Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drewno czy mdf

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

drewno czy mdf

Witam jestem tu nowy i bardzo mało doświadczony .Troche juz tematów przeglądnołem ale nie znalazłem odpowiedz na nurtujące mnie pytanie. A mianowicie która obudowa do kolumn bedzie sie lepiej spisywała wykonana z płyty MDF czy drewniana np.BUK ? Czy nie ma zasadniczo różnicy?

roznica bedzie i to znaczna... w cenie!
    mimo ze MDF jest drogi to drewno jest jeszcze drozsze :???:
    no i jest bardziej skomplikowane w obrobce

tak wiec rob z MDFu. no chyba ze masz na stanie duzo drewna

Skomentuj

dzieki za odpowiedz :).no własnie mam na stanie drewno i bardzo chciałbym zeby były to drewniane skrzynki ale nie wiem jaki to bedzie miało wpływ na jakość dzwieku ?

Skomentuj

Zadaniem obudowy glosnikow jest mozliwie jak najwieksze pochlanianie rezonansow jakie powstaja wewnatrz obudowy. Problem z drewnem jest taki, ze ono bardziej rezonuje niz pochlania. Poza tym drewno musi byc lezakowane , tak aby po wykonaniu obudowy ona sama nie zaczela "pracowac" i pekac. Najlepsza obudowa z tanich materialow to tak zwane kanapki. Polaczenie sklejki, plyty pazdziezowej lub wiorowki i mdf daja bardzo dobre rezultaty poniewaz kazdy z tych materialow tlumi inne czestotliwosci. Generalnie sam mdf nie jest lekarstwem na dobra obudowe. Przecietny material, ktory latwo sie obrabia i daje dobre rezultaty, ale kanapki lub obudowy z kompozytow to jest dopiero to co dziala jak nalezy.

Skomentuj

Nie przejmuj sie ''brzmieniem obudywy drewnianej'' tylko samym jej wykonaniem. Jej ''brzmienie'' bardziej zalezy od wytlumienia i zastosowanych wzmocnien niz zastosowanego materialu. A samo brzmienie kolumny glownie zalezy od glosnikow i dobrania zwrotnicy.
          Drewno to problematyczny material ktory ''zyje'' wraz ze zmiana wilgotnosci powietrza. Stol czy krzeslo jest profilem otwartym i tam te zmiany sa niewidoczne ale w zamknietej skrzynce robia sie powazne klopoty. Dlatego MDF jest najbardziej efektywnym materialem bo jest w miare tani i bardzo latwo obrabialny jako jedyny umozliwia precyzyjne frezowania. Czesto tanie kolumny przod maja z MDF-u bo sa tam podfrezowania glosnikow a reszta skrzynki jest z taniej wiorowki z tylu jeszcze nie oklejanej. A potem producent dorobia ideologie ze dal MDF na przod zeby poprawic brzmienie :)

Skomentuj

polacz deski przy pomocy klejenia (jakies stolarskie wputy itp) i na koniec to ladnie wyszlifuj.
            w srodku daj troche wzmocnien + maty bitumiczne i bedzie OK

a co dokladnie planujesz?

Skomentuj

No zgodzę się z przedmówcami, najlepiej zrób z mdf.

No chyba że masz pewność że drewno jest długo wyleżane i nie będzie "rosło", wtedy można kombinować, ale ja bym nie ryzykował. A jeśli juz chcesz z drewna to zrób od środka wiórówkę 1cm, a na zewnątrz drewno, wtedy będzie idealne połączenie sztywności i tłumienia (wiórówka ma małą gęstość, a drewno dużą) i wyjdzie lepiej niż z mdf-u. Problem tylko z wykoaniem i z tym na ile drewnon jest wyschnięte

Skomentuj

Jesli chodzi o drewno to jest to Buk lezakowany pierwszej klasy o gróbości 42mm stosowany przez producenta schodów drewnianych .Z obrubką tez nie było by problemu bo moge to zrobic na terenie tego zakładu.Miały by to byc kolumny podstawkowe z głosnikami USHER 8945-P i T-9950

Skomentuj

42mm to strasznie grube :???:
                  ale rob

Skomentuj

no raczej ta grubość zostanie uszczyplona na grubościówce tylko nie wiem za bardzo do ilu mm

Skomentuj

Jak nie zależy Ci na ograniczaniu wymiarów zewnętrznych, to zostaw takie, jakie są. Możesz zrobić odpowiednie podfrezowania, by front nie był zbyt szeroki. Grube ścianki są zaletą, nie wadą.

Skomentuj

Z gruboscia scianek obudowy jest zupelnie tak samo jak z gruboscia meskosci. Im grubsze tym lepsze :) Wiec smialo sklejaj z grubego drewna tylko frezy od srodka przy takiej grubosci musza byc dla nisko-sredniotonowki.

