Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice w JBL e60. Jak to ugryźć:/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice w JBL e60. Jak to ugryźć:/

Wiem, wiem!! wielu powie że JBL to syf z zasady, że za podobne pieniądze można kupić, zbudowąc lepszą konstrukcję. OK, Ja poprostu sie zauroczyłem tym kolumienkami szczeg. jeśli wziąść pod uwagę ze teraz można je mięc za 550 pln sztuka to chyba wcale nie jest taki zły koncept. Niemniej, do rzeczy. Po odsłuchach tego modelu, a także E80 i E90, okazuje się że optymlane brzmienie miałyby 90-tki, jedyne na czymn kuleją 60-tki to średnica, przetwornik jest ten sam w obu kolumnach, róznica polega na cięciu w zwrotnicy, ponadto nanalizując wykresy przebiegu charakterystyki kolumny, jaki trafiłem an rosyjskimportalu o teamtyce HI-Fi można zaobserwować że sam profil zakresu średnicy jest zbliżony tymczasem, na wysokości cięcia między gł. niksotonowyma srednitonowym producent zafundowął do razu okoo 3db spadek dla srednicy, dość drastyczny, i to on jest winien psom wieszanym na tej kolumnie to wysunięcie średnicy do rozsądnego poziomu wyrówna charakterystyke zmieni brzmienie kolumn na lepsze i zrobi z nich to czym byc powinn, najmniejsza konstrukcją w serii o całkiiem rozsadnym brzmieniu z zapasem mocy na basie dzieki 20cm przetowrnikowi. Mamy nastęujace możliwości:
    -modyfikacja istniejącej zwrotnicy(nie udało mi sie wygrzebać schematów, czyli dopiero po zakupie bebeszymy kolumne i patrzymy naorgany wewnętrzne)
    -Zlecamy zaprojektowanie nowej zwrotki( w tym miejscu zwracąłbym sie o pomoc do drogich forumowiczów, moze ktoś sam zaoferuje swoja pomoc, zetknał sie juz z podobnym problemem lub poleci kgos komu możńa by to zadanie powierzyć)
    -Trzecia opcja. Mam możliwość nabycia osobno zwrotnic z E90 gdzie JBL nie zafundował już takich atrakcji w ramach średnicy. Czy można warunkowo przełożyć te zwrotnice do E60?? Co prawda przetworniki są te same, aleeee... jeden basowiec wiecej ??
    Czekam na propozycje rozwiązana tej kwestii.
    Pozdrawiam

-Zlecamy zaprojektowanie nowej zwrotki( w tym miejscu zwracąłbym sie o pomoc do drogich forumowiczów, moze ktoś sam zaoferuje swoja pomoc, zetknał sie juz z podobnym problemem lub poleci kgos komu możńa by to zadanie powierzyć)
    Wysylajac cala kolumne zaplacisz kupe kasy ktora lepiej dolozyc do lepszych kolumn.
    -Trzecia opcja. Mam możliwość nabycia osobno zwrotnic z E90 gdzie JBL nie zafundował już takich atrakcji w ramach średnicy. Czy można warunkowo przełożyć te zwrotnice do E60?? Co prawda przetworniki są te same, aleeee... jeden basowiec wiecej ??
    Watpie zeby to dobrze zagralo, jesli ktos projektuje zwrotnice to pod konkretne glosiki. Dwa GDNy beda mialy wyzsza efektywnosc wiec ewentualny tlumnik na glosniku wysokotonowym b edzie mial mniejsza wartosc, albo nie bedzie go wcale. Skoro e60 zle graja na swojej zwrotnicy to na zwrotnicy od innych kolumn bedzie jescze gorzej.

Skomentuj

a ew. modyfikacja te zwortnicy która jest lub opracowąc kims schemat tej zwrotki a do wykonania dac ja jakiemus znajomemu elektronikowi? Kolmna nie jest zła zostałą tylko celowo okaleczona uwazam ze mzona w ten sposóuzyskac z niej cos fajnego naprawde...

Skomentuj

dac ja jakiemus znajomemu elektronikowi?
        Tu nie jest potrzebna wiedza o elektronice, ale o akustyce. Zreszta do zaprojektowania zwrotnicy trzeba miec sprzet pomiarowy i odpowiedni program, bez tego ani rusz. http://diyaudio.pl/portal.php?show=25

Skomentuj

Wiem jaka jest róznica, chodizło raczje o samo wykonanie jej dla mnie wg. schematu który udało by sie wygenerować. Czyli w zasadzie nie mam realnej mozliwosci przygotowanai nowej zwrotnicy pod ta kolumne:/ ? Tzn zwrotnicy różniącej sie jakością in plus w stosunku do tej montowanej seryjnie, bo "uniwersalnych"zwrotnic z neta czy giełdy elektroniczej rzecz jasna nie biore pod uwage.

Skomentuj

Uniwersalne na pewno bed gorsze niz ta co jest. Mozesz probowac zrobic JIga, kupic przedwzmcniacz i na wlasna reke zrobic pomiary, mysle z kims z forum zawsze moglbys to skonsultowac.

