Zamieszczone przez Coollfon
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DIY Monitorki. Ale jakie ?
Collapse
X
-
Wciąż kombinuję z tym Bass-reflexem.
I zrobiłem coś takiego : ZDJĘCIE_1 ZDJĘCIE_2
Jest to zwykła docięta rurka PCV ( 50mm x 80 mm - czyli taka jaką chcę ) i końcówka od kolanka.
I właśnie chciałbym się zapytać czy takie coś może być ? Czy ewentualnie coś poprawić albo dać sobie spokój. Na razie mam 1 tunel ale jeśli uważacie ze to będzie dobre rozwiązanie to kupie rurkę i drugie kolanko i zrobię tunel do drugiej kolumny.
Proszę o ocenę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88Strojenie to (upraszczajac) dobranie odpoweidniej dlugosci dla danej srednicy.
Zamieszczone przez CoollfonJak bym kupił TEN TUNEL i docioł z 100mm do 80mm to pasowałby ??
nie musi byc dokladnie tej samej srednicy. wystarczy ze w tym litrazu znasz strojenie to mozesz sobie dobrac inny tunel byle byl dostepny
np 45mm srednicy lub 55mm srednicy
wtedy nie bedziesz musial kombinowac no i ladniejsze beda
Skomentuj
-
Witam ponownie.
Tunel Bass-reflex kupiłem w sklepie gotowy o wymiarach 47x110mm ( dotnę sobie go oczywiście ).
Kupiłem też terminal.
I zamówiłem już płytę fornirowaną oklejoną mahoniem 18mm. Chciałbym się zapytać czy ktoś już składał kolumny z takiej płyty ? I jak to wyszło ? Ładnie ? Czy nie było problemów ?
I jeszcze jedno. Czym wygłuszyć te kolumny ? Bo jutro już przy okazji odbioru płyt musiałbym kupić materiał wygłuszający. Czy watolina wystarczy ? Czy dać coś lepszego ? Jeśli tak to co ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez CoollfonI zamówiłem już płytę fornirowaną oklejoną mahoniem 18mm. Chciałbym się zapytać czy ktoś już składał kolumny z takiej płyty ? I jak to wyszło ? Ładnie ? Czy nie było problemów ?
Zamieszczone przez CoollfonCzy watolina wystarczy ? Czy dać coś lepszego ? Jeśli tak to co ?
Skomentuj
-
Pawel S miał na myśli ścięcia wewnętrznej strony płyt, żeby nie łączyć ich tak jak Ty piszesz decha na dechę, bo będzie raczej średni efekt. Przy fazowaniu pod kątem 45 stopni wewnętrznej strony płyty będziesz mógł złączyć je tak jak gdybyś je sam fornirował. Tyle że ścięcia muszą być bardzo dokładne, żeby płyty do siebie dobrze przylegały. Frezarką da się zrobić z ostrym frezem. Ewentualnie CNC- za takie coś raczej nie więcej niż 50 zł powinieneś zapłacić.
Skomentuj
-
Aha teraz wiem o co chodziło Pawłowi S ...
Hmm sam tego nie zrobię, wprawdzie frezarkę bym miał od kogo pożyczyć ale gorzej ze zdolnościami manualnymi. :lol:
Zrobiłby to stolarz ???
A i wracając do wytłumienia: Czy mógłbym je wytłumić Arbitonem ? TO taki podkład izolujący pod panele. Zostało mi go trochę po remoncie. Nada się ?
A co do łączenia płyt to zostaje mi klej ? Tak ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez CoollfonAha teraz wiem o co chodziło Pawłowi S ...
Hmm sam tego nie zrobię, wprawdzie frezarkę bym miał od kogo pożyczyć ale gorzej ze zdolnościami manualnymi.
Zrobiłby to stolarz ???
Zamieszczone przez CoollfonA i wracając do wytłumienia: Czy mógłbym je wytłumić Arbitonem ? TO taki podkład izolujący pod panele. Zostało mi go trochę po remoncie. Nada się ?
Zamieszczone przez CoollfonDobra zależy ile zapłacę za te płyty to jak uznam że się opłaca to pójdę do stolarza i zrobię sobie te 45 stopni a jak nie to po prostu płyta na płytę.
wyjdzie taniej i pewniej niz u stolarza :P
Skomentuj
Skomentuj