Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Infinite baffle Subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Infinite baffle Subwoofer

Jestem w trakcie realizacji OB na tangbandach. Do głowy wpadł mi pomysł jakiego wcześniej bym się nie odważył rozważać...

Mianowicie, chciał bym zakosztować Subwoofera w odgrodzie nieskończonej... Noo.. skończonej ale o objętości 105tys. Litrów. Tak, stu pięciu tysięcy litrów, aczkolwiek troszkę możliwe że troszkę mniej, jakieś 90 parę tysięcy gdyż należy odliczyć objętość mebli.

Mianowicie chciał bym zabudować drzwi do mojego pokoju jako płytę czołową do montażu głośnika/ów. Wykonał bym nowe odrzwia, skrzydła drzwiowe, klamry dociskowe (żeby płytę usztywnić) i wszystko co potrzebne. Tylko czy to się opłaca? I skąd wziąść odpowiednie do tego projektu przetworniki?

Myślałem nad STX estradowej wersji 42cm, ale czy to zapewni odpowiednią jakość?

Fundusze jakie posiadam to 900zł na głośnik/i i ewentualnie wzmacniacz/e...

PS. Zgoda domowników już jest... Są ciekawi efektu :razz:

Wieśc gminna niesie, że do odgród potrzeba głośników z dużym Qtsem. Podobno 15' Alpharda się nieźle sprawuje:
    http://alphard.home.pl/component/pag...mart/Itemid,6/

A jak masz trochę czasu to weź:
    http://www.aespeakers.com/drivers.php?driver_id=8 120$/sztuka

Skomentuj

A jak masz trochę czasu to weź:
      http://www.aespeakers.com/drivers.php?driver_id=8 120$/sztuka
      a przy 4szt 100/szt

Skomentuj

chyba 100$ :) Może będzie więcej chętnych, to zamówienie pójdzie. Może ktoś już ściągał zza oceanu, bo dla wspólnego dobra raczej się nie podejmę takiego wyzwania:)

Skomentuj

Jak myślicie ile kosztuje wysyłka do polski takich "ae" ?

Czy do tych alphardów są wiarygodne parametry i czy są one "lepsze" od stx'ów?

Skomentuj

te Alphardy nie sa wiarygodne pod względem parametrów, ale kilka razy przewinęły mi się opinie odgrodowców, że nieźle się sprawuje. cena też jest niezła i masz przynajmniej odlewany kosz. Tak czy inaczej musisz zrobić aktywną korekcję, a do niskiego basu nie ma nic lepszego niż duż apowierzchnia membran. zwłaszcza przy odraniczonym budżecie.
            Mailowałem miedyś a AE Spaeakers. Co ciekawe facet sam skłaad te głośniki w garażu - jak wstęgi RAALa:) A co jesszcze ciekawsze pisał mi, że ma całkiem nieodległe polskie korzenie. niestety kontakt jest dosc trudny, bo odpowiedź miałem po miesiącu a drugiej nie dostałem. Ponadto sa straszne kolejki podobno - dużo chętnych. Inf. na temat kosztów przesyłi nie usyskałem, ale mozna ałożyć, że opłacałoby się to tylko przy większej ilości. Gra chyba jednak warta świeczki - nawet gdyby kilka miesięcy trzeba było ludzi zbierać. Sądzę, że jednak znajda się chętni.
            Może by się z Polinkiem dogadać i przy okazji zamówień z PE by się a coś takiego wzięli??

I pomyśleć, że nie licząc przesyłi można było coś takiego wyrwać swego czasu na 200 zł...

