Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symulacja obudowy dla 2 x GTC 15/40/1 4ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symulacja obudowy dla 2 x GTC 15/40/1 4ohm

Zabrałem się za symulację obudowy dla dwóch Tonsili GTC 15/40/1 wersja 4 ohm. WinISD wyliczył objętość 11,3l strojona na 69,05Hz. Co sądzicie o tej objętości, wydaje mi się przesadnie mała jak dla dwóch głośników i to strojenie. Może ktoś ma doświadczenie z tym głośnikiem. Ten sam Tonsil, tylko że w wersji 8ohm, gra u mnie w monitorach w budzie 12l@52Hz - takie parametry wyszły od razu przy symulacji i jestem zadowolony z tego zestawu.

Parametry:

Dla glosnika 15cm 8-12litrow to optimum choc raczej stosuje sie <10litrow. Wieksza obudowa zawsze daje mozliwosc nizszego rozciagniecia w dol ale kosztem dynamicznego kopa. Obudowe zawsze robi sie jak mozliwie jak najmniejsza byleby zapewniala zadawalajacy bas a to trzebaby juz posluchac bo symulator tego Ci nie powie. Symulator dopiera wielkosc obudowy do zalozonych wytycznych. Gdybys mial lepszy symulator z mozliwoscia wyboru konkretnej odpowiedzi glosnika to bys mial wybor objetosci a tak masz tylko jedno rozwiazanie ktore wcale nie jest idealne bo takowego nie ma.

Skomentuj

Z tym, że 11,3l to objętość z symulacji dla dwóch GTC na jedną kolumnę, żeby była jasność. Będą to kolumny podłogowe do zestawu kina. Tonsile zagrają z vifą DX25TG w układzie MTM, przynajmniej taki mam zamiar. Zestaw musi mieć kopa i dobry bas - GTC 15/40/1 8 ohm ma go wystarczająco dużo.

[ Dodano: 2009-07-06, 21:20 ]
      Głośnik umieściłem w tej samej obudowie (12l), w której gra wersja 8 ohm i nie widać wielkiej różnicy, może trochę bas jest płytszy, ale to dlatego, że głośnik dopiero co wyjęty z pudełka. Myślę, że dla konfiguracji 2,5 drogi objętość 22-23l będzie optymalna.

Skomentuj

Czaruję...
      X