Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem ze zwrotnicą w kolumnach projektu zajaranego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem ze zwrotnicą w kolumnach projektu zajaranego

Witam. Z okazji rocznicy rodziców postanowiłem zgotować im kolumny projektu zajaranego. Troszkę przegiąłem jak na pierwszą moją konstrukcję (problematyczna budowa) i jutro rocznica, a w jednej kolumnie góra jest prawie całkiem przytłumiona a średnica troszkę mniej ale dalej to brzmi bardzo obciachowo. Druga kolumna gra pięknie a zwrotki były robione w tym samym czasie i były jednakowe. GDN gra tak jak powinien w jednej i drugiej kolumnie. Jaka może być tego potencjalna przyczyna? Proszę o pomoc troszkę bardziaj doświadczonych audiomaniaków. Z góry dzięki.

uszkodzona kopułka.
    Ale zamień lewą z prawą - krok 1
    krok 2 - sprawdź luty kabli do głośników i na zwrocie
    krok 3 - zamień zwroty

Potem napisz jak wrażenia i jakie obserwacje.

Skomentuj

No zamieniłem lewą z prawą i ten sam efekt. więc kopułka jest ok. Nie wiem tylko czy jest sens w zamianie zwrotnic, bo jak zamieniłem te kopułki to powinno to wystarczyć. Połączenia i luty muszą być ok - na zwrotce wszystkie zostały potraktowane omomierzem i żadne nie wykazywało uchybień. W każdym razie dzięki za odpowiedź i jeżeli bardziej doświadczeni uważają, że tak trzeba postąpić to prześpię się z tym do jutra i wtedy pokombinuję, bo otwierać kolumnę po raz 5 już dzisiaj m nie odpowiada - wystarczająco mi to popsuło już dzisiaj krwi Dzięki.

Skomentuj

Re: problem ze zwrotnicą w kolumnach projektu zajaranego

Zamieszczone przez zadobu
        w jednej kolumnie góra jest prawie całkiem przytłumiona a średnica troszkę mniej
        Na moje to przylutowałeś źle cewkę...ten objaw na to wskazuje.

Skomentuj

Re: problem ze zwrotnicą w kolumnach projektu zajaranego

zwrotki były robione w tym samym czasie i były jednakowe
          to by w większym stopniu wykluczało różnice w ich zmontowaniu ale kto wie...
          Może głośnik średniotonowy albo wysokotonowy jest podłączony w innej polaryzacji? to by chyba mogło tłumaczyć takie objawy(jeśli głośniki są sprawne oraz zwrotki dobre...) jeśli chodzi oczywiście o tą 3-drożną konstrukcję Zajaranego, nie znam innej....

Skomentuj

Nie wiem tylko czy jest sens w zamianie zwrotnic
            jest, wtedy będziesz wiedział czy wina jest po stronie zwroty czy głośników, to chyba oczywiste ;]
            bo otwierać kolumnę po raz 5 już dzisiaj m nie odpowiada - wystarczająco mi to popsuło już dzisiaj krwi Dzięki.
            wystarczyło raz ,a skutecznie :P

[ Dodano: 2009-04-28, 22:21 ]
            Zamieszczone przez Wallker
            zwrotki były robione w tym samym czasie i były jednakowe
            to by w większym stopniu wykluczało różnice w ich zmontowaniu ale kto wie...
            brzmi to jak dowcip z cyklu 'gdyby microsoft produkował żarówki':
            "(...)mamy tu dokładnie taką samą jak pana i nasza działa(...)"

Skomentuj

Stanąłem trochę po stronie zadobu... :roll: miałem napisać od razu "źle zlutowałeś zwrotnicę, widzę to po stylu Twojego postu..." ? z resztą dopisałem
              ale kto wie...
              ... Dobra nie ważne, nabiję sobie trochę więcej postów to będę mógł wchodzić w dyskusję... :neutral:

Skomentuj

Wallker, ja nie mówię co zrobił źle czy dobrze , bo skoro On sam tego nie wie, to niby skąd ja mam to wiedzieć ?
                Pokazuje tylko możliwie najbardziej optymalną ścieżkę wyśledzenia źródła problemu eliminując po kolei przyczyny.

Skomentuj

zadobu, z prezentu i tak bedą sie cieszyć jak dasz, powiedz tylko że musisz zrobić modernizację, ja w zestawie siostry SUBSAT1.1 źle przylutowałem wysokotonowy, zamieniłem plus i minus, i cały czas co jest, czemu cicho gra, to jedna przyczyna, druga to taka że mimo sprawdzenia przejść może być jednak gdzieś zwara, zrob jak mowi takero... odłacz basy w dwoch kolumnach i zostaw je rozkrecone, do odsluchu bas Ci nie potrzebny a i tak można go dokonac i tak :razz: :mrgreen:

Skomentuj

Sam nawijałeś cewki? Miałem taki problem, gdy nawijałem cewki starym drutem, i zrobił się zwarty zwój, przez co indukcyjność cewki równoległej do kopułki drastycznie zmalała i zrobiło się ciszej.

Skomentuj

Najlepiej gdyby od razu wszystko powykręcał,nie tylko zwrotnice ale i głośniki i wtedy to wszystko podłączył "na sucho" bez obudowy,mógł by wtedy sobie sprawdzać różne konfiguracje odnośnie zwrotnic i polaryzacji głośników.

Skomentuj

polaryzację głośników mimo wszystko najlepiej sprawdzać w budach, ale zgadzam się że najlepiej będzie to zrobić raz, a skutecznie tyle że kompleksowo :P

Skomentuj

a może ktoś pomylił rezystory na wysokotonowe? albo coś z nim nie teges :P sprawdź omomierzem może pomoże.

Skomentuj

dzięki wielkie za pomoc. znalazłem w końcu chwilę czasu, przelutowałem całą zwrotnicę i śmiga jak marzenie. jeszcze raz dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                            X