Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowy 3 drożny monitor na STXach??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowy 3 drożny monitor na STXach??

Witam wszystkich na forum.
    To mój pierwszy post a trafiłem tutaj przypadkiem i mam nadzieje zostać na dłużej.

Po głowie chodzi mi budowa dosyć nietypowych 3 drożnych niedużych kolumn.
    Mianowicie mam ograniczenie wynikające z rozmiaru szczególnie frontu ~12,5 cm więc w grę wchodzi zabudowa głośnik wysokotonowy plus średniotonowy z przodu, a głośnik niskotonowy z boku, plus bass reflex z przodu.
    Chciałbym uzyskać w miarę kompaktowe rozmiary tego tak aby wysokość nie przekroczyła ~50cm.
    Głośniki jakie chodzą mi po głowie to zestaw :
    GDWK-10-200-8-PJ,
    GDM-10-60-8-PC,
    GDN-14-100-8-SK lub SCX ( nie wiem który lepszy chyba SK)

Obudowa do tego to zapewne 3 komorowa, u góry głośnik średniotonowy którego komora szła by do końca obudowy, niżej malutka komora na wysokie tony, a na dole większa komora na bas.(łatwo sobie wyobraźić powiedzmy górne 15 cm to średnie tony, poniżej malutka komora na wysokie , a na samym dole duża komora na bas - takie ułożenie ma zwiększyć komorę basową)

Czy taki układ ma szanse bytu i czy jego budowa ma sęs?
    Chodzi mi o to czy uda się zabudować coś takiego do w miarę kompaktowej obudowy ~12,5x~30x~50cm (s,g,w) nie chciałbym aby była zbyt głęboka
    Czy zwrotnice STXa 3D-6 lub 3D-12 nadają się do takiego zestawu czy należy koniecznie myśleć o własnych konstrukcjach ?
    Zastosowanie zestawu to w zależności jak wyjdzie jako nieduże monitorki stereo do kina domowego ( koniecznie chcę zastąpić moje plastikowe panasoniki czymś co ma wysokie tony i słyszalne średnie) lub zestaw do komputera.
    Muzyka głównie trance a jak dadzą rade to jako typowe kolumny do TV.
    Nie zależy mi na nieziemskiej mocy bo pokoje to ~16m2 tylko na spokojnym prezentowaniu pełnej skali tego o można usłyszeć.
    Wszelkie porady mile widziane, szczególnie odnośnie programów jakich można użyć do wyrysowania obudowy dla stolarza oraz do obliczenia aby to miało szansę zagrać.

Pozdrawiam
    Paweł

Zamieszczone przez Ciemny80
    Czy taki układ ma szanse bytu i czy jego budowa ma sęs?
    1 Jesli to ma byc monitorek maly nie ma sensu robic z tego 3way
    2 Jesli to ma byc 3way nie ma sensu dawac basu mniejszego niz 8"

To na starcie.

Czy zwrotnice STXa 3D-6 lub 3D-12 nadają się do takiego zestawu czy należy koniecznie myśleć o własnych konstrukcjach ?
    To tak jak dobrac nadwizie z Punta do podwozia z Corsy.. raczej nie bardzo.

Ile masz na to kasy? Czym to zasilisz? Czy koniecznie zestaw musi byc tak waski? Jakby mial te 15cm szerokosci albo 2cm wiecej to juz sie normalne glosniczki do monitorkow zmieszcza.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
      To tak jak dobrac nadwizie z Punta do podwozia z Corsy.. raczej nie bardzo.
      Heh, co najśmieszniejsze to nowa Corsa jest na podwoziu Punta

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
        Heh, co najśmieszniejsze to nowa Corsa jest na podwoziu Punta
        :P no to nie trafilem do konca z porownaniem ale wiadomo o co chodzi :)

