Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pare głośników - co z nich da sie zrobić

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pare głośników - co z nich da sie zrobić

Witam. Posiadam w domu trochę tych przetworników elektroakustycznych i zastanawiam sie co z nimi zrobić. Ale jest mały problem: nie znam większości parametrów!!! Może nie bede gołosłowny i zademonstruje co o czym mowa:

Najpierw taki jakiś zestaw... wymontowany był kiedyś ze skrzyni, czy cuś, pewnie takiej:

tu jej parametry:
    * Impedancja : 8 ohm
    * Moc P.M.P.O. 1000 Wat
    * Maksymalna moc muzyczna: 300 wat (komplet)
    * Moc RMS 150 wat (komplet)
    * Obudowa kanałowa typu bas refleks
    * Średnica głośnika basowego: 20 cm
    * Średnica głośnika średniotonowego: 10 cm
    * Średnica głośnika wysokotonowego (piezo): 10 cm
    * Pasmo przenoszenia: 48~20kHz
    * Skuteczność: 88dB

A to zdjęcia tych moich głośników:
    -niskotonowy, taki bardziej "no name" ( szerokość 20,5 cm, głębokość montażu 8,5cm)

-wysokotonowy - znowu "no name" ( szerokość 10 cm)

- i tweeter - oczywiście "no name" ( szer. 10 cm)

Dalej mam taki fajny woofer- niskotonowy Alphard LW 1000
    jego parametry: ( głośnik jest 8 ohm, a na necie znalazłem identyczny tylko, że 4 ohm)
    # Moc [ Waty Max ]: 200W
    # Moc [RMS]: 100W
    # Pasmo przenoszenia [Hz]: 48-3500
    # SPL [dB]: 91
    # Karkas cewki: Alu
    # Średnica cewki [cale / mm]: 1,5 / 40
    # X-max [mm]: ą4,5
    # Fs [Hz]: 48
    # Re [Ohm]: 3,8
    # BL: 10,3
    # Qts: 0,38
    # Qms: 2,70
    # Qes: 0,44
    # Vas [L]: 66
    # Mms [g]: 55,3
    # Cms [mm/N]: 0,35
    i jego fotki:

Dalej mam dwudrożny, samochodowy Blaupunkt GT 5 ( na necie o nim ani widu, ani słychu)
    jego parametry :
    moc max- 100W
    moc znamionowa- 35W
    jego foty:

Dalej znowu jakiś pseudo zestaw, tym razem firmy JAMO ( najlepsze, że to wymontowane było z auta)
    (chyba) średniotonowe o nocie katalogowej MD-050-1 ( dwa takie same)

i wysokotonowy : D-025-1

Wszystkie razem wyglądają tak:

Poradźcie co mogę z nich zrobić??
    Moje pytania:

1. czy ten Alphard LW 1000 to nadaje sie na subwoofer?
    (jeśli tak, to czy parametry takiego samego głośnika, ale 4 ohm będą takie same jak dla mojego 8 ohm?)

2. mam 2 głośniki niskotonowe, w których nie znam parametrów ( ten pierwszy " no name" i Blaupunkt GT 5.
    Jak mam znaleźć ich parametry ( bo sama moc nie wystarczy do obliczenia skrzyni)

3. Ten mój zestaw JAMO. Nic o nim nie wiem ( zero parametrów). Na co mogą się nadać?

4. Czy kolumna 3 drożna: niskotonowy " no name" + jeden większy JAMO + cykacz to dobre rozwiązanie ( + najprostsze zwrotnice 6dB) Jeśli tak, to jak obliczyć wymiary obudowy dla 3 takich głośników?

