Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co zamiast GDWT 9/70/1?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co zamiast GDWT 9/70/1?

Dostałem w spadku zniszczone kolumny prawdopodobnie jest to new alton, głośniki w nich to gdn25/80 8Ω gdm 10/80 8Ω i GDWT 9/70/1 8Ω
    Z tego co słyszałem tubki nie grają zbyt dobrze, więc pomysł że przy naprawie kolumn wymienię go od razu na inny. Tylko nie mam pojęcia jakiego wysokotonowca mogę kupić. Może coś z oferty monacora (mam taniej)? Najlepiej jakby cena za 1szt. głośnika nie przekraczała 50zł (monacora 70zł). Co możecie polecić?

nawet STX GDWK PJ bedzie lepszy. napewno bardziej detaliczny i lagodniejszy
    a za ta kase to albo okazja na allegro albo w/w STX

Skomentuj

Właśnie zastanawiałem się nad PJ. Ale ciekawi mnie czy któryś z tych może być lepszy:
      http://monacor.pl/catalogue-product....=62&SubKtg=514

szczególnie interesujący wydaje mi się dt-99 ale to tylko moje przypuszczenia, nie znam się :)

Skomentuj

pewnie ze moze byc lepszy... ale nie musi :P
        jak masz mozliwosc to kup i sprawdz

Skomentuj

Do takich kolumn to ja bym kupil najtanszego STX-a bo szkoda ladowac w to kase bo trzebaby wymienic w nich wszystko zeby to zaczelo grac.

Skomentuj

mskojon, musisz pamiętać, że zmiana głośnika na inny wiąże się ze zmianą zwrotnicy.

Skomentuj

Zamiast GDWT 9/70/1 proponuję GDWT 9/80/5F lub GDWT 9/100FP. Bez przeróbek mechanicznych i elektrycznych. I zdecydowanie lepiej brzmią od GDWT 9/70/1.

Skomentuj

Zamieszczone przez junan
                GDWT 9/80/5F lub GDWT 9/100FP
                To sa juz profesjonalne glosniki sprzedawane rowniez pod marka eminence o oznaczeniu APT... dlatego sa dosc drogie ale faktycznie dobre i sa rozne wersje z roznymi tubkami.
                Zmiana zwrotnicy nie jest konieczna bedzie tylko wiecej wysokich przy tych kolumnach to akurat malo wazne.

Skomentuj

Właśnie to chciałem napisac. Po co mam zmieniać zwrotkę skoro jest to 3way, a tweeter i tak jest wysoko cięty. Ewentualnie można zastosować jakiś tłumik jesli będzie za bardzo się wybijał ponad resztę. Chyba faktycznie zdecyduję sie na stx pj, niedługo wrzucę jakieś fotki z renowacji kolumn. Dzięki za podpowiedzi.

Skomentuj

Kupię albo STX PJ albo AK. Z tego co widzę AK to trochę nowszy model, ma trochę wyższe i bardziej zrównoważone pasmo przenoszenia od PJ, więc będzie albo ten albo ten. Zastanawia mnie teraz kwestia strojenia GDN 25/80/1 - chyba najlepiej byłoby zestroić go w okolicach 45Hz ale znaleźć odpowiedniego rodzaju bassreflex który jest ładnie wyprofilowany obustronnie i nie wygląda jak najgorsza tandeta to ciężka sprawa.
                    Jak nic nie znajdę to chyba kupię ten, przetnę i skrócę, jednak wolałbym mieć takiego w jednym kawałku http://www.allegro.pl/show_item.php?item=679268194
                    tylko martwi mnie sprawa montażu, nie wiem czy uda mi się zrobić idealnie równy otwór pod ten tunel.

Skomentuj

za mala srednica jak na 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                        Ewentualnie można zastosować jakiś tłumik jesli będzie za bardzo się wybijał ponad resztę.
                        Nie znam dobrze wszystkich modeli altuso, miltono podobnych ale wiekszosc miala tlumiki. Poczatkowo plynnie regulowane (drogie) potem przelaczniki - 0 + a ostatnie chyba sa bez wiec pewnie ustawione sa na 0 co jest uzyskiwane jednorezystorowym tlumikiem. Sprawdz czy takowy jest w zwrotnicy i ew dobierz (na sluch) jego wartosc.

Skomentuj

W zwrotnicy było namieszane, brak jest jakiegokolwiek tłumika, zdziwiło mnie to gdyż tubki zazwyczaj charakteryzują się wysoką skutecznością. Odcięta była cewka od wysokotonowca, i zrobione jakieś dziwne kombinacje.

6cm to za mała średnica jak na taki głośnik? Mam subwoofer na stx 27-250-4-sc i tunel 7,6cm - praktycznie prosta rurka minimalnie profilowana na końcach i nie zdarzyło mi się żeby szumiało powietrze, chyba że przy naprawdę niskim zejściu z testowych piosenek

Skomentuj

No to musisz jeszcze bardziej namieszac w zwrotnicy. Z tego co pamietam to tonsil do tub stosowal tylko szeregowe kondensatory.

Skomentuj

Czaruję...
                            X