Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica do woofer'a pomocy :)....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica do woofer'a pomocy :)....

witajcie

mam takie male pytanie ,czy moglby mi ktos z was zaprojektowac ,zwrotnice do woofer'a?? ,mam dwa LW800SX ,powiem ze to straszne gowna do 2 way :/ niestety ale moze woofer jako taki znich bedzie :/ i teraz potrzebowal bym zwrotke a niechcem kupywac tylko sam wykonac ale nie mam pojecia jak ja zrobic i od jakiego pasma ja odciach :/ ,chyba najlepiej bylo by odciac przy 50 hz nieprawdaz??

psmo przenoszenia to od 42 hz do 5000hz
    i nie mam pojecia jaki sposob zaprojektowac zwrotke :/ zeby podlaczyc je dwa .jak to nie wypali to gdzies opchne te dwa glosniki <lol>

wzmanicz jaki posiadam to sony ta F120 4x60watt :) ale nie wiem przy ilu ohmach :) <lol>

w sumie to i tak chyba mogl by byc woofer pasywny <lol>

,jak bym mogl prosic i jak byscie byli tak mili to podajcie mi wzor sciezek zebym mogl juz wytrawic i spis czesci oraz rysunek na ktorym bedzie widoczne rozmieszczenie elementow poniewaz nie jestem elektronikime i nie mam doswiadczenia w takich sprawach :)

wiec moze znajdzie sie osoba ktora by chciala mi pomoc ??

pozdrawiam

Domyślam się, że chodzi Ci o subwoofer. Jeśli tak to nie potrzebujesz zwrotnicy tylko filtr - najlepiej aktywny, taki schemat jest chyba nawet na tej stronie - poszukaj...

Skomentuj

<hmmm> sory filtr (ale to chyba to samo co zwrtonica :P )

a tak wogule to ja sie nie bede bawil w aktywne bo chcem sprawdzic jak to bedzie gralo :P czy wogul jest sens wkladac ten glosnik jako woofer ,mam jes i chcial bym cos zrobic ale nie wiem czy wogule warto ,jak narazie kiepsko z kasa wiec nie ma sensu na aktywny wydawac zbednie pieniadze
      :/

wiec raczej pasywny , tyle ze nie mam pojecia jak zrobic to znaczyt obliczyc wszystkie kondensatory itd :"/ z wykonaniem plytki to nie bede mial problemu :)

pozdrawiam

Skomentuj

1. Zwrotnica to zespół filtrów.
        2. Sub aktywny wyjdzie taniej niż pasywny jeśli wykorzystasz Swój wzmak. Sensownym rozwiązaniem było by zrobienie suba na tych dwóch głośnikach i zasilenie ich każdego z osobnego kanału wzmaka. Filtr aktywny dajesz przed wzmakiem.

Skomentuj

ok ,tylko bez zasilania dodatkowego ,ok bo ja nie mam wyjsia na aktywny itd ,mam tylko na 4 kanaly tak jak piszesz:) i czyli wyjdzie mi na jeden glosnik jeden kanal :) wsumie moze byc :) jeszcze dwie kolumny sie dorobi8 i bedzie ok ale teraz ten aktywny filtr <hmmm> czyli co ?? potencjmetr odciecia ,filtr i cos jeszcze ?? dodatkowe zasilanie czy nie?? jak nie bedzie dodatkowego zasilania to ok ,moozecie mi pomoc bo sam sobie nie poradze :)

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
          X