5. Czy ten mój Blaupunkt nadałby się na skrzynie basową do auta? Czy może lepszy by był ten " no name"? ( w aucie teraz gra Alphard pod wzmacniaczem 2x22W na TDA - ale tam sie tylko marnuje)

Zamieszczone przez dudu
    1. czy ten Alphard LW 1000 to nadaje sie na subwoofer?
    Tak, ale bez sensacji

Zamieszczone przez dudu
    (jeśli tak, to czy parametry takiego samego głośnika, ale 4 ohm będą takie same jak dla mojego 8 ohm?)
    Nie

2. mam 2 głośniki niskotonowe, w których nie znam parametrów ( ten pierwszy " no name" i Blaupunkt GT 5.
    Jak mam znaleźć ich parametry ( bo sama moc nie wystarczy do obliczenia skrzyni)
    Parametrow nie znajdziesz raczej, musialbys zrobic urzadzenie JIG (15-20zł) i sam je pomierzyc ale to kiepskie glosniki wiec to sie raczej nie oplaca

3. Ten mój zestaw JAMO. Nic o nim nie wiem ( zero parametrów). Na co mogą się nadać?
    JW ja bym to zezlomowal itd i nazbieral na cos konkretnego zamiast odpadowych glosnikow

Zamieszczone przez dudu
    4. Czy kolumna 3 drożna: niskotonowy " no name" + jeden większy JAMO + cykacz to dobre rozwiązanie ( + najprostsze zwrotnice 6dB) Jeśli tak, to jak obliczyć wymiary obudowy dla 3 takich głośników?
    Nie.. nic z tego nie zagra za ciekawie.. rownie dobrze mozesz podlaczyc wszystko naraz. Poczytaj troche o budowaniu konstrukcji itd poprzegladaj forum i wtedy sie zdecyduj co chcesz zrobic i za ile.

Zamieszczone przez dudu
    5. Czy ten mój Blaupunkt nadałby się na skrzynie basową do auta? Czy może lepszy by był ten " no name"? ( w aucie teraz gra Alphard pod wzmacniaczem 2x22W na TDA - ale tam sie tylko marnuje)
    Tez pieknie nie zagra to - nie czarujmy sie

Skomentuj

No cóż. Napisze tak: nie chciałbym kupować innych głośników. Chce wykorzystać te co mam. Nie jestem jakimś zamiłowanym audiofilem. Chce tylko zrobić coś z tych "resztek", co by grało nie brzydko. Nie musi to być super hiper konstrukcja.

Zamieszczone przez n_omyzs
      dudu napisał/a

Nie
      w takim razie z kąt mam wziąć parametry? Na stronie producenta znalazłem parametry tylko pod LW 1000 4 ohm, a nie pod mojego LW1000 8 ohm.

musialbys zrobic urzadzenie JIG (15-20zł) i sam je pomierzyc
      nie słyszałem o tym. Cóż to jest? Tania konstrukcja, więc można zrobić. A nigdy nie wiadomo kiedy sie przyda.

dudu napisał/a
      5. Czy ten mój Blaupunkt nadałby się na skrzynie basową do auta? Czy może lepszy by był ten no name? ( w aucie teraz gra Alphard pod wzmacniaczem 2x22W na TDA - ale tam sie tylko marnuje)

Tez pieknie nie zagra to - nie czarujmy sie
      czy to wina słabego głośnika czy wzmacniacza ( no wzmak 2x22W na TDA to świetny nie jest)

Skomentuj

Zamieszczone przez dudu
        w takim razie z kąt mam wziąć parametry? Na stronie producenta znalazłem parametry tylko pod LW 1000 4 ohm, a nie pod mojego LW1000 8 ohm.
        Napisalem juz. JIG poszukaj pod haslem pomiary speaker workshop jig itd

Zamieszczone przez dudu
        czy to wina słabego głośnika czy wzmacniacza ( no wzmak 2x22W na TDA to świetny nie jest)
        Jedno i drugie.

Zamieszczone przez dudu
        No cóż. Napisze tak: nie chciałbym kupować innych głośników. Chce wykorzystać te co mam. Nie jestem jakimś zamiłowanym audiofilem. Chce tylko zrobić coś z tych "resztek", co by grało nie brzydko. Nie musi to być super hiper konstrukcja.
        Ja tez nie jestem audiofilem ale jakbym mial to co ty to wolalbym kupic za 50zł jakies 2 szerokopasmowki wsadzic w bylejakie skrzynki i tego sluchac niz skladac cos z glosnikow nie do pary, starych, bez parametrow i poturbowanych itd. Na rynku te glosniki sa pewnie warte tyle co zlom z ich masy wiec sobie odpowiedz czy warto ? Wiecej niz sa warte wydasz na same drewno na skrzynki. Jesli nie masz kasy teraz podepnij to jakkolwiek - i tak nie zagra dobrze. I zbieraj kase na jakis sprzecik jakkolwiek lepszy i normalnie dobrany a nie z odpadow

