Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsze kolumny po raz n-ty / podstawowe zagadnienia /

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierwsze kolumny po raz n-ty / podstawowe zagadnienia /

witam!

mam mnóstwo podstawowych pytań związanych z budową własnych kolumn DIY... a więc przejdźmy do sedna sprawy:

1. jakich narzędzi potrzebuję do wyprodukowania prostych prostokątnych skrzynek i ich wykończenia ? posiadam stołową pilarkę tarczową - również DIY :), za pomocą której jestem w stanie pociąć materiał z dokładnością +/- 0,5mm oraz jestem w posiadaniu wielu innych podstawowych narzędzi np. wiertarka + uchwyt stołowy wiertarski...
    chcę wykonać skrzynki tak, aby wyglądało to na profesjonalną robotę - w związku z tym, co jeszcze mam dokupić ? ręczną frezarkę, kompresor do malowania i co jeszcze ?

2. "narzędzia do wykonania skrzynek już mamy", przyszedł czas na najbardziej zawiłą część naszej produkcji:

- dobór głośników, jakie wybrać jak najtańsze głośniki do konstrukcji dwudrożnej ? czyli najtańsze głośniki jakie sobie wyobrażacie, które są w stanie "normalnie zagrać" - bez pierdów, świstów, szumów jeśli chodzi o stronę techniczną oraz o stronę upodobań, mają nie doprowadzać do bólu głowy :)

- zwrotnica, jak najprostsza (czytaj najtańsza), nie za bardzo jestem w temacie, z tego co się orientuję to podobno jakiś kondensator na głośnik wysokotonowy, ewentualnie jakaś gotowa zwrotnica z określonym przedziałem podziału - od tego urządzonka oczekuję tylko tego, aby spełniało podstawową funkcję w brzmieniu zestawu [ brak bólu głowy :) ]

- okablowanie - jak wyżej, jaki typ/model - proszę o ogólne naświetlenie tematu kabli - równiez jak najtańsze, wszystko ma być jak najtańsze...

- w środku kolumienek, to chyba będzie już komplet elementów, no chyba, że o czymś zapomniałem - poprawcie jeśli się mylę.

3. stan surowy skrzynek - z jakiego najlepiej robić materiału, jaka jest uniwersalna grubość ścianek, czy wystarczy kleić je na sam klej stolarski, czy konieczne są wkręty np. co 15cm ?

4. wykończenie zewnętrzne - okleina vs fornir, jakie szpachle / bejce / lakiery, proszę o podanie marek, które najlepiej się sprawdzą do tego typu spraw ?

5. o czymś zapomniałem ? proszę dopisz czego brakuje. przypominam, że mocno zależy mi na wyglądzie zewnętrznym i jak najtańszym wykonaniu kolumienek.

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, może później jeszcze coś przyjdzie mi do głowy.
    wiem, że są odpowiedzi na forum, ale żeby to wszystko przeczytać trzeba poświęcić z tydzień czasu na przyswojenie najbardziej podstawowej wiedzy.

Zamieszczone przez godhate
    wiem, że są odpowiedzi na forum, ale żeby to wszystko przeczytać trzeba poświęcić z tydzień czasu na przyswojenie najbardziej podstawowej wiedzy.
    Czy ktoś Cię goni? Masz napięte terminy, że nie masz czasu na przyswojenie chocby minimum wiedzy podstawowej potrzebnej do zbudowania jakiś kolumn diy? Widzę, że masz podejście typowe dla sporej liczby nowych użytkowników forum. Zapodać temat i czekać licząc na to, że ktoś przedstawi jakiegoś gotowca na tacy. To z lenistwa i wygodnictwa? Myślisz, że ktoś będzie za Ciebie odwalał czarną robotę? Może byś jednak pofatygował się i wysilił by zdobyć wiedzę bardzo łatwo dostępną w obecnych czasach powszechnego internetu (na tym i nie tylko na tym forum pełno jest tematów, w których są odpowiedzi na te pytania), co pozwoli Ci samemu znaleźć odpowiedzi na pytania, które zadałeś.
    o czymś zapomniałem ? proszę dopisz czego brakuje. przypominam, że mocno zależy mi na wyglądzie zewnętrznym i jak najtańszym wykonaniu kolumienek
    To forum o audio a nie o stolarstwie i raczej dążymy do uzyskania jak nalepszej jakości dźwięku, bo on jest priorytetem podczas budowy kolumn, więc Twoje proporcje powinieneś odwrócić i zdecydowaną większość pieniędzy przeznaczyć na elementy, które mają największy wpływ na jakość dźwięku.

