Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY Monitorki. Ale jakie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Coollfon
    Jak bym kupił TEN TUNEL i docioł z 100mm do 80mm to pasowałby ??
    Tak. Ja bym jednak na początku go nie docinał tylko posłuchał jak gra przy takiej długości. Może jednak można go zestroić niżej.

Skomentuj

Wciąż kombinuję z tym Bass-reflexem.
      I zrobiłem coś takiego : ZDJĘCIE_1 ZDJĘCIE_2

Jest to zwykła docięta rurka PCV ( 50mm x 80 mm - czyli taka jaką chcę ) i końcówka od kolanka.

I właśnie chciałbym się zapytać czy takie coś może być ? Czy ewentualnie coś poprawić albo dać sobie spokój. Na razie mam 1 tunel ale jeśli uważacie ze to będzie dobre rozwiązanie to kupie rurkę i drugie kolanko i zrobię tunel do drugiej kolumny.

Proszę o ocenę.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
        Strojenie to (upraszczajac) dobranie odpoweidniej dlugosci dla danej srednicy.
        w konkretnym litrazu! ten sam tunel w innym litrazu bedzie inaczej stroil kolumne

Jak bym kupił TEN TUNEL i docioł z 100mm do 80mm to pasowałby ??
        wyjatkowo paskudny tunel :???:

nie musi byc dokladnie tej samej srednicy. wystarczy ze w tym litrazu znasz strojenie to mozesz sobie dobrac inny tunel byle byl dostepny
        np 45mm srednicy lub 55mm srednicy
        wtedy nie bedziesz musial kombinowac no i ladniejsze beda

Skomentuj

Witam ponownie.
          Tunel Bass-reflex kupiłem w sklepie gotowy o wymiarach 47x110mm ( dotnę sobie go oczywiście ).
          Kupiłem też terminal.

I zamówiłem już płytę fornirowaną oklejoną mahoniem 18mm. Chciałbym się zapytać czy ktoś już składał kolumny z takiej płyty ? I jak to wyszło ? Ładnie ? Czy nie było problemów ?

I jeszcze jedno. Czym wygłuszyć te kolumny ? Bo jutro już przy okazji odbioru płyt musiałbym kupić materiał wygłuszający. Czy watolina wystarczy ? Czy dać coś lepszego ? Jeśli tak to co ?

Skomentuj

I zamówiłem już płytę fornirowaną oklejoną mahoniem 18mm. Chciałbym się zapytać czy ktoś już składał kolumny z takiej płyty ? I jak to wyszło ? Ładnie ? Czy nie było problemów ?
            bez idealnego ciecia pod katem 45 stopni nie masz szans tego ladnie polaczyc :???:

Czy watolina wystarczy ? Czy dać coś lepszego ? Jeśli tak to co ?
            starczy. lepsza jest welna owcza ale to tylko jak masz jakies owce w poblizu :P

Skomentuj

Co znaczy bez idealnego cięcia pod kątem 45 stopni ?
              Ja nie mam zamiaru tego zaokrąglać tylko połączę to po prostu decha na dechę.
              Robił ktoś coś z takiej płyty ?

Skomentuj

Pawel S miał na myśli ścięcia wewnętrznej strony płyt, żeby nie łączyć ich tak jak Ty piszesz decha na dechę, bo będzie raczej średni efekt. Przy fazowaniu pod kątem 45 stopni wewnętrznej strony płyty będziesz mógł złączyć je tak jak gdybyś je sam fornirował. Tyle że ścięcia muszą być bardzo dokładne, żeby płyty do siebie dobrze przylegały. Frezarką da się zrobić z ostrym frezem. Ewentualnie CNC- za takie coś raczej nie więcej niż 50 zł powinieneś zapłacić.

Skomentuj

Coollfon, to nie będzie zbyt ładnie wyglądać. No i w takim przypadku kompletnie odpada łączenie płyt wkrętami.

Skomentuj

Aha teraz wiem o co chodziło Pawłowi S ...
                    Hmm sam tego nie zrobię, wprawdzie frezarkę bym miał od kogo pożyczyć ale gorzej ze zdolnościami manualnymi. :lol:
                    Zrobiłby to stolarz ???

A i wracając do wytłumienia: Czy mógłbym je wytłumić Arbitonem ? TO taki podkład izolujący pod panele. Zostało mi go trochę po remoncie. Nada się ?

A co do łączenia płyt to zostaje mi klej ? Tak ?

Skomentuj

A i wracając do wytłumienia: Czy mógłbym je wytłumić Arbitonem ?
                      Jeżeli nie ma w sobie włókien szklanych to może być.
                      A co do łączenia płyt to zostaje mi klej ? Tak ?
                      Tak.

Skomentuj

Czy mógłbym je wytłumić Arbitonem ? TO taki podkład izolujący pod panele.
                        To zależy z czego jest ten arbiton, bo jest go kilka rodzajów. opisz z czego jest zrobiony lub wstaw fotkę.

Skomentuj

TAKIE CÓŚ to jest :wink:
                          Jeszcze wracając do obudów to: zrobi mi to stolarz ?

Skomentuj

stolarz zrobi Ci nawet cala kolumne tylko wymiary i placisz=wymagasz . A frezy to glownie on jest wprawiony itp no chyba ze miales do czynienia z frezarka :)

Skomentuj

Dobra zależy ile zapłacę za te płyty to jak uznam że się opłaca to pójdę do stolarza i zrobię sobie te 45 stopni a jak nie to po prostu płyta na płytę.

Skomentuj

Aha teraz wiem o co chodziło Pawłowi S ...
                                Hmm sam tego nie zrobię, wprawdzie frezarkę bym miał od kogo pożyczyć ale gorzej ze zdolnościami manualnymi.
                                Zrobiłby to stolarz ???
                                nie. to trzeba zrobic na maszynie

A i wracając do wytłumienia: Czy mógłbym je wytłumić Arbitonem ? TO taki podkład izolujący pod panele. Zostało mi go trochę po remoncie. Nada się ?
                                nie, nie nadaje sie. to bedzie dzialalo tak jak styropian wiec kompletnie odpada

Dobra zależy ile zapłacę za te płyty to jak uznam że się opłaca to pójdę do stolarza i zrobię sobie te 45 stopni a jak nie to po prostu płyta na płytę.
                                to juz taniej i lepiej bedzie zlecic jakiemus forumowiczowi wykonanie calych skrzynek :???:
                                wyjdzie taniej i pewniej niz u stolarza :P

Skomentuj

Czaruję...
                                X