Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3w Seas + Dayton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3w Seas + Dayton

Proszę o pomoc w doborze głośników do zestawu 3 drożnego.
    Zdecydowałem się na budowę czegoś nowego, bo zestawy, na które natknąłem się do tej pory albo są dość drogie albo zupełnie budżetowe.
    Ma to grac w pokoju o pow. prawie 30 m2 otwartym na kuchnię 14 m2, napędzane Ugodą. Na razie rozważam 2 możliwości:

1 Seas 27TFFC + Tonsil GDN 13/40/2 + Tonsil GDN 20/80/2
    2 Seas 27TFFC + Dayton RS125S-8 + Dayton DC200-8
    z podziałem ok. 2,5 – 3,0 kHz oraz 300 – 500 Hz.

Krótkie uzasadnienie wyboru (Seasy już mam):
    1 Aktualnie gra u mnie w 12m2 GDN 13/40/2 w obudowie 9l z Seasem - Totem Mite po upgrade z nową zwrotką – bardzo fajny dźwięk, średnica i wysokie – świetne. GDN 20/80/2 nie słyszałem, są o nim dobre opinie, ale nie wiem czy jest obecnie pewne źródło, gdzie można kupić egzemplarze o parametrach zbliżonych do katalogowych, .
    2 Dayton RS 125 – bardzo dobrze oceniony na stronie zaphaudio, może być problem z górkami przy ok. 8 i 11 kHz; Dayton DC200-8 – dobra cena (ok. 90 zł), zalecany podział tylko do 500 Hz, ale w tym wypadku wystarczy. Bardzo dobrze wypada w symulacji w WinISD – niskie zejście, małe group delay. Jeżeli ktoś słyszał te Daytony to bardzo proszę o opinie.
    Ze zwrotką mam nadzieję, że dam sobie radę, mam jiga i wzmacniacz mikrofonowy, połączenie Seasa 27TFFC z GDN 13/40/2 wypadło całkiem nieźle.

Proszę o opinie czy powyższe zestawy, szczególnie ten na Daytonach, mają szansę dobrze zagrać. Ewentualnie może dać sobie spokój z 3w i zamiast RS125 i DC200 dać np. 2 x Dayton RS180 ?
    Budżet na same głośniki to max 1000 PLN.
Czaruję...
X