Skomentuj

W zasadzie kazdy glosnik sie nada bo to po prostu taka duza obudowa zamknieta a zeby uzyskac jakas sensowana charakterystyke to potrzeba glosnika z duzym Qts w okolicy 0,7. Przy mniejszej wartosci bedzie mniej basu ale odpowiedz impulsowa bedzie lepsza.
              W klasyzcnej obudowie zamknietej dobroc glosnika Qts po zabudowaniu zmienia sie na Qtc co okresla charakterystyke basu i odpowiedz impulsowa, Qtc=0,7-optymalna charakterystka przetwarzania, 0,5-idealny impuls ale slabe przetwarzania basu dla 1 mamy pobcicie na charce i slaby impuls. Dodatkowo Fs podnosi sie i zamienia na Fc dlatego producenci glosnikow daza do dobrania odpowiednich proporcji tych parametrow aby po zabudowaniu glosnika uzyskac odpowiednie parametry. W odgrodzie Qts=Qtc i Fs=Fc wiec ciezko bedzie znalezc taki ''kiepski'' glosnik, choc w zasadzie KAZDY sie nada. Znalezienie glosnika do dipola to jest sztuka!

Skomentuj

To nie jest glosnik do suba.. male xmax..

Skomentuj

A czy np. Stx GDN 30/100/8 nadawał by się do takiej aplikacji? Jego cena i teoretyczne parametry zachęcają. Ciekawe czy zmierzone wartości przełożą się na naprawdę niski bas. W symulacjach jest Ok. Tylko czy w praktyce też będzie?

Skomentuj

To juz musisz sam uslyszec. Glosnik ma ''tanie'' parametry (przydalby sie wyzszy Qts) wiec w miare dobry jest do tak ''duzej budy'' klopoty beda tylko z wytrzymaloscia mocowa bo jest miekki i latwo bedzie sie ''roztrzepywal''. Ja go kiedys sluchalem w altusach i mimo teoretycznie duzo za malej obudowy wcale nie mial twardego wysokiego basu tylko jakos tak dzwinie mulil wiec chyba on juz tak ma bo w sumie to bardzo tani glosnik. STX swego czasu mocno zwiekszyl magnesy i dopracowal cewki wiec juz nei znajdziesz u nich glosnika z Qts w okolicy 0,7-1 a taki bylby najlepszy.

Skomentuj

Generalnie mozna powiedziec, ze im glosnik basowy wiekszy tym jego jakosc moze byc nieco gorsza. Aby wycisnac dobry bas z malego glosnika (13-20 cm) musisz miec glosnik bardzo dobrej jakosci. Ale przecietny, firmowy glosnik 15-18 cali zjada 18 calowe skan-spiki czy vify na sniadanie. Po prostu tutaj liczy sie powierzchnia membrany, a przy 15-18 calach glosnik nie musi pracowac z duzym wyhylem, aby przetwarzal niskie czestotliwosci z odpowiednim poziomem glosnosci wymaganym w przecietnym pokoju. Dlatego jego konstrukcja moze byc prosta i stosunkowo tania.
                      Jesli szukasz glosnikow z wysokim qts to nie jest to problem. Co prawda panuje obiegowa opinia, ze do odgrod i dipoli zaleca sie glosniki z wysokim qts, ale w praktyce roznie z tym bywa. Topowy dipol polskiej firmy GLD model Chopin wykorzystuje 15 calowe glosniki z bardzo mocnymi magnesami i niskim qts okolo 0.3.

Tanie glosniki z duzym qts

http://www.dexon.pl/sklep/index.php?...we-drb-dj-line

http://www.sklep.audiolite.pl/index....hpshop&Itemid=

http://www.sklep.audiolite.pl/index....hpshop&Itemid=

Ps. Szkoda, ze poprzednie posty zostaly skasowane przez moderatora, zawieraly sporo istotnych informacji...

Skomentuj

Jak swego czasu ten głośnik:
                        http://www.dexon.pl/sklep/index.php?...02-8-wyprzedaz
                        kosztował 29 zł za sztukę, to można było zrobić niezłą odgrodę. mam 2 sztuki i nie mogę złego słowa powiedzieć. Za 230 zł montuje się ekwiwalent 18' membrany na stronę - jeśli mówimy o stereo.
                        Żałuję, że nie kupiłem większej ilości tych głośników do eksperymentów przed podwyżką. Nadal jednak jest to bardzo atrakcyjna opcja. Tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę łatwosć napędzenia takiego zestawu. od aktywnej korekcji cyfrowymi filtrami i tak będzie ciężko uciec, więc może warto spróbować.

Skomentuj

Czaruję...
                        X