Witam, jak w temacie. Chcę zrobić sobie małe głośniczki podróżne (pod mp3 czy telefon) Nie wiem jednak jak się za to zabrać. Jakie przetworniki, litraż, co i jak aby to w miarę ładnie grało. No i oczywiście wzmacniacz, ale nim chyba później się zajmę. Budżet chyba nie jest jakoś ograniczony. Ma być opłacalnie i ładnie brzmieć. A więc, co sądzicie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Małe głośniczki podróżne, co wybrać i w jakim kierunku iść?
Collapse
X
-
Podróżne, to znaczy jakie? Do plecaka , samochodu, pod namiot. Z własnym zasilaniem akumulatorowym, bateryjnym, czy z zasilaczem sieciowym? Z dobrym basem, czy wystarczy od 120-150Hz? Do słuchania z 1metra, przy czytaniu książki, czy do zrobienia imprezki? Jakie maksymalne gabaryty i ciężar wszystkich komponentów?
-
Do plecaka żeby się mieściły jakoś, zasilanie bateriami ew, jakimś akumulatorem (chyba bez różnicy). Bas oczywiście potrzebny jakiś, ale nie ma to buczeć tylko wszystko ma być spójne. Do słuchania i z metra i przy książce :) Ciężar nie istotny, a rozmiar taki aby mieściły się do plecaka :) Nie mam jakiś wymagań wygurowanych- zdaję się na was.
Skomentuj
-
Jak masz jakieś doświadczenie w elektronice, to można by się pokusić o zrobienie kolumienek aktywnych - z wbudowanym wzmacniaczem. Jest kilka prostych aplikacji układów, które wymagają tylko dolutowania kilku - kilkunastu elementów.Zamieszczone przez mamut103Ciężar nie istotny, a rozmiar taki aby mieściły się do plecaka :)Zamieszczone przez mamut103Budżet chyba nie jest jakoś ograniczony.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Calebjesli ma byc do plecaka to mysle ze jakas mala tesla arn-116 w obudowie bassreflex, wysokostrojonej + moze dodatkowo pjka dalyby tu rade.
Skomentuj
-
Do plecaka, do plecaka. Tak sobie myślałem że najlepiej takie sześciany o krawędzi ok. 15cm byłyby okej. Kwota to tak do 200zł nie więcej. oczywiście dwie drogi. ARN150 w takiej malutkiej obudowie spisałby się? A może jakiś dwudrożny samochodowy głośnik? Wtedy nie musiałbym zwrotnic zbytnio stosować, wyszło by mi 100zł na głośnik. Co sądzicie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mamut103Tak sobie myślałem że najlepiej takie sześciany o krawędzi ok. 15cm byłyby okej. Kwota to tak do 200zł nie więcej. oczywiście dwie drogi. ARN150
Skomentuj
-
Jakiś czas temu popełniłem coś podobnego, tzn. potrzebowałem coś do grania na spływ kajakowy:) zrobiłem małą obudowę z paneli podłogowych 12x16x18. Zaaplikowałem jakiegoś ARN'a 10cm i zrobiłem banalny wzmacniacz na TDA7056. Zasilanie z baterii 6xR14=9V.
Na spływie sprawdziło się idealnie:
- małe
- 1W spokojnie wystarczał do słuchania przy ognisku
- baterie starczyły na cały spływ (7 dni codziennie 3-5godz.) + dużo więcej grania po spływie :)
- basu z tego nie ma ale chyba nie o to chodzi w tego typu konstrukcji
Osobiście na twoim miejscu nie pchałbym się w dwie drogi. Zastosowałbym jakiegoś dobrego szerokopasmowca, może takiego http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-378, jest po około 120zł w Polinku. Uważam że nie ma sensu dawać 15cm i kopułki bo i tak nie będzie z tego sensownego basu (mała buda, bas jeżeli będzie to raczej buczący :) a dodatkowo zwrotka komplikuje trochę sprawę i wprowadza straty mocy.
Najprościej byłoby dać do tego TDA7056, takiego jak ja dałem, jednak niestety nie jest to hi-end i do tego głośniczka mogłoby być coś lepszego :) Ważne jednak aby nadawało się pod zasilanie z baterii (mały pobór prądu).
Pozdrawiam
Skomentuj
-
w sumie racja - jak glosnik maly to i gore jakos tam przeniesie. na SPL tez nie ma co leciec, bo to zawsze kastrowanie glosnika od dolu - a nie trzeba niewiadomo jakeij glosnosci. aplikowac mozna w bassreflex - zawsze lepsze dudnienie niz "pukanie" :). tylko ze nie mozna sie za bardzo zapedzic w miniaturyzacje - bo prowadzi to do stosowania glosnikow podobnych do tych z ultraprzenosnych creative'ow czy innych podobnych - ktore to graja praktycznie jak telefon...
Skomentuj
-
Jest jeszcze, ciekawszy i stosunkowo niedrogi monacor MONACOR SPH-30X/8 http://monacor.djshop.pl/_monacor/pr...6,monacor.html, można go kupić, podobno prawie nieużywanego, za 50zł. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=649991487
recommended cabinet:
2 L volume bass reflex cabinet
with 2cm-Rohr reflex tube, 5 cm long.
from 85/71 Hz (-3dB/-8dB). http://www.diymobileaudio.com/forum/...iver-more.html
Całkiem przyzwoite parametry jak na 8cm głośniczek i tak małą obudowę :!: :grin:
[ Dodano: 2009-05-31, 04:32 ]
I jeszcze ma tę zaletę, że jest niezwykle lekki 150g, dzięki użyciu magnesów neodymowych.
Skomentuj
Skomentuj