Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN 226-05/4 + ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN 226-05/4 + ??

Witam!!

Chce zrobić pierwszą swoją konstrukcje. Ostatnio wpadły mi zupełnie przypadkiem(za free) w rece 2 przetworniki Tesli ARN-226-5/4. I wlasnie na tych glosnikach chce zrobic jakaś konstrukcje i z racji tego ze jestem nie doswiadczony chyba lepiej byloby gdyby byla to konstrukcja 2 drozna... chociazby ze wzgledu na zwrotnice z ktora bede mial najwiekszy problem bo nie mam aparatury pomiarowej.

W związku z tym co polecacie na gore do tych arnów??
    Czytalem na forum ze ten glosnik ma calkiem "fajny" bas, ale czy przy konstrukcji 2-way z tym przetwornikiem nie bedzie brakowalo troche srodka ??

Wszystko to mialo by grac w pokoju 25m^2. Muza jaką slucham to na ogół wszystkiego po troszce ale przeważnie rock, reagge.

Prosze o wszelkie rady i sugestie.

Ps. Szukałem na forum konstrukcji z tymi glosnikami, jednak nie znalazłem konstrukcji 2 droznej.

Pozdrawiam, Wojciech :mrgreen:

Zamieszczone przez rudylol
    Ps. Szukałem na forum konstrukcji z tymi glosnikami, jednak nie znalazłem konstrukcji 2 droznej.
    a to dlatego ze
    przy konstrukcji 2-way z tym przetwornikiem nie bedzie brakowalo troche
    tak wiec pomysl nie najlepszy...
    ale skoro je juz masz i zapewne kasy za wiele nie masz to niech bedzie

w przyklejonym temacie masz zwrotnice do TVMow (tesle)
    tam beda schematy do 2 drog na ARN 226 + ARV lub GDWK 11/100
    szkoda tylko ze dla 8ohm :???:

jak chcesz to zrobic jeszcze taniej to kup STX GDWK PJ i daj tylko filtr na wysokotonowke

Skomentuj

A może tubki STX-a? Dało by się duży tłumik, a środkiem to powinno zagrać bardziej niż zwykła kopułka...

Skomentuj

a da sie je nizej ciac?

Skomentuj

2-way na arn-150 ma malo srodka, a co dopiero arn-226. do tesli 8' musisz dac jakis sredinotonowy, bo inaczej bedzie kupa. albo zrob sobie po prostu jakis subwoofer na tych glosnikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
            2-way na arn-150 ma malo srodka, a co dopiero arn-226. do tesli 8' musisz dac jakis sredinotonowy, bo inaczej bedzie kupa.
            No właśnie tak teraz mysle, ze mimo iz to ma byc pierwsza konstrukcja to wole zeby to jakos grało i dlatego jestem bardziej skłonny jednak robic konstrokcje 3 drozna bo znalazlem zwrotki do takiej konstrukcji: TVM ARN 226-05/4, ARX 150-23/4, STX GDWK 10-200-8 PJ. co myslicie o takiej konfiguracji??

http://www.swistak.pl/a4444799,Zwrot...0-PJ-4OHM.html

Wolal bym jednak sam sobie zrobic zwrotnice o ile zdobęde gdzies schemat, bo zapewne bedzie taniej :]

I mam jeszcze jedno pytanie, podobała by mi się obudowa gdzie sredniak i kopułka będą na froncie, a niskotonowy z boku u dołu. Czy taka konstrukcja sprawdza się dobrze czy jednak odradzacie takich zabiegów?? Oczywiscie litraż bedzie wyliczony itd, chodzi o sama koncepcje niskotonowca z boku...

Dzięki za odpowiedz!

Skomentuj

http://www.swistak.pl/a44...00-PJ-4OHM.html
              daj sobie spokoj z tym gosciem ktory nie wiadomo na jakiej podstawie robi zwrotnice... znajdz zwrotke na podstawie charajterystyk i wtedy mozna budowac. jednak zaraz ktos Ci poleci 3drogi na stx, przejrzyj wlasnwe konstrukje sa tam one

[ Dodano: 2009-06-07, 13:41 ]
              I mam jeszcze jedno pytanie, podobała by mi się obudowa gdzie sredniak i kopułka będą na froncie, a niskotonowy z boku u dołu. Czy taka konstrukcja sprawdza się dobrze czy jednak odradzacie takich zabiegów?? Oczywiscie litraż bedzie wyliczony itd, chodzi o sama koncepcje niskotonowca z boku...
              niedawno pytalem o ta koncepcje i otrzymalem odpowiedz ze bas musialby byc w takim ukladzie duzo nizej ciety.. wiec raczej musi byc z przodu...
              (co prawda troche tego nie rozumiem bo przy ustawieniu suba jest inaczej, ale skoro tak jest nie bede sie spieral)

Skomentuj

rudylol, konstrukcja 3 drozna jest droga i pracochlonna
                ile masz na to pieniedzy?
                jak nie wiele to jednak radzilbym odlozyc na bok te tesle i nie robic nic na sile.
                lepiej zrobic male monitorki

Skomentuj

400 zł na spokojnie moglbym w to włozyc(przetworniki + zwrotki) nie licząc oczywiscie obudow i innych bajerow typu kolce wygluszenie itp... - mam na to sponsora w postaci babci :cool:

Wiec moze macie racje, olac te tesle i zrobic na poczatek jakas sprawdzona konstrukcje 2 drozna do ktorej jest schemat zwrotki. A z arn'a-226 pewnie kiedys jakis sub powstanie.

A co do nowego projektu 2 droznego co proponujecie, cos na stx'ach czy moze zupełnie w innym kierunku drązyć?? tak jak mowie 400 zl na przetworniki i zwrotki na spokojnie.

Pawel S. ---> wolal bym podlogówki niz monitorki :)

Skomentuj

rudylol http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15118&start=0

Skomentuj

dolphin123, ale to jest conajmniej 600zl :???:
                      Pawel S. ---> wolal bym podlogówki niz monitorki
                      to juz tylko obudowa. zawsze mozna zwiekszyc wysokosc

albo dokladasz i robisz 3 drogi
                      albo robisz male i tansze monitorki (mozesz wsadzic to w podlogowki z przegroda)

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                      http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF
                      http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

Skomentuj

niedawno pytalem o ta koncepcje i otrzymalem odpowiedz ze bas musialby byc w takim ukladzie duzo nizej ciety.. wiec raczej musi byc z przodu...
                        (co prawda troche tego nie rozumiem bo przy ustawieniu suba jest inaczej, ale skoro tak jest nie bede sie spieral)
                        subwoofer odcinasz na 40-100hz i dlatego gra bezkierunkowo. zeby moc dac basowca we frontach na bok to rowniez musi byc z tego samego powodu nisko ciety, a to kosztuje. jak odetniesz go wyzej to owszem calosc zagra, ale rozpieprzy sie scena.

Skomentuj

ok, Dzięki wielkie panowie :) Na początek raczej zdecyduje sie na GDN 14 SCX + GDWK PJ. Oczywisice po ukończeniu prac zamieszcze wszystko w wlasnych konstrukcjach.

Pozdrawiam Wojciech!! :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                          X