Wiem, wiem!! wielu powie że JBL to syf z zasady, że za podobne pieniądze można kupić, zbudowąc lepszą konstrukcję. OK, Ja poprostu sie zauroczyłem tym kolumienkami szczeg. jeśli wziąść pod uwagę ze teraz można je mięc za 550 pln sztuka to chyba wcale nie jest taki zły koncept. Niemniej, do rzeczy. Po odsłuchach tego modelu, a także E80 i E90, okazuje się że optymlane brzmienie miałyby 90-tki, jedyne na czymn kuleją 60-tki to średnica, przetwornik jest ten sam w obu kolumnach, róznica polega na cięciu w zwrotnicy, ponadto nanalizując wykresy przebiegu charakterystyki kolumny, jaki trafiłem an rosyjskimportalu o teamtyce HI-Fi można zaobserwować że sam profil zakresu średnicy jest zbliżony tymczasem, na wysokości cięcia między gł. niksotonowyma srednitonowym producent zafundowął do razu okoo 3db spadek dla srednicy, dość drastyczny, i to on jest winien psom wieszanym na tej kolumnie to wysunięcie średnicy do rozsądnego poziomu wyrówna charakterystyke zmieni brzmienie kolumn na lepsze i zrobi z nich to czym byc powinn, najmniejsza konstrukcją w serii o całkiiem rozsadnym brzmieniu z zapasem mocy na basie dzieki 20cm przetowrnikowi. Mamy nastęujace możliwości:
-modyfikacja istniejącej zwrotnicy(nie udało mi sie wygrzebać schematów, czyli dopiero po zakupie bebeszymy kolumne i patrzymy naorgany wewnętrzne)
-Zlecamy zaprojektowanie nowej zwrotki( w tym miejscu zwracąłbym sie o pomoc do drogich forumowiczów, moze ktoś sam zaoferuje swoja pomoc, zetknał sie juz z podobnym problemem lub poleci kgos komu możńa by to zadanie powierzyć)
-Trzecia opcja. Mam możliwość nabycia osobno zwrotnic z E90 gdzie JBL nie zafundował już takich atrakcji w ramach średnicy. Czy można warunkowo przełożyć te zwrotnice do E60?? Co prawda przetworniki są te same, aleeee... jeden basowiec wiecej ??
Czekam na propozycje rozwiązana tej kwestii.
Pozdrawiam
-modyfikacja istniejącej zwrotnicy(nie udało mi sie wygrzebać schematów, czyli dopiero po zakupie bebeszymy kolumne i patrzymy naorgany wewnętrzne)
-Zlecamy zaprojektowanie nowej zwrotki( w tym miejscu zwracąłbym sie o pomoc do drogich forumowiczów, moze ktoś sam zaoferuje swoja pomoc, zetknał sie juz z podobnym problemem lub poleci kgos komu możńa by to zadanie powierzyć)
-Trzecia opcja. Mam możliwość nabycia osobno zwrotnic z E90 gdzie JBL nie zafundował już takich atrakcji w ramach średnicy. Czy można warunkowo przełożyć te zwrotnice do E60?? Co prawda przetworniki są te same, aleeee... jeden basowiec wiecej ??
Czekam na propozycje rozwiązana tej kwestii.
Pozdrawiam
Skomentuj