Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obliczanie zwrotnic do TONSIL GDN 16/50/1 i GDW9/60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obliczanie zwrotnic do TONSIL GDN 16/50/1 i GDW9/60

Robię kolumny 2 drożne na głośnikach TONSIL GDN 16/50/1 8 Ohm i GDW9/60 8Ohm. Jestem w trakcie projektowania zwrotnic. Zdecydowałem się na Filtr II rzędu 12 dB/okt i tłumik do wysokotonowego. Wygląda to tak:
    Mam problem z obliczeniem wartości L1, L2, C1, C2. Chce podzielić na 4000Hz. Na niskotonowy wyszło mi z obliczeń L2=0,45 [mH] i C2=3,5 [ľF] ale nie jestem tego pewien natomiast na wysokotonowy nie mam pojęcia. Proszę o pomoc

czy Ty ja obliczales w kalkulatorze?

Skomentuj

Obliczałem to ze wzorów dostępnych na kilku stronach ale nie jestem znawcą tematu i dlatego proszę o pomoc :wink:

Skomentuj

kubad, twoim problemem jest to ze chcesz to OBLICZAC. tego tak sie nie robi!
        doswiadczona osoba nawet bez pomiarow lub liczenia lepiej dobierze zwrotnice niz ty ja wyliczysz...

a zwrotnice projektuje sie w oparciu o pomiary a nie w kalkulatorze :???:

masz juz te glosniki? jak nie to odpusc sobie i zrob cos sprawdzonego...
        jak je masz to zmarnowales troche kasy :|

Skomentuj

Jeżeli się nie oblicza to po co są wzory i artykuły choćby na tej stronie? Nie wymagam od kolumny kosmicznych parametrów ale wydaje mi się, że z obliczoną zwrotnicą będzie grała lepiej niż bez niej. :wink: Ponawiam pytanie, jakie powinny być wartości?

Skomentuj

Zamieszczone przez kubad
            ale wydaje mi się, że z obliczoną zwrotnicą będzie grała lepiej niż bez niej.
            mysle ze tak ale niekoniecznie :razz:

Zamieszczone przez kubad
            Nie wymagam od kolumny kosmicznych parametrów
            taką zwrotką mozesz je jeszcze bardziej skopać, jesli Ci nie zalezy na parametrach daj na wysokotonowke konda, gdnA pusc calym pasmem i tyle..kase na zla zwrotnice zostaw na lepsza konstrukcje np 14AKX + pj :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez kubad
              Jeżeli się nie oblicza to po co są wzory i artykuły choćby na tej stronie?
              kazda dziedzina nauk scislych musi miec teoretyczne podstawy opisane najczesciej wzorami matematycznymi...
              te wzory sa poprawne ale dla glosnika idealnego. czyli tak naprawde dla rezystora :P

nikt wartosci tobie nie poda bo to jak granie w lotka tylko z mniejsza iloscia kul...
              na wysokotonowy daj 3,3uF + 0,33-0,4mH
              niskotonowy mozna puscic pelnym pasmem

a jak jeszcze nie kupiles tych glosnikow to zrob to

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
              http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
              http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
              otwor pod GDWK jest podany za duzy - przed cieciem zalecam zmierzenie wysokotonowki
              http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

Skomentuj

Oj chłopaki po co straszyć "nowego" od razu pomiarami... że spierniczy konstrukcję itd.
                Zwrotnicę do 2way można zrobić na słuch (o ile ten jest sprawny :razz: ).
                :arrow: kubad bardzo przydatna tabelka dla początkujących

Między filtrem DP(dolnoprzepustowy) a GP(górnoprzepustowy) musisz zachować odstęp min 4 pozycji z tabelki (bo inaczej zrobisz górkę na podziale albo dołek zależy od zgrania fazowego).
                Dla twojego 4kHz/12dB/8ohm to
                -DP cewka 1mH i kondensator 6,8uF
                -GP kondensator 2,2uF i cewka 0,33mH
                Tłumik możesz wyliczyć z kalkulatora. Jak masz charakterystyki tych głośników to sam dojdziesz ile trzeba zciszyć GDWK9/60.
                Zgranie fazowe, potrzebny generator częstotliwości(np z WinIsd), korektor częstotliwości(każda karta dźwiękowa posiada co najmniej 10pozycyjny) i dobry słuch :wink:
                1. Podłącz GDNa całym pasmem, ustaw 4000Hz na generatorze, zapamiętaj poziom głośności
                2. Na korektorze (EQ) zcisz 4000Hz o 6dB, zapamiętaj poziom głośności
                3. Podłącz do GDNa cewkę i kondensator, 4000Hz powinno zciszyć się do takiego poziomu jak na EQ w p2.
                4. To samo zrób z GDWK9/60
                5. Prawidłowe zgranie fazowe dwóch głośników powinno dodać poziom głośności na 4kHz i ustawić prawidłowy poziom głośności, jeśli tak się nie stało i poziom głośności jeszcze się obniżył zmieniasz polaryzację GDWK czyli podłączasz go "-".

Skomentuj

DIGIPROCOMP: a co z indukcyjnością cewki głośnika niskotonowego. On przy 2-4kHz prawie na pewno nie ma zakładanych 8 czy 4 Ohmów, więc taka zwrotnica nie zadziała prawidłowo!
                  Rób jak pisze Pawel S.
                  Ale jak masz już te głośniki to przy okazji może warto zainwestować po prostu w sprzęt pomiarowy. Koszt około 150-200zł, a będziesz mógł sam projektować zwrotnice.

Skomentuj

Kolega kubad założył sobie taki podział, widocznie ma takie upodobania. Osobiście zrobiłbym podział na pułapie 2,5kHz.

Skomentuj

Toć człowieka należy naprowadzać na dobry trop, a nie popierać złe widzimisie :P

Skomentuj

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :wink: Czyli najlepiej będzie jeżeli dam na wysokotonowy 3,3uF + 0,33-0,4mH i tłumik, a niskotonowy podłącze bezpośrednio?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                          Ale jak masz już te głośniki to przy okazji może warto zainwestować po prostu w sprzęt pomiarowy. Koszt około 150-200zł, a będziesz mógł sam projektować zwrotnice.
                          taaaa :lol: i 300zl na czesci do zwrotnic :P

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                          Osobiście zrobiłbym podział na pułapie 2,5kHz
                          na starym GDWK tonsila? powidzenia :]

[ Dodano: 2009-07-21, 23:47 ]
                          Zamieszczone przez kubad
                          Czyli najlepiej będzie jeżeli dam na wysokotonowy 3,3uF + 0,33-0,4mH i tłumik, a niskotonowy podłącze bezpośrednio?
                          najtaniej i nie spalisz glosnikow...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            na starym GDWK tonsila? powidzenia :]
                            fakt :razz: zapomniałem, że Tonsil prawie w każdym manualu dla wysokotonówek zalecał 4,5kHz (czy coś w tej granicy :roll: )

[ Dodano: 2009-07-22, 11:09 ]
                            Zresztą koszt tych czterech elementów to ~50zł (jak masz jakiś elektroniczny w pobliżu). Potestuj i zostaw jak w/g Ciebie będzie najlepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                              dla wysokotonówek zalecał 4,5kHz (czy coś w tej granicy )
                              4,8kHz dla GDWK i 4,5kHz dla GDWT

Skomentuj

Czaruję...
                              X