Skomentuj

No więc raczej zależy mi na tym aby to było bardzo wąskie ( akurat tylko tyle mam miejsca na to ).
          Dlatego nazwałem tematy nietypowy monitor, bo w sumie chciałbym zrobić coś pośredniego pomiędzy monitorem a podłogowym.
          Jeśli chodzi o koszty to celuje w przedział 400-500zl.
          Jeśli chodzi o wzmacniacz to na razie podłączenie byłoby do kina domowego panasonic SCPT 560. Kiedyś możliwy inny wzmacniacz, na razie chciałbym uniknąć kosztów.
          Tak jak pisałem nie zależy mi na nagłośnieniu dużej imprezy tylko raczej na przyjemnym dzwięku.( jak braknie basu to subb z kina pomoże).
          Ale niskotonowe chciałbym mieć gdybym chciał uzyć tego jako głośniki do komputera.

Jak domyślam się użycie basu 8" spowoduje wzrost rozmiaru obudowy?
          W takim układzie mogę zwiększyć rozmiar basu o np głośnik GDN-17-140-8-SCX( coraz bliżej 8").
          Obecnie próbuje wprowadzić jego parametry do programu WinISD aby mi policzył co da się uzyskać.
          Powiedzmy że zabawy z lutownicą w życiu już miałem więc jak się uprę to przypomnę sobie technikum i poskładam zwrotnice bo jak rozumiem bez tego ani rusz:).

Pozdrawiam
          Paweł

Skomentuj

Jak domyślam się użycie basu 8" spowoduje wzrost rozmiaru obudowy?
            W takim układzie mogę zwiększyć rozmiar basu o np głośnik GDN-17-140-8-SCX( coraz bliżej 8").
            Dalej to nieco bez sensu.. moja rada - za te 500-600zl zrobisz dobre 2way na jakichs 15cm glosniczkach nie wiem czy np tonsil 15/40 jest teraz dostepny ale jesli tak to w sam raz. Ewentualnie mozesz dac 2 na paczke ale nie jestem fanem takiego rozwiazania. Zerknij na monitory bart210 w konstrukcjach - cos takiego tylko inne wymiary. Jesli chodzi o 3way to za te kase nie zrobisz raczej bo same zwrotki kosztowaly by z 200zl prawie.. no i te gabaryty

Skomentuj

Podoba misie projekt "Moje nowe kolumienki" Krzysiek_1855 Który ma układ 3 way. Tylko naprawdę muszę sie zmieścić na takiej szerokości jak ~12.5cm front.

Zmiana jaką bym wprowadził byłoby umieszczenie na odwrót wysokiego i niskiego aby mieć większą komorę dla basu. O dziwo program WinISD wyliczył dla basu STX 17 parametr komory około 6,2 l pojemności i dla Vent o średnicy 3cm długość rurki byłaby ~11cm. nie liczyłem jeszcze parametrów dla średniego tonu.
              Czy moje obliczenia sa ogólnie poprawne? Czy taka mała komora ma rację istnienia?

Ja wiem że chcę zrobić cos innego niż kazdy inny ma, ale moze warto?
              Po prostu nie moge sobie pozwolić na zwyczajny monitor a marzy mi sie coś pośredniego.
              Zwykły 2-way monitor wymaga właśnie jakis 15 cm, a ja chce uniknąć tego.

Może w weekend uda mi sie wykonać oblliczenia dla skrzynek i narysuje to jak to widzę wykonane i wtedy będzie łatwiej :)

Skomentuj

Czy moje obliczenia sa ogólnie poprawne?
                wątpię...
                O dziwo program WinISD wyliczył dla basu STX 17 parametr komory około 6,2 l pojemności i dla Vent o średnicy 3cm długość rurki byłaby ~11cm.
                6.2l to sporo za malo nawet dla 14scx

Skomentuj

Jak widze będe musiał sprawdzić te obliczenia w weekend i wtedy zobacze co dalej z tego wyniknie.
                  Tez mi sie wydawało to zdecydowanie za mało.

Skomentuj

Ciemny80, to czemu nie dales wiecej? program to taki kalkulator... ktorego uzywasz Ty. Przeczytales tutorial?