Skomentuj

2. skorzystaj z gotowcow - zwrotnicy z doborem glosnikow. imho minimum, z ktorego naprawde mozna czerpac przyjemnosc to gdn 15/40/1 + dx25/xt25.
      okablowanie procab - ls15 do midwoofera, ls05 do wysokotonowki. powinno starczyc.
      3. najlepiej MDF 18/19mm - to wlasnie taka "uniwersalna" grubosc. wazniejsze niz sama grubosc jest odpowiednie uzebrowanie wewnatrz - co by obudowy nie rezonowaly. mozna kleic na wikol, wkrety jak ci tam pasuje - wcale ich w gruncie rzeczy nie potrzeba - mozna na scisk robic, ale wiecej czasu to zajmie.

Skomentuj

Zapodać temat i czekać licząc na to, że ktoś przedstawi jakiegoś gotowca na tacy. o z lenistwa i wygodnictwa?
        Mysle ze tu chodzi raczej o takie przekonanie ludzi poczatkujacych ze "wy w tym siedzicie dlugo, wiec sie znacie, a ja moze czegos nie doczytam, albo cos zle zrozumiem". Jak ktos jest kompletnie zielony w tej materi to naprawde jest ciezko wylowic z tej glebokiej wody rzeczy najpotrzebniejsze...

zwrotnica, jak najprostsza (czytaj najtańsza), nie za bardzo jestem w temacie, z tego co się orientuję to podobno jakiś kondensator na głośnik wysokotonowy, ewentualnie jakaś gotowa zwrotnica z określonym przedziałem podziału - od tego urządzonka oczekuję tylko tego, aby spełniało podstawową funkcję w brzmieniu zestawu [ brak bólu głowy :) ]
        Własnie nie Zwrotica to jedna z najwazniejszych rzeczy w kolumnie i "jakis kondensator" nie wystarczy" Gdy jzu dojdziesz do etapu wybierania czesci do zwrotnicy to uprzedze teoje pytanie o to jakie elementy wybrac - przejrzyj ten link. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...338a0a9#191095

Same zwrtonice - zaprojektowane na podstawie pomiarow, przez ludzi ktorzy maja o tym pojecie masz tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 Te gotowe, dostepne na Allegro lub licozne "na sucho" przez "znawcow" mozna o kant d.. potluc.

dobór głośników, jakie wybrać jak najtańsze głośniki do konstrukcji dwudrożnej ?
        Jesli cena jest twoim priorytetem to najlepszy bedize dla ciebie zestaw stx 14-100-8 scx + stx 10-200-8 pj http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb i http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb jesli tylko mozesz dolozyc to zamiast 14-100-8 scx wez 15-100-8 AKX.

Do obu zestawow oczywiscie sa zaprojektowane zwrotnice w temacie do ktorego link podalem wczesniej. tu sa monitorki na stx 14 + pj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629
        kolumny podlogowe tez sie powinny gdzies znalezc http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5

Mozesz jescze poszukac klonow zestawu totem mite http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...jemy+totemmite tez niedrogie glosniki, ale pod wzgledem wysokotonowych te z pierwszego zaproponowanego zestawu sa lepsze.

wykończenie zewnętrzne - okleina vs fornir, jakie szpachle / bejce / lakiery, proszę o podanie marek, które najlepiej się sprawdzą do tego typu spraw ?
        O fornirowaniu http://diyaudio.pl/portal.php?show=12 Okleina nie cieszys nie an forum duza popularnoscia :twisted:

[ Dodano: 2009-05-01, 09:50 ]
        czy wystarczy kleić je na sam klej stolarski, czy konieczne są wkręty np. co 15cm ?
        Wkrety nie sa niezbedne, a stwarzaja takie problem ze trzeba je potem szpachlowac :d Dwa razy, bo zwykle za pierwszy razem nie przykryje sie nierownosci.
        o czymś zapomniałem ?

