Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn a'la Voyager 350

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn a'la Voyager 350

Ostatnio miałem okazję słuchać kolumn Voyager 350. Postanowiłem więc, że postaram się zrobić bardzo podobne.
    W moim przypadku zmienią się wymiary zewnętrzne i BR chcę umieścić z przodu.
    Teraz tylko mam dylemat z doborem przetworników i zwrotnicy.
    Myślałem nad połączeniem STX i Tonsil. Czy to dobre połączenie? Czekam na Wasze sugestie.
    Wymiary 120x35x30 (cm). Tunele BR na samym dole z przodu bo z tego co tu wyczytałem, wylot z tyłu jest ściśle uwarunkowany z ustawieniem kolumn w pomieszczeniu. Ja nie mogę sobie za bardzo pozwolić na odsunięcie od ściany niestety. Jedynie 20cm ale to chyba nie za wiele. Litrażowo wyszłoby około 90l netto.
    Jeśli chodzi o niskotonowe to myślałem o:
    Tonsil GDN 25/80/1 lub ewentualnie Stx GDN-25-100-4-SC lub GDN-27-450-4-SC (dwa ostatnie ew. w wersji 8ohmów)
    Wysokotonowy GDWK-10-200-4-PJ oraz średniotonowy...no właśnie tu mam kolejny problem bo nie widzę nic konkretnego w 4 ohmach. Chyba, że zrobić wszystko na 8 ohmów?
    Być może dodam jeszcze na dole schodek taki jak w Altusach 300. Teraz nasuwa się pytanie, czy zmieni mi się wówczas długość tunelu BR jeżeli będzie on bardziej wysunięty z wnętrza kolumny?
    Zwrotnice...brać coś gotowego z STX lub Janbo czy zaadoptować do tego zestawu coś z forum? Nie mam niestety nikogo kto potrafi zrobić odpowiednią zwrotnicę.
    Korzystając z programu WinISD wyszło, że przy strojeniu na 35Hz długość tunelu BR jak i jego średnica jest we wszystkich przypadkach taka sama(mam na myśli głośniki niskotonowe podane powyżej). Różnice prędkości powietrza są niewielkie.

michale32, swoje zdanie wyrazilem juz na elektrodzie. no i tutaj raczej dostaniesz takie same rady - poluj na uzywki. tylko sie nie spiesz

Skomentuj

Wiem, wiem...ale chciałem zaczerpnąć dodatkowych sugestii.
      Szczerze mówiąc oglądam te używki ale..jak nie padalce jakieś to znowu na końcu świata :mrgreen: .

Skomentuj

przeciez stxy ktore chcesz zastosowac graja inaczej niz tonsile w voyagerach.
        to co ci sie podoba w voyagerach? dzwiek czy wyglad?

Skomentuj

michale32, jak masz kase to buduj to
          http://www.visaton.com/en/bauvorschl...v20/index.html
          Tylko musisz wiedzieć że to duże(czyt.głośne) zestawy głośnikowe i w małym pokoju będą się marnować.Powyższa konstrukcja którą podałem ma wiele cech które byś widział w swojej konstrukcji.Pozdrawiam.

Skomentuj

Podoba mi się dźwięk jaki emitują. Wygląd też jest ok. Nie przeszkadza mi ich wielkość dlatego postanowiłem zrobić trochę większe nawet, poprzez BR w przedniej dolnej części kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez michale32
              Podoba mi się dźwięk jaki emitują. Wygląd też jest ok.
              ale równocześnie piszesz, że chcesz zmienić wymiary obudowy, dodać coś od altusów, oraz (co chyba najistotniejsze) zmienić same głośniki - Ty na pewno chcesz zrobić Voyagery?

Z doświadczenia wiem, (stety/niestety), że robienie kolumn na własną rękę (w sensie nie sprawdzonych) nie mając doświadczenia i to jeszcze na tych tańszych ale za to DUŻYCH głośnikach daje satysfakcję... ale tylko na początku. Przeważnie kończy się na tym, że stoją Ci w pokoju wielkie, buczące buły a Ty zastanawiasz się jak by tu uzbierać na nową, tym razem małą, zgrabną, sprawdzoną i przetestowaną, 2-drożną konstrukcję grającą o niebo lepiej... nie odbieraj mojej wypowiedzi jako złośliwości ale na prawdę, radzę posłuchać doświadczonych DIYowców (jest ich na tym forum naprawdę wielu) bo inaczej możesz później żałować.

Pozdrawiam i życzę przemyślanych decyzji

Skomentuj

Dlatego napisałem a'la Voyager a nie Voyager.
                Spokojnie, dabyl absolutnie Twojej wypowiedzi nie odbieram jako złośliwości. Po to właśnie jest to forum aby każdy mógł doradzić poprzez pozytywne ewentualnie negatywne komentarze itd.

A czy ktoś słuchał tej konstrukcji http://www.visaton.com/en..._v20/index.html ?
                Wygląda bardzo sympatycznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez michale32
                  A czy ktoś słuchał tej konstrukcji http://www.visaton.com/en..._v20/index.html ?
                  Wygląda bardzo sympatycznie.
                  lepiej zobacz ile kosztuja glosniki http://grelton.mycom.pl/

Skomentuj

Zobaczyłem jak na tą chwilę cenę zwrotnic. Szok!
                    Na stronie w polskim języku nie widziałem cen ale myślę, że kosmos biorąc pod uwagę cenę kolumn na allegro.

[ Dodano: 2009-06-25, 15:35 ]
                    Zamieszczone przez SoundStarStudio
                    michale32, jak masz kase to buduj to
                    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...v20/index.html
                    Tylko musisz wiedzieć że to duże(czyt.głośne) zestawy głośnikowe i w małym pokoju będą się marnować.Powyższa konstrukcja którą podałem ma wiele cech które byś widział w swojej konstrukcji.Pozdrawiam.
                    Taką właśnie buduję. Co prawda nie na oryginalnych podzespołach ale zobaczymy jak to wyjdzie. Zakupiłem do tego celu STX ale zamiast 20cm niskotonowego kupiłem 25cm.
                    Teraz jeszcze kupię płytę i do roboty...
                    Kolega elektronik miał mi do tego "dokręcić" zwrotkę ale wyjechał na wakacje. Nie dobrze. Pisałem mail'a do firmy Janbo podając wszystkie parametry i zaproponowali mi gotowca J-3AN. Teraz się zastanawiam czy brać, czy też czekać. A może samemu coś zrobić korzystając z jakiegoś mądrego programu do obliczania zwrotek.

Skomentuj

Czaruję...
                    X