Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 20cm - GDN 20/40 czy LW800?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 20cm - GDN 20/40 czy LW800?

Witam
    Mam pewien problem bo mam starą kolumnę Tonsila, w której siedzi GDN 20/40 i jakaś kopółka. Znalazłem na strychu drugą taką kolumnę tylko że nie ma w niej w ogóle głośnika niskotonowego, więc muszę go kupić. Jestem skłonny dać te 60zł za Tonsila, ale boje się że rozpadnie mi się piankowe zawieszenie (kolumny będą używane w internacie przy wzmacniaczu 30W /8om) I nie wiem czy nie lepiej kupić Tego Alfreda LW800 bo on jednak ma gumowe zawieszenie. Tylko pewnie ma ze 3 dB niższą efektywność. I główne pytanie to: czy piankowe zawieszenia Tonsila rozpadają się od upływu lat czy np od wychyleń membrany?

Miałoby to sens jeśli wymieniasz dwa głośniki. Masz na myśli ten głośnik http://www.allegro.pl/item678953447_...m.html#gallery bo LW800 było kilka wersji. A nowa jest zdecydowanie najlepsza, ale za mocna i droższa http://www.allegro.pl/item678975302_..._8om_f_va.html

Z LW800 miałem styczność kilka razy na serwisie kilka lat temu i uważam, że miał większego kopa i niżej schodził niż 20/40_60_80 (dużo droższe).

-pewnie zaraz okrzykną mnie obrońcą alfreda :razz: -

Skomentuj

Bież tonsila a z alpierdami daj sobie spokoj zawieszenie spokojnie wytrzyma długie lata

Skomentuj

kaka22, tutaj problemem nie jest trwalosc glosnika ale to jak on zagra. do suba lepszy bylby alphard. ale ze sa to 2 drozne kolumny to musisz kupic tonsila bo nic innego w tej cenie nie dostaniesz co sie nadaje do konstrukcji 2 droznej :P

a zawieszenie piankowe niszczy sie wlasnie od trzymania glosnikow na strychu lub w piwnicy - czyli od wilgoci

Skomentuj

Dziękuję za pomoc. Wiem jakiej jakości dźwięku mogę się spodziewać (od jakości mam w domu inny sprzęt :mrgreen: ) Tylko chodziło mi o to czy zawieszenie mi się nie rozsypie. Czyli klamka zapadła kupuje Tonsila. Dzięki za pomoc

[ Dodano: 2009-08-03, 19:26 ]
          Mam jeszcze 1 pytanie: mianowicie chciałbym zrobić z tego tonsila kolumnę aktywna i moje pytanie czy jeśli włożę tam transformator o mocy ok 70W i układ wzmacniacza czy będą jakieś zmiany w dźwieku z racji "zajęcia" małej części pojemnosci obudowy przez transformator?

[ Dodano: 2009-08-10, 14:03 ]
          Nikt nie pomoże?

Skomentuj

Czaruję...
          X