Skomentuj

maryy2, a ja bym jeszcze dla świętego spokoju dodał płytę wiórową 10mm (od środka), wyjdzie to za grosze a efekt powinien być lepszy, zawsze co dwa materiały to nie jeden :razz:

Ale obudowa będzie wtedy mega, pół cm grubości hehe :grin: Zrób ścięcia przedniej ścianki i będzie ok

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                            Ale obudowa będzie wtedy mega, pół cm grubości hehe
                            to chyba jeszcze przekladka z antymaterii tam jest albo czarnej dziury ;> skoro 4+1cm = 0.5 cm :)

Skomentuj

skoro drewno sezonowane..i masz dostep do sprzetu gdzie mozesz to podfrezowac (mozna zrobic cala paczke na wpusty przy drewnie sie to przydaje ;p) ....

to na jaka cholere do 4cm drewna jeszcze jakies plyty wklejac ?

wiekszosc sklada z mdfu czy wiorowki max 30mm ..a wy mu karzecie do 4cm drewna doklejac wiorowe ? ...

Skomentuj

bawolek, nie chdozi o grubosc ale o rezonanse itp.

chcesz zbudowac wytrzymale pudełko - robisz ze styropianiu, doradzamy Ci troche stali - ale po co, styropian ma juz 4cm ... ;>

Skomentuj

wiesz co chyba sobie jaja robisz...nie musisz mi o rezonansie mowic... jak mowisz ze 4cm drewna bedzie slabiej tlumiło rezonanse... niz 2cm wriórówki to chyba nie masz pojecia co to tłumienie rezonansów....

przykładałes kiedys reke do paczki z drewna i do paczki z mdfu o tej samej grubosci ? widze ze nie...ja przykladalem...

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14965

nie robi sie z drewna TYLKO I WYLACZNIE przez cene ... łatwość obróbki no i mase...
                                  (a jak juz tak do hi-endu dorzycie to akurat masa i co za tym idzie bezwladnosc czasteczek jest tu wrecz jak najbardziej porządana !!)...

tylko te najtwardsze drewna z tendencją do pękania nie są zalecane ALE TYLKO JAKO CAŁOŚĆ (np dąb po prostu zeby nie pękł po jakims czasie ..).. ..natomiast gdy zrobisz to z mniejszych "deseczek" (tak jak np robi się schody by nie pękały)..
                                  to bedzie to pod kazdym wzgledem lepsze niz wiórówa czy mdf...

tyle ze w cenie takiej drewnianej paczki z prawdziwego zdazenia mozesz zrobic kilka paczek z mdfu ..ot i wszystko....

utarło sie mdf itp.. bo po prostu jest tani, łatwy i duzo lzejszy ....

jak ktos ma dostep do sezonowanego drewna, i do sprzetu gdzie moze to dobrze zrobic, to nic tylko to wykorzystac...

Skomentuj

wszystko ma byc klejone z kawałków nie z całych desek. np.bok skrzynki to nie bedzie całość tylko kilka elementów sklejonych ze soba na pióro.o frezie tez pomyślałem dla głosnika nisko-średniotonowego. mam tez pytanko czy wyfrezowanie rowków od srodka skrzynki ma sens jesli chodzi o rozbicie fal .oczywiście nie wiem czy dobrze to sprecyzowałem :wink:

Skomentuj

takie "niekształtne" wnetrze ma zalety ....ale dorabianie zbyt wielkiej ideologi do tego tez jest przesadą ...

policz sobie długość fali dla danej czestotliwosci... potem jakie bedziesz mial wewnetrzne wymiary i zobaczysz od ilu Hz te twoje "fałdy" są całkowice gładką powierznią z punktu widzenia tej fali ...

to taka sama sytuacja jak z "siatkowymi" antenami ..dla tv oczka moga byc duzo wieksze niż dla np satelity gdzie oczka są całkiem malutkie ....bo po prostu im wyzsza czestotliwosc tym fala "widzi" mniejsze dziorki... dla takiej siateczki z jakiej zrobiona jest antena to dla tej fali dalej jest to plaska blacha...

tak samo jest z wnetrzem obudowy ... :) wszystko to mozna policzyc :) i wynika to tylko z czystej fizyki.... po prostu trzeba wiedziec kiedy to co robimy ma sens a kiedy są to smieszne durne domysły :)

pilnuj by wymiary scian nie byly takie same.. mozesz cos na rogi wsadzic ....(jakis "trojkat")...jedną z przegród daj pod kątem a nie równoległą ... i nie bedzie rezonansów o ktorych tu niektorzy piszą a srednio maja pojecie o co z nimi chodzi ....

Skomentuj

dziekuje wszystkim za podpowiedzi :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X