Witam. Z okazji rocznicy rodziców postanowiłem zgotować im kolumny projektu zajaranego. Troszkę przegiąłem jak na pierwszą moją konstrukcję (problematyczna budowa) i jutro rocznica, a w jednej kolumnie góra jest prawie całkiem przytłumiona a średnica troszkę mniej ale dalej to brzmi bardzo obciachowo. Druga kolumna gra pięknie a zwrotki były robione w tym samym czasie i były jednakowe. GDN gra tak jak powinien w jednej i drugiej kolumnie. Jaka może być tego potencjalna przyczyna? Proszę o pomoc troszkę bardziaj doświadczonych audiomaniaków. Z góry dzięki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
problem ze zwrotnicą w kolumnach projektu zajaranego
Collapse
X
-
No zamieniłem lewą z prawą i ten sam efekt. więc kopułka jest ok. Nie wiem tylko czy jest sens w zamianie zwrotnic, bo jak zamieniłem te kopułki to powinno to wystarczyć. Połączenia i luty muszą być ok - na zwrotce wszystkie zostały potraktowane omomierzem i żadne nie wykazywało uchybień. W każdym razie dzięki za odpowiedź i jeżeli bardziej doświadczeni uważają, że tak trzeba postąpić to prześpię się z tym do jutra i wtedy pokombinuję, bo otwierać kolumnę po raz 5 już dzisiaj m nie odpowiada - wystarczająco mi to popsuło już dzisiaj krwiDzięki.
Skomentuj
-
Re: problem ze zwrotnicą w kolumnach projektu zajaranego
Zamieszczone przez zadobuzwrotki były robione w tym samym czasie i były jednakowe
Może głośnik średniotonowy albo wysokotonowy jest podłączony w innej polaryzacji? to by chyba mogło tłumaczyć takie objawy(jeśli głośniki są sprawne oraz zwrotki dobre...) jeśli chodzi oczywiście o tą 3-drożną konstrukcję Zajaranego, nie znam innej....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zadobuNie wiem tylko czy jest sens w zamianie zwrotnic
Zamieszczone przez zadobubo otwierać kolumnę po raz 5 już dzisiaj m nie odpowiada - wystarczająco mi to popsuło już dzisiaj krwiDzięki.
[ Dodano: 2009-04-28, 22:21 ]
Zamieszczone przez WallkerZamieszczone przez zadobuzwrotki były robione w tym samym czasie i były jednakowe
"(...)mamy tu dokładnie taką samą jak pana i nasza działa(...)"
Skomentuj
-
zadobu, z prezentu i tak bedą sie cieszyć jak dasz, powiedz tylko że musisz zrobić modernizację, ja w zestawie siostry SUBSAT1.1 źle przylutowałem wysokotonowy, zamieniłem plus i minus, i cały czas co jest, czemu cicho gra, to jedna przyczyna, druga to taka że mimo sprawdzenia przejść może być jednak gdzieś zwara, zrob jak mowi takero... odłacz basy w dwoch kolumnach i zostaw je rozkrecone, do odsluchu bas Ci nie potrzebny a i tak można go dokonac i tak :razz: :mrgreen:
Skomentuj
Skomentuj