- "a gdzie umiescic zwrotnice". Najlepiej w komorze glosnikowej, za glosnikiem niskotonowym - w razie czego mozna ja potem latwo wyjac. Ewentualnie przykleic do terminala (to miejsce gdzie podlanczasz kable do kolumny ).

-"Ile litrow powinna miec obudowa i jaka powinna byc dlugosc Bass-reflexu" - popatrz w gotowych konstrukcjach jaka objetosc daja inni ludzie, ewentualnie policz sobie za pomoca tego programu http://diyaudio.pl/dload.php?action=file&id=3 przy pomocy tego tutorialu http://diyaudio.pl/portal.php?show=29

'Gdzie dac rurke Bass reflex" Z tylu jesli kolumny nie bdeda staly przy samej scianie, bo wtedy wystepowaloby nienaturalne podbicie basu, chyba ze ze wzgledow estetycznych wolisz z przodu (imho zadna to estetyka )

Skomentuj

godhate, przejrzyj dział z własnymi konstrukcjami i wybierz to co Ci się najbardziej podoba. Podaj linka w temacie, a my Ci powiemy co dalej.
          Nie musisz kopiować czyjejś obudowy, możesz zaprojektować swoją, ale objętość dla danych głośników musi być taka sama.

Skomentuj

Re: pierwsze kolumny po raz n-ty / podstawowe zagadnienia /

chcę wykonać skrzynki tak, aby wyglądało to na profesjonalną robotę - w związku z tym, co jeszcze mam dokupić ? ręczną frezarkę, kompresor do malowania i co jeszcze ?
            chcesz jak najtaniej a kompresor byś kupował?? :razz:

ja też tutaj niedawno dolaczyłem i tez byłem w kropce bo jak zobaczyłem ile tego wszystkiego jest to...
            i radze ci samemu poszukac różnych stron o konstrukcjach diy i napewno się więcej dowiesz niz z takiego tematu jak załozyleś. :wink:

Skomentuj

A ja tak się zastanawiam czy może kiedyś nie warto byłoby kupić takie coś http://allegro.pl/item623292055_supe...zi_gratis.html . Wiem że to pewnie badziew ale może jakby użyć tego ze 3 razy do roku to może przetrwa parę lat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                imho minimum, z ktorego naprawde mozna czerpac przyjemnosc to gdn 15/40/1 + dx25/xt25.
                istnieją jakieś firmowe konstrukcje oparte na w/w przetwornikach ? i w jakich widełkach cenowych oscylują ?

PS dzięki za wszystkie odpowiedzi

Skomentuj

Tonsil Siesta Sat oparte są o tego GDNa połączonego z głośnikiem wysokotonowym nie umywającym się do vify. Kosztują circa 400 zł/szt.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                    Tonsil Siesta Sat oparte są o tego GDNa połączonego z głośnikiem wysokotonowym nie umywającym się do vify. Kosztują circa 400 zł/szt.
                    450zł para.

Skomentuj

Po prostu kolega wpadł na super pomysł ze bedzie robił kolumny na zamówienie, moze nawet jakaś wieksza produkcja sie szykuje skoro i kompresor jest skłonny kupić, dlatego ma dobrze wygladać a grać już nie musi .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                        dlatego ma dobrze wygladać a grać już nie musi .
                        przez allegro nie słychać na szczęście

[ Dodano: 2009-11-23, 09:47 ]
                        A tak na poważnie - opłacalność i stosunek włożonej pracy do wyjętej kasy jest raczej przeciętny :P

Skomentuj

Przy masówce na pewno da się zarobić ale wówczas super wykonania fornirem i malowanie kompresorem nie wchodzą w gre tylko zwykła okleinowana decha wiórowa.
                          Lepsze wykonanie do lepszych kolumn ale te niestety też muszą grać .

