Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy da się coś z tego zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy da się coś z tego zrobić?

Witam wszystkich.
    Ostatnio kolega przed wyjazdem za granice oddał mi trochę sprzętu, niestety nie znam się na audio zbyt dobrze, dlatego proszę forumowiczów o pomoc, czy z części widocznych na fotografii da się złożyć jakiś sprzęt i jakich elementów ewentualnie brakuje.

Liczę na waszą pomoc.
    Pozdrawiam

link do zdjęcia
    http://s6.zapodaj.net/6576985.jpg.html

Chętnie pomożemy tylko pokaż pierw tą fotkę bo na razie nic nie widać :razz:

Skomentuj

Jak na mój gust to tam jest kompletny wzmacniacz. Ew. jakaś obudowa, gniazda, potencjometr i wszystko gra

Skomentuj

masz czesci na wzmacniacz
        jak znajdzie sie jeszcze filtr dolnoprzepustowy to da sie zrobic z tego suba

Skomentuj

Rozumiem, a taki filtr to robi się samemu? A może są na forum kompletne opisy jak z tych części zbudować subwoofer? Spis wszystkich części itp?

Mam do tego jeszcze głośnik ARN 226 03/8
          Czy ktoś mógłby podać mi dokładny spis brakujących elementów?

Skomentuj

masz wszystko oprócz filtra dolnoprzepustowego.

Skomentuj

a są dwa kondensatory tak jak na zdjeciu ten co polaczony z mostkiem jest?

Skomentuj

mozna zrobic samemu http://diyaudio.pl/portal.php?show=17 (latwy ale nie za ciekawy)
                lub kupic gotowca
                mozna tez poszukac czegos lepszego sprawdzonego

no i brakuje jeszcze obudowy
                30 litrow zamknieta wystarczy

Skomentuj

Kondesator jest tylko jeden. A gdzie mógłbym znaleźć informacje krok po kroku jak to wszystko złożyć.
                  Będę bardzo wdzięczny za informacje.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

vader00x, zeby zlozyc zasilacz potrzeba dwóch takich kondensatorów. Niewiem jaki to dokladnie jest (pojemnosc i na jakie napiecie) ale cena pewnie do 10zl.

Skomentuj

vader00x, zlozone to masz. potrzebujesz tylko info jak to podlaczyc.
                      jak ktos bedzie mial chwile czasu to napewno podesle rysunek

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będę bardzo wdzięczny za wysłanie mi jak to wszystko poskładać, na wszelki wypadek podaje maila vader00x@gmail.com.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ale doradzacie koledze, nie ma co. Tasior dobrze zauważył!
                          Zasilacz jest niesymetryczny! A do końcówki TDA 7294 którą ma trzeba symetryczny! Więc co? Potrzebny drugi kondensator i przebudowa owego zasilacza. Trafo jest - 2x24 więc ok.

Skomentuj

Kondensator ma 4700uF i jest na 63V. Czyli muszę dokupić drugi taki?

Poza tym mam pewne wątpliwości jeżeli chodzi o montaż, proszę o pomoc:
                            Pierwsze pytanie: z transformatora wychodza 2 kable podłączone do wtyczki na którym jest napisane 230v- jeżeli dobrze rozumiem podłączam do tego wtyczke taką jak na zasilaczu od komputera, włącznik i bezpiecznik. Dobrze zrozumiałem?

Kolejne pytanie: cztery kable żółte i czerwone

Łącze ze sobą żółty i czerwony na chybił trafił, podłączam pod prąd i sprawdzam miernikiem czy jest 48v. Dobrze rozumiem?

Kolejne pytanie: połączenie z mostkiem
                            http://img7.imageshack.us/img7/8871/mostek.jpg

Kable gdzie jest 48v podłączam do wyjścia AC na mostku, ale połączone do jednego wyjścia, czy jeden do jednego drugi do drugiego?

Bardzo proszę o wyjaśnienie tych kwestii bo troche rozmawiałem na ten temat z Pawłem S
                            ale On teraz nie ma czasu, a ja pewnie wszystko pomieszalem

Skomentuj

Zamieszczone przez vader00x
                              Kondensator ma 4700uF i jest na 63V. Czyli muszę dokupić drugi taki?
                              dokładnie...
                              Pierwsze pytanie: z transformatora wychodza 2 kable podłączone do wtyczki na którym jest napisane 230v- jeżeli dobrze rozumiem podłączam do tego wtyczke taką jak na zasilaczu od komputera, włącznik i bezpiecznik. Dobrze zrozumiałem?
                              zgadza się
                              ącze ze sobą żółty i czerwony na chybił trafił, podłączam pod prąd i sprawdzam miernikiem czy jest 48v. Dobrze rozumiem?
                              nie... ja tam widzę jeszcze czarny... patrząc na grubość kabli to te żólte to jest to 18v(napis na trafie) a dwa czerwone i czarny to 2x24V...
                              Gdzieś na forum powinien być schemat zasilacza symetrycznego... Jak nie ma to jak chcesz mogę Ci sprzedać gotowy zasilacz(mostek i 2 kondki po 4700uF)

Skomentuj

Zasilacz robisz tak:
                                Jeden kabel czerwony podłączasz do nóżki mostka na której jest rysunek " ~ " i drugi do drugiej nóżki też z takim samym rysunkiem, dzięki mostkowi masz wyprowadzone napięcie stałe czyli plus i minus, później bierzesz sobie dwa kondensatory i łączysz jedną nogę plusową z jedną nogą minusową drugiego kondensatora czyli żeby były one złączone plusem i minusem, podłączasz jeden wolny plus z plusem z mostka i tak samo robisz z minusem, później podłączasz kabel czarny do tych połączonych nóżek kondensatorów, czyli przez środek, dzięki temu masz wyprowadzone stałe i przefiltrowane napięcia, i jako ciekawostkę powiem Ci że pomiędzy czerwonym i drugim czerwonym będzie 48v, a pomiędzy czarnym i czerwonymi będzie 24v Proste jak budowa cepa, później wystarczy podłączyć ten zasilacz do końcówki mocy czyli plus do plusa, masa do środka czyli czarnego i minus wiadomo.. później wystarczy załatwić sobie filtr dolnoprzepustowy podłączyć go pomiędzy wejście sygnałowe w końcówce, a źródło dźwięku, głośnik do wyjścia końcówki i zrobić obudowę do głośnika jak już koledzy powiedzieli, później wpakować wszystko na panel i za implantować w subie. Pozdro

Skomentuj

Wielkie dzięki za odpowiedzi, teraz jest to w miarę przejrzyste.

Skomentuj

tylko radiatora nie zapomnij przykręcić :P

Skomentuj

Czaruję...
                                    X