Skomentuj

Dobra dzięki za porady. Czyli wszystko, co da sie za free załatwić jest o kant du...
          Każdy głośnik jest dobry, tylko nie ten, co posiadam. Nie tylko ja. Gdzie na forum audio zajrzeć, w takich tematach : mam głośniki X Y Z itd. i chce zrobić kolumne, co dalej...
          odpowiedź jest następująca:
          masz badziewie. masz ten jest lepszy
          ( a jego wartość i parametry podobne jak tych niby szmelców X Y Z)

Czyli moge tymi głośnikami w piecu napalić tak?
          Albo nowe, albo nic?

[ Dodano: 2009-05-14, 01:18 ]
          Znalazłem jego parametry i charakterystyke w winlSD
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=82194
          Średnica zewnętrzna : 254 mm
          Membrana : Poliwęglanowa
          Moc Znamionowa : 100 W
          Moc Muzyczna : 200 W
          Impedancja : 8 ohm
          SPL : 90 dB
          Cewka : 51 mm
          Karkas cewki : Aluminiowy Magnes : 120 x 20 mm
          Kosz : Stalowy, Czarny
          Zawieszenie górne : Gumowe

Skomentuj

Ja nie mam sil chyba ci tego tlumaczyc... nie masz nawet glosnikow do pary.. mialbys najgorszy szmelc ktory rani uszy a nie gra ale do pary ale nawet nie ma do pary... poza tym ze kazdy glosnik inny widac ze swoje przeszly i sa zuzyte mechanicznie nie mowiac juz o wzgledach estetycznych.. jak chcesz z tego cos zrobic? jasne mozesz to zupelnie DOWOLNIE popodlczac i nawet bez zwrotki ew kondensator na wysokotonowke zeby sie nie spalila i nic to w zasadzie nie zmieni czy podlaczysz ten z tym czy ten z tym.. Co chcesz wyczytac z parametrow? Skrzynke policzyc? Parametry pewnie sadzac po ich eksplotacji sa zupelnie inne juz.. nie no ja nie wiem jak ci to tlumaczyc. TAK NAJLEPIEJ NAPALIC TYM W PIECY ALBO COS INNEGO. Wez sobie np odpal allegro i zobacz czy ktos gdzies sprzedaje konstrukcje gdzie masz kazdy glosnik inny prawa kolumna inaczej zbudowana i na czym innym niz lewa itd.. jesli tego nie rozumiesz i dalej sie bedziesz upieral zeby cos z tego uczynic to zycze udanych konstrukcji ale na tym forum nie masz czego szukac bo logika i sensowne myslenie do ciebie nie trafia. :roll:

Skomentuj

Boże, czy tu naprawde same debile są? Kuźwa pojebało was i tyle. Jeden wali frazesami, drugi pierdoli od rzeczy zamiast pomóc. Wiedze to wy może macie, ale ni hu... pomóc.
              A człowieku nie myślisz o tym, że nie mam nawet tych 200 zł na przetworniki.
              A materiały na obudowę mam za free bo znam stolarza-wujka.

Kuźwa nic pomocy. tylko jechać po człowieku by chcieli.

Skomentuj

Tylko bez nerw. Nikt po tobie jeszcze nie pojechał. Żaden moderator chyba nie przeczytał Twojego ostatniego postu.

Po prostu nic sensownego z tego nie wyjdzie. Jeżeli oczekujesz jakiejś cudownej rady co zrobić z tym szmelcem co pokazałeś, to się nie doczekasz.

Jeżeli ma to grać w garażu, to wsadź to wszystko do byle jakiej skrzyni, podłącz byle jak i tak też będzie to grało.

Skomentuj

najbardziej to się to wszystko nadaje na allegro ;]

UWAGI MODERATORA
                  A za słownictwo temat leci do śmieci , a Ty 2 warny dostajesz.

Skomentuj

Czaruję...
                  X