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            A tak na poważnie - opłacalność i stosunek włożonej pracy do wyjętej kasy jest raczej przeciętny :P
                            Chyba że uda się znaleźć kogoś mało obeznanego i za byle jakie paczki wyciągnąć dobre pieniądze:) ale to trzeba mieć fart by takiego pacjenta wylookać i dobrą ściemę by namówić go na drogi zakup:)

Skomentuj

Przy masówce na pewno da się zarobić ale wówczas super wykonania fornirem i malowanie kompresorem nie wchodzą w gre tylko zwykła okleinowana decha wiórowa.
                              ale wtedy opłaca się produkcję do chin przenieść
                              Przykładem niech będzie ten sub VK - 78xx, kto zrobi cokolwiek podobnego chociaż z wykończeniem na porównywalnym poziomie, 10' głośnikiem i panelem na tranach ?
                              Bez szans raczej niestety...
                              Łatwiej jest kupić kontener tego z chin

Lepsze wykonanie do lepszych kolumn ale te niestety też muszą grać .
                              na lepszych kolumnach to musi być znaczek niestety, takie DIY ciężko sprzedać, niezależnie na jak dobrych i drogich głośnikach by były i w jak ładnych budach siedziały.
                              No i dobry opis do tego.

Zamieszczone przez marjano82
                              Chyba że uda się znaleźć kogoś mało obeznanego i za byle jakie paczki wyciągnąć dobre pieniądze:) ale to trzeba mieć fart by takiego pacjenta wylookać i dobrą ściemę by namówić go na drogi zakup:)
                              Bardzo ciężka sprawa, ciężko znaleźć kogoś kto chciałby wydać jakieś tam konkretne pieniądze na sprzęt bez plakietki JBL czy Pioneer na froncie.
                              Parę razy próbowałem, udawało się nawet, ale ilość pracy włożonej jest niewspółmierna do zysków.
                              Mam głośników na paręnaście, albo i więcej konstrukcji, tylko co z tego ?

Skomentuj

ale wtedy opłaca się produkcję do chin przenieść
                                Racja , z chinami cieżko wygrać ale myślę , że sytuacja nie jest beznadziejna i w niektórych obszarach można powalczyć. Może elektroniką to jeszcze nie ale robieniem skrzynek i montażem w niej głośników?

na lepszych kolumnach to musi być znaczek niestety, takie DIY ciężko sprzedać, niezależnie na jak dobrych i drogich głośnikach by były i w jak ładnych budach siedziały.
                                No i dobry opis do tego.
                                .

Taa opis to podstawa. Pare "przychylnych" recenzji w prasie też pomoże. W obszarze lepszych produktów jako DIYowiec to jedynie można zastartować mając jakieś znajomości, żeby się niejako tylnymi drzwiami wbić w to towarzystwo.

Skomentuj

Może elektroniką to jeszcze nie ale robieniem skrzynek i montażem w niej głośników?
                                  Jeśli by mieć zaplecze, takie jak np stx to czemu nie, w innym przypadku, gdy całość dość rzemieślniczo jest wykonywana może być różnie.
                                  Myślę że najlepiej byłoby zamówić partię obudów , gdzieś indziej głośniki kupić , a całość tylko składać i ew zwrotnicę lutować
                                  Wtedy zarobić by się dało.

Skomentuj

Myślę że najlepiej byłoby zamówić partię obudów , gdzieś indziej głośniki kupić , a całość tylko składać i ew zwrotnicę lutować
                                    no tak, tylko wtedy ma to sens :)

zmieniając temat, w trosce o swoje uszy, mając do dyspozycji 1000 - 1500 zł można jakiś ciekawy zestaw wykonać? (w tej kwocie z firmową konstrukcją będzie ciężko), monitory, muzyka głównie metalowa.

pozdrawiam

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                      godhate, zamiast odsiwzac stare tematy to lepiej poszukaj w swiezszych. jak nic nie znajdziesz (co byloby jednoznaczne z lenistwem :P ) to zaloz nowy temat

Skomentuj

Czaruję...
                                      X