Witam. Posiadam w domu trochę tych przetworników elektroakustycznych i zastanawiam sie co z nimi zrobić. Ale jest mały problem: nie znam większości parametrów!!! Może nie bede gołosłowny i zademonstruje co o czym mowa:
Najpierw taki jakiś zestaw... wymontowany był kiedyś ze skrzyni, czy cuś, pewnie takiej:
tu jej parametry:
* Impedancja : 8 ohm
* Moc P.M.P.O. 1000 Wat
* Maksymalna moc muzyczna: 300 wat (komplet)
* Moc RMS 150 wat (komplet)
* Obudowa kanałowa typu bas refleks
* Średnica głośnika basowego: 20 cm
* Średnica głośnika średniotonowego: 10 cm
* Średnica głośnika wysokotonowego (piezo): 10 cm
* Pasmo przenoszenia: 48~20kHz
* Skuteczność: 88dB
A to zdjęcia tych moich głośników:
-niskotonowy, taki bardziej "no name" ( szerokość 20,5 cm, głębokość montażu 8,5cm)

-wysokotonowy - znowu "no name" ( szerokość 10 cm)

- i tweeter - oczywiście "no name" ( szer. 10 cm)

Dalej mam taki fajny woofer- niskotonowy Alphard LW 1000
jego parametry: ( głośnik jest 8 ohm, a na necie znalazłem identyczny tylko, że 4 ohm)
# Moc [ Waty Max ]: 200W
# Moc [RMS]: 100W
# Pasmo przenoszenia [Hz]: 48-3500
# SPL [dB]: 91
# Karkas cewki: Alu
# Średnica cewki [cale / mm]: 1,5 / 40
# X-max [mm]: ą4,5
# Fs [Hz]: 48
# Re [Ohm]: 3,8
# BL: 10,3
# Qts: 0,38
# Qms: 2,70
# Qes: 0,44
# Vas [L]: 66
# Mms [g]: 55,3
# Cms [mm/N]: 0,35
i jego fotki:

Dalej mam dwudrożny, samochodowy Blaupunkt GT 5 ( na necie o nim ani widu, ani słychu)
jego parametry :
moc max- 100W
moc znamionowa- 35W
jego foty:

Dalej znowu jakiś pseudo zestaw, tym razem firmy JAMO ( najlepsze, że to wymontowane było z auta)
(chyba) średniotonowe o nocie katalogowej MD-050-1 ( dwa takie same)

i wysokotonowy : D-025-1

Wszystkie razem wyglądają tak:

Poradźcie co mogę z nich zrobić??
Moje pytania:
1. czy ten Alphard LW 1000 to nadaje sie na subwoofer?
(jeśli tak, to czy parametry takiego samego głośnika, ale 4 ohm będą takie same jak dla mojego 8 ohm?)
2. mam 2 głośniki niskotonowe, w których nie znam parametrów ( ten pierwszy " no name" i Blaupunkt GT 5.
Jak mam znaleźć ich parametry ( bo sama moc nie wystarczy do obliczenia skrzyni)
3. Ten mój zestaw JAMO. Nic o nim nie wiem ( zero parametrów). Na co mogą się nadać?
4. Czy kolumna 3 drożna: niskotonowy " no name" + jeden większy JAMO + cykacz to dobre rozwiązanie ( + najprostsze zwrotnice 6dB) Jeśli tak, to jak obliczyć wymiary obudowy dla 3 takich głośników?
5. Czy ten mój Blaupunkt nadałby się na skrzynie basową do auta? Czy może lepszy by był ten " no name"? ( w aucie teraz gra Alphard pod wzmacniaczem 2x22W na TDA - ale tam sie tylko marnuje)
Najpierw taki jakiś zestaw... wymontowany był kiedyś ze skrzyni, czy cuś, pewnie takiej:
tu jej parametry:
* Impedancja : 8 ohm
* Moc P.M.P.O. 1000 Wat
* Maksymalna moc muzyczna: 300 wat (komplet)
* Moc RMS 150 wat (komplet)
* Obudowa kanałowa typu bas refleks
* Średnica głośnika basowego: 20 cm
* Średnica głośnika średniotonowego: 10 cm
* Średnica głośnika wysokotonowego (piezo): 10 cm
* Pasmo przenoszenia: 48~20kHz
* Skuteczność: 88dB
A to zdjęcia tych moich głośników:
-niskotonowy, taki bardziej "no name" ( szerokość 20,5 cm, głębokość montażu 8,5cm)

-wysokotonowy - znowu "no name" ( szerokość 10 cm)

- i tweeter - oczywiście "no name" ( szer. 10 cm)

Dalej mam taki fajny woofer- niskotonowy Alphard LW 1000
jego parametry: ( głośnik jest 8 ohm, a na necie znalazłem identyczny tylko, że 4 ohm)
# Moc [ Waty Max ]: 200W
# Moc [RMS]: 100W
# Pasmo przenoszenia [Hz]: 48-3500
# SPL [dB]: 91
# Karkas cewki: Alu
# Średnica cewki [cale / mm]: 1,5 / 40
# X-max [mm]: ą4,5
# Fs [Hz]: 48
# Re [Ohm]: 3,8
# BL: 10,3
# Qts: 0,38
# Qms: 2,70
# Qes: 0,44
# Vas [L]: 66
# Mms [g]: 55,3
# Cms [mm/N]: 0,35
i jego fotki:

Dalej mam dwudrożny, samochodowy Blaupunkt GT 5 ( na necie o nim ani widu, ani słychu)
jego parametry :
moc max- 100W
moc znamionowa- 35W
jego foty:

Dalej znowu jakiś pseudo zestaw, tym razem firmy JAMO ( najlepsze, że to wymontowane było z auta)
(chyba) średniotonowe o nocie katalogowej MD-050-1 ( dwa takie same)

i wysokotonowy : D-025-1

Wszystkie razem wyglądają tak:

Poradźcie co mogę z nich zrobić??
Moje pytania:
1. czy ten Alphard LW 1000 to nadaje sie na subwoofer?
(jeśli tak, to czy parametry takiego samego głośnika, ale 4 ohm będą takie same jak dla mojego 8 ohm?)
2. mam 2 głośniki niskotonowe, w których nie znam parametrów ( ten pierwszy " no name" i Blaupunkt GT 5.
Jak mam znaleźć ich parametry ( bo sama moc nie wystarczy do obliczenia skrzyni)
3. Ten mój zestaw JAMO. Nic o nim nie wiem ( zero parametrów). Na co mogą się nadać?
4. Czy kolumna 3 drożna: niskotonowy " no name" + jeden większy JAMO + cykacz to dobre rozwiązanie ( + najprostsze zwrotnice 6dB) Jeśli tak, to jak obliczyć wymiary obudowy dla 3 takich głośników?
5. Czy ten mój Blaupunkt nadałby się na skrzynie basową do auta? Czy może lepszy by był ten " no name"? ( w aucie teraz gra Alphard pod wzmacniaczem 2x22W na TDA - ale tam sie tylko marnuje)
Skomentuj