Wiem jaka jest róznica, chodizło raczje o samo wykonanie jej dla mnie wg. schematu który udało by sie wygenerowa
            Ale to tego nie trzeba byc elektronikiem, to jest banalnie proste, laczysz ze soba elementy wedlug schemtau, jak czgos n nim nie rozumiesz to mozesz pisac.

Skomentuj

Narazie pobawimy sei ze strojenime bass refleksu gabka, albo o dziwo polecane grube słoki do napojów i poczekamy az sie wygrzeją. Pokombinujemy z ustawieniem jak beda fundusze pobawimy sie ze zwrotkami i wtedy napewno sie odezwe. Dzieki za pomoc dobrym duszom :]
              AVE

Skomentuj

Jakby było do czegoś potrzebne, foto zwrotnicy z E80

Skomentuj

Ilosc srednich tonow mozna pozornie zwiekszyc zmniejszjac ilosc basu - nie bedzie on dominowal nad srednimi tonami. Testowalem to, gdy wyjalem wytlumienie z kolumn ilosc basu obnizyla sie, natomiast pozornie wzrosla liczna srednich tonow.

Drugi sposob to odwiniecie czesci drutu z cewki w torze niskotonowym. Cewka o mniejszej pojemnosci bedzie odcinala pasmo wyzej, wiec troche tej srednicy sie odzyska. Od biedy da rady spowrotem nawinac ten drut, tylko czasem trzeba go skleic z cewka zeby sie nie odwial (rowniez testowalem).

Nie ponosze odpowiedzialnosci za wszelkie modyfikacje ktoych dokona autor, ja tylko podpowiadam co mozna zrobic

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                    Drugi sposob to odwiniecie czesci drutu z cewki w torze niskotonowym
                    czyli zwiększy ilość średnich na basie, a to może przynieść niepożądane efekty typu dudniący lektor/niższy wokal. E60 według producenta mają podział na 1kHz (totalna pomyłka) a E80 i E90 na 300Hz.

Skomentuj

Odwinięcie przesunie w góre wiec wymienić cewke na taka o większej pojemnosci i tniemy wtedy niżej, ale trzeb jeszcze zmienic ciecie średnicy. Swoją drogą ciekawe czy zwrotnica z e80 i e90 nie jest taka sama, jesli posuneli sie do partactwa czy mozliwe ze az do takiego ? Tak dopytuje włąsnie o e90 z uwagi na to ze ma takie same przetworniki jak e60, plus jest oceniana jako najlepiej brzmiąca konstrukcja z serii e. Czy może najrzadziej wiesza sie na niej psy ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                        ...Cewka o mniejszej pojemnosci bedzie odcinala pasmo wyzej...
                        Zamieszczone przez PrzemasPP
                        ...wymienić cewke na taka o większej pojemnosci...
                        Cewka nie ma pojemności tylko indukcyjność... :roll:

Skomentuj

Plaaasiam:P Jako humanista jestem elektronicznie uposledzony stąd takie proste błedy, dopiero teraz zaczyanm starania zeby androbić te braki w edukacji

Skomentuj

Wallker, tak, dokladnie, indukcyjnosc, oczwysicie, ekhm

Skomentuj

Może to coś kolegom pomoże schematy serwisowe zwrotnic dla:
                              e60
                              http://odsiebie.com/pokaz/3065018---4b4a.html

i

e90
                              http://odsiebie.com/pokaz/3065047---989d.html

z tego co patrzyłem to w e90 zwrotnica jest o wiele bardziej skomplikowana chyba w celu zrównoważenia drugiego przetwornika niskotonowego, odmiennie zwrotka w e60 wyglada bardzo prosto zmiany wymagałyby chyab tylko przelutowania 4 elementów.

Skomentuj

tego co patrzyłem to w e90 zwrotnica jest o wiele bardziej skomplikowana chyba w celu zrównoważenia drugiego przetwornika niskotonowego
                                akurat w torze niskotonowym nic sie nie skomplikowalo
                                tylko ze w E60 jest pierwszy rzad na GDM i GDWK
                                a w E90 zastosowali juz filtry 2 rzedu oraz dodatkowe korekcje...
                                odmiennie zwrotka w e60 wyglada bardzo prosto zmiany wymagałyby chyab tylko przelutowania 4 elementów.
                                raczej zaprojektowanie nowej zwrotnicy :lol:

Skomentuj

czyli nawet z tymi schematami nydyrydy, tylko pomiary i projekt zwrotnicy od nowa?

Skomentuj

oczywiscie ze mozesz uzyc tamtej zwrotnicy. tylko ze nikt nie jest w stanie powiedziec co ona da :P

Skomentuj

no cóz konkretnie wiemy o co chodziło zmian ciecia miedzy basem a srednicą na 300 tak jak w wyzszych modelach serii e. Myślałem ze moze wystarczy wylutować elemnty tych 2 torów i zastapić je innymi o innych wartosciach, ew zrobic nowa zwrotnice o tych zmienionych aprametrach i na lepszych podzespołach przy okazji bo te które są w standardzie to jakościa specjalnie nie grzeszą

Skomentuj

lepszych podzespołach przy okazji bo te które są w standardzie to jakościa specjalnie nie grzeszą
                                        mozesz wymienic kondensator w torze wysokotonowym - nic wiecej sie nie oplaca
                                        jak graja to nie ruszaj. lepsze wrogiem dobrego :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X