Skomentuj

Tzn dopiero się uczę obsługi tego programu WinISD, i w momencie jak wprowadziłem parametry głośnika i nastepnie zrobiłem projekt z basrefleksem to pierwszy wynik jaki wyszedł na zakładce Box to było 6,2 L i częstotliwość około 52 Hz.
                      Jak na razie nie wiem jaki jest kierunek celu?
                      Tzn myślałem że program obliczy mi wielkość ( pojemność) najlepszej skrzynki.
                      Jak rozumiem mam najpierw zaprojektować sobie całą skrzynkę, obliczyć jaka mam pojemność w poszczególnych komorach i nastepnie za pomocą kalkulatora mam dobrać rozmiar bass refleku?
                      Gdy będę liczył pojemność dla głośnika średniotonowego to konstrukcja będzie zamknieta czy wtedy mam obliczyc najlepszą pojemność dla skrzynki też??

Jeśli źle myśle to poprawcie mnie abym mając chwilke więcej czasu mógł w weekend popracować nad tym kalkulatorkiem.

Jakie sa najlepsze kroki aby zaprojektować sobie dobrze grające kolumny?

Skomentuj

Ciemny80, gdybys przeczytal tutorial to bys wiedzial...

Win isd oblicza jak najbardziej liniowa charakterystyke,tyle ze nie bierze pod uwage innych parametrow i obliczona obudowa jest zla.

Ty samemu masz wprowadzic wartosc objetosci skrzyni i stroic obserwujac charke.

Po co do sredniaka? przeciez tu tylko sprawdzisz zachowanie niskich tonów. Sredniaka w mała zamknieta obudowe,tlumiona lub nie - to juz na słuch/pomiary sie dobiera.

Skomentuj

Sluchaj powiem ci tak. NIE MA SZANS na zmieszczenie sie w budrzecie nawet jak jako bas bedzie ta 17stka. Koszta zwtotnicy itd szczegolnie ze bas jest z boku. Poza tym ta 17stka stxa slynie z tego ze ma kiepski bas nawet jak na 17cm glosnik. 3way nie robi sie na mniejszym niz 20cm basie bo mniejsze glosniki bez problemu obsluguja srednice i nie ma co dawac sredniaka i robic 3way. Do 8" juz trzeba dac.

Mozesz zrobic monitory na mniejszych glosnikach... na 13cm ale nie rob 3way... no nie zmiescisz sie np w litrazu... 20L to jest minimum na bas przy dobrym glosniku ktory nie zmiesci sie w kosztach... niestety.

Jest jeszcze rozwiazanie takie ze zrobisz monitorki malutkie i do tego SUB osobny... ale naprawde o ile mam troche doswiadczenia to te 3way na 17stce to wg mnie porazka bedzie... wyplacisz sie a nie zagra to zadawalajaco.

Skomentuj

Ok już do mnie dotarło że to nie ma sęsu (fajnie że jest kogo się zapytać bo szkoda wywalić pieniądze i nic z tego nie mieć).

Ale aby nie tworzyć nowego wątku zapytam czy połączenie
                            GDWK-10-200-8-AKX
                            GDN-15-100-8-AKX
                            Wystarczy na ciekawie brzmiący monitorek?

Zapewne patrząc na ich charakterystyki nie potrzeba tutaj już żadnego średniotonowca?
                            Obudowa jak widzę w innych konstrukcjach nie musi być dzielona (separacja gwizdka) i około 12L w środku powinno wystarczyć ?
                            Myślę o obudowie 45x15x30 (W,S,G) a płyta jakieś 1,5 cm.

Pozdrawiam i dziękuje za skuteczne wybijanie pomysłów z głowy :)

Skomentuj

lepiej kupic DX25 na gore zamiast stxa

Skomentuj

GDWK-10-200-8-AKX
                                GDN-15-100-8-AKX
                                Dużo lepiej :)

Zamieszczone przez dolphin123
                                lepiej kupic DX25 na gore zamiast stxa
                                To też dobry pomysł bo różnica w cenie nie jest taka gigantyczna...

Skomentuj

Czaruję...
                                X