik dla ptakow, zrobisz przynajmniej cos pozytecznego

Skomentuj

ale 22 litry czego ?? browca ? ale bobmbas jest. pozdrav !

Skomentuj

Po pierwsze to wydaje mi się, że te space mają po 18 litrów, a po drugie jeśli chcesz zrobić coś porządnego to wywal te skrzynki i zrób nową obudowę. A jeśli się upierasz dalej to arn6614 by sie nadawał (oczywiście 3 drogi).

Skomentuj

Czaruję...
                X