Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy zestaw z kolumnami DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy zestaw z kolumnami DIY

Jestem nowy na forum, więc na wstępie witam wszystkich serdecznie :)
    Więc tak, zacznijmy od tego, że jak na razie jestem posiadaczem Creativów P5800... W czasach słuchania muzyki techno czy trance jakość dźwięku (czyt. łomotanie basu) była zadowalająca :mrgreen: Z biegiem czasu zacząłem słuchać bardziej klasycznych utworów, głownie rocka. No i tutaj już przydałby się lepszy sprzęt :smile: Najlepszym rozwiązaniem będzie zbudowanie jakiegoś fajnego zestawu stereo, głównie do słuchania muzyki. Co do wzmacniacza to w grę wchodzi jakiś używany, natomiast kolumny chciałbym zrobić sam.

Budżet na wzmacniacz i kolumny to około 800, góra 900zł. Sprzęt grałby w pokoju około 16mkw. Myślałem o jakiś podłogówkach, ale raczej dwudrożnych, ze względu na cenę i fakt, że to moja pierwsza konstrukcja. Przeglądałem konstrukcje forumowiczów, i spodobało mi się zestawienie Tonsila GTC 16/40/1 (GDN 16/50/6) i Visatona sc10n. Myślę, że spełni on moje oczekiwania :) Projekt zwrotnicy jest dostępny, więc nie trzeba będzie bawić się w pomiary. Do tego jakiś wzmacniacz za ok 300-350zł. Czy to dobry wybór ? Czy za te pieniądze można złożyć coś lepszego ? Tonsil jest dostępny po 78zł/szt a visaton chyba 59zł/szt. Mam tylko nadzieję, że w tym Tonsilu nie jest tak źle z basem jak to niektórzy piszą :roll:

No i kwestia owego wzmacniacza. Sądzę, że około 300-400zł (w zależności od ceny kolumn) pójdzie właśnie na niego. Przymierzałem się do jakiegoś technicsa (nie wiem dlaczego ale od zawsze ta nazwa wzbudzała u mnie respekt :)), ale podobno dźwiękowo oprócz kilku modeli to padaka :/ Na co w takim razie warto zwrócić uwagę ? Najpierw wybrać przetworniki i do nich dopasować wzmacniacz ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi/porady, pozdrawiam !

Zamieszczone przez Konradus99
    Czy za te pieniądze można złożyć coś lepszego ? Tonsil jest dostępny po 78zł/szt a visaton chyba 59zł/szt. Mam tylko nadzieję, że w tym Tonsilu nie jest tak źle z basem jak to niektórzy piszą
    jak kupilem tonsila za 49zl a cale kolumny wyszly mi 400zl to jakosc byla naprawde zadowalajaca.
    co do ilosci basu to do rocka jest go wystarczajaco. do "łomotania" moze byc za malo

Przymierzałem się do jakiegoś technicsa
    odradzam ;]
    Na co w takim razie warto zwrócić uwagę ? Najpierw wybrać przetworniki i do nich dopasować wzmacniacz ?
    najlepiej isc do komisu/lombardu z wlasnymi kolumnami. wtedy mozesz sam sie przekonac co najlepiej zagra
    wcale najdrozsze nie musi byc najlepsze

mozesz jeszcze zobaczyc STXa GDN 18 AKX

Skomentuj

"Łomotania" na tych kolumnach nie będę urządzał :) Myślę, że będzie ok. 18AKX pewnie też ładnie gra, ale jakoś nie mogłem znaleźć jakiś opinii na jego temat. Odstrasza trochę cena, chyba jednak zostanę przy układzie Tonsil + Visaton Kiedy udało Ci się wyrwać tego Tonsila za 49zł ??

Pozostaje sprawa wzmacniacza :/ Technics przekreślony, może coś Pioneera ? Niestety nie mam możliwości odwiedzenia żadnego komisu żeby samemu określić jakość dźwięku poszczególnych wzmaków ;/ Będę kierował się opiniami z forów (chociaż o te czasem też ciężko). Możecie mi coś polecić w kwocie około 350zł ??

Mam jeszcze pytanko odnośnie zwrotnicy : Jaki jest średni koszt zrobienia tej ??

Pawel S., czy ty nadal wykonujesz zwrotnice na zamówienie ??

Pozdrawiam !

Skomentuj

Kiedy udało Ci się wyrwać tego Tonsila za 49zł ??
        oj dawno to bylo :roll:
        sadzac pod dacie na zdjeciach to bylo w styczniu 2007
        ale i tak czasami widywalem je na allegro taniej

Technics przekreślony, może coś Pioneera ?
        z zadna z tych marek nie mam dobrego doswiadczenia :???:
        Możecie mi coś polecić w kwocie około 350zł ??
        czesto yamahy sa polecane w takim przedziale cenowym. ale akurat tej marki nie mialem zadnego wzmacniacza

Mam jeszcze pytanko odnośnie zwrotnicy : Jaki jest średni koszt zrobienia tej ??
        to zalezy od zastosowanych elementow
        jak zrobisz sam jak najtaniej to moze sie udac i za 60zl. jak zaszalejesz z jakoscia uzytych elementow to moze byc i 300zl :P
        ale tak srednio za 150zl bedzie u mnie komplet
        Pawel S., czy ty nadal wykonujesz zwrotnice na zamówienie ??
        tak, jak znajdzie sie conajmniej 3-4 chetnych i bede mial na to czas

niedlugo konczy mi sie sesja to moze uda mi sie pomierzyc na nowo te kolumny. wezme jedna od kolegi i sie pobawie na nowo

Skomentuj

Konradus99
          Ta zwrotnica ktoa wkleiles to 3 wersja tej zaprojektowanej przez Irka Wiecej srednich tonow, mniej basu. Mialem ja kiedys, ale wrocilem do tej http://img231.imageshack.us/img231/6...nyoshi2js2.jpg - srednie tony sa lekko wycofane, ale za to wyrazniej slychac instrumenty.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
            Ta zwrotnica ktoa wkleiles to 3 wersja tej zaprojektowanej przez Irka
            eeee co ty za brednie piszesz?
            te zwrotnice robil dla mnie yoshi a nie irek
            a to wklejone w temacie to modyfikacja jakiegos uzytkownika...

Skomentuj

Sorki, zasugerowalem sie tym
              UWAGA! wszystkie zwrotnice irka (czyli wygladaja jak te tutaj) byly mierzone w skrzynce testowej 15 litrow. to NIE JEST ZALECANA POJEMNOSC OBUDOWY DO TYCH GLOSNIKOW! to jest jedynie skrzynka testowa i kazdy glosnik wymaga innego litrazu do optymalnej pracy
              Zle to zrozumialem - sorki dla Ciebie i dla Yoshi'ego... :oops:

Skomentuj

Zwrotnice chyba pomyliłem :P Chodzi mi o tą, która gra lepiej basem (do zestawu niewspomaganego subem).

Ok, czyli temat kolumn jak na razie zamknięty (ale pewnie po drodze znajdzie się kilka niewiadomych, więc zamknięty na razie )

Pozostaje temat wzmacniacza... :roll: Znalazłem Yamahe AX-470 w cenie 350zł. Opłaca się ? Pioneerów jest dużo, ale nie wiem który zagra dobrze :/ Proszę o jakąś pomoc w wyborze dobrego wzmacniacza w kwocie 350zł... góra 400 :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                X