Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka zwrotnicy Alto III c na 8 ohm.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka zwrotnicy Alto III c na 8 ohm.

Witam.
    Mam do Was prośbę taką jak w temacie. Chcę wykonać projekt tych kolumn, ale w wersji 8 ohm. Dlaczego? Ponieważ mam juz 4 szt W170S, ale 4 ohm. Również wysokotonowe mam inne visaton SC10 N 8ohm, ale tu raczej nie odczuje różnicy w stosunku do DT94. Wystarczy, że dokupie 2 szt w100 s 8ohm.

Moglibyście powiedzieć jakie elementy zmienić, aby cała kolumna miała 8 ohm ?
    Link do oryginalnej zwrotnicy:
    http://www.visaton.de/bilder/weichen...altoiiic_w.gif

Wiem, że najlepiej byłoby pomieżyć głośniki i zaprojektować od początku zwrotke, ale nie posiadam takiego sprzętu i umiejętności.

:arrow: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15636
    zapytaj Dawida czy już rozszyfrował obsługę Boxsim

Skomentuj

baton.. napisz do józefkania na audiostereo - zdaje się, że dość dobrze opanował BOXSIM'a http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=57146&all=1

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi. Będę musiał zainteresować się tym programem. Pobawię się troche i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A powiedzcie mi jak to jest z tą efektywnością. Producent podaje 86db, to tyle co jeden W170 S, a w kolumnie są po dwa, więc teoretycznie powinno być 89 db. W zwrotnicy nie ma żadnych tłumików w torze niskotonowym (tak mi się wydaje :grin: ). Jak to w końcu jest ?

Skomentuj

86dB to średnia efektywność z całego pasma

Skomentuj

A nie wystarczy po prostu zmniejszyc o polowe indukcyjnosc cewki, a podwoic pojemnosc kondensatorow? Taka jest zwykle roznica miedzy zwrotnicami 4 a 8 ohm. Wiem ze to nie bedzie idealne, ale skoro nie ma sprzetu by to pomierzyc...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
              A nie wystarczy po prostu zmniejszyc o polowe indukcyjnosc cewki, a podwoic pojemnosc kondensatorow?
              zakładając, że charakterystyka 4i8ohm W170S jest taka sama :roll: można

Skomentuj

Dzięki tomq88 za odpowiedź.
                Chyba właśnie zrobie tak jak mówiłeś. Teraz patrzyłem na stronie charakterystyki tych dwóch głośników i według mnie, aż tak bardzo się nie różnią. Wydaje mi się, że nawet tego nie odczuje :smile:

Zastanawiam się jeszcze czy na średniotonowego nie dać W 130s. A dlatego, że chcę zrobić całe kino i central i satelitki będą na W130s. Wtedy wszystko ładnie by się zgrało. A z drugiej strony może nie ma, aż tak dużej różnicy w dźwięku między W 130s i W 100s i na fronty dać te W 100s, a resztę zrobić na W130s. Nie wiem juz sam :sad:

Skomentuj

Ale to nie trzeba patrzeć na charakterystyki, tylko na wykres impedancjii. Musi przebieghac mniej więcej tak samo, tylko ze z wartościami o polowe mniejszymi (tamg dzie 8 ohm - 4 ohm, itp).

Co do głośników to w KD wszystkie kolumny powinny być takie same, więc lepiej nie kombinować.

Skomentuj

Więc chyba będę musiał dać na fronty też W 130 s na średniotonowy. Najwyżej pobawię się programem i zrobie nową zwrotke :smile: .

Skomentuj

Czaruję...
                    X