Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DAC

Jako że niewiele tu na forum znalazłem informacji o DACach proszę o wypowiedzi.

Chodzi mi po głowie coś takiego jak DAC zwany lampucera - dostępny w wersji mini i maxi. Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy to maxi jest znacznie (słyszalnie) lepsza - ma odseparowane zasilania, lepsze elementy, dwa oampy które łatwo wymienić itp a poza tym występuje w wersji z usb co dla mnie ma niebagatelne znacznie. Poza tym powszechna jest modyfikacja tego DACa choćby tzw lampizacja, która daje ponoć świetne efekty.

Dawniej nastawiałem się że będę zbierał fundusze na osławionego na sieci Beresforda, który jednak swoje kosztuje - w wersji bez usb jakieś 700zł a z lepszej wersji (w tym z usb) już 1100zł a do tego sprzedawca zaleca aby osiągnąć pełnię zadowolenia :grin: nietani konektor (bodaj 150-200zł).

Zastanawia mnie jakby wypadała taka lampucera maxi z usb i upsamplerem, która by wyszła do 500zł z trafem i obudową w porównaniu z Beresem albo innym firmowym DACem (oczywiście Beres ma tą zaletę że ma wbudowany ponoć całkiem niezły wzmak słuchawkowy). Na AS z tego co widziałem ludzie dość pozytywnie się wypowiadali twierdząc, że lampucera to jeden z lepszych DACów w ujęciu: cena/jakość.
    I ogólnie zastanawia mnie czy warto się pakować w tą lampucerę, czy ew są jakieś inne niedrogie DACki z usb w porównywalnych pieniądzach. Czy "normalnemu" człowiekowi będzie jednak potrzebny taki drogi sprzęt jak Beres...

Czy może jest coś innego, przystępnego cenowo, może DIY, bo przykładowo jakiś czas temu (ze dwa lub trzy miesiące) widziałem w elektronice praktycznej projekt DACa i chyba nawet z usb był, oczywiście chwalony. Niestety nie mam tego numeru - czy ew ktoś tym dysponuje?

Proszę o wypowiedzi użytkowników Beresa o opinię o ich sprzęcie bo zauważyłem że są tacy na forum.
    I oczywiście wszystkich którzy mieli do czynienia z lampucerą, ew z innymi DACami.

Osobiście słuchałem z "lepszych" rzeczy Zero DAC. Rozkłada to na łopatki popularną Audigy 2 ZS. Słuchałem jedynie z wbudowanego wyjścia słuchawkowego na Grado SR-60. Różnica kolosalna względem w/w karty muzycznej. Proponuję rozważyć bo to zawsze tańsza opcja niż Beresford. Niestety żeby to do kompa podłączyć będziesz potrzebował PC-Link (bo wbudowanego portu USB to to nie ma), ew. karty z wyjściem cyfrowym.

Skomentuj

beresa nie słuchałem ale lampucere mam w domu i jestem z niej zadowolony, dokładnie mam lampucere mini, z ominiętym stopniem analogowym sygnał pociągnięty tak jak podane na stronie fikusa przez jakieś tanie kondy i puszczony prosto na lampowy pre nr3 z audiotonu. co do brzmienia, hmmm dzwięk jest łagodny nie natarczywy ale bardzo szczegółowy, bardziej poukładany. poza tym narazie nic nie modowałem :) za te pieniądze moim zdaniem warto. :mrgreen:

co do źródła mam podłączone pod sb live po coaxialu i jest dobrze :), testowałem też na jakiejś integrze przez optyka ale ta karta odpadła, dzwięk pudełkowy jak z bazarowego radyjka :/ zauważyli to nawet ludzie przychodzący do mnie że lepiej grało na sb :razz:

Skomentuj

Dokładnie chodziło mi o dość świeży układ:
        http://www.elektronikapraktyczna.pl/...n=ep200906_032

lub nieco starszy:
        http://www.elektronikapraktyczna.pl/...n=ep200502_010

Zwłaszcza ten pierwszy wydaje mi się godny uwagi, choć niestety żaden z nich nie ma usb. Czy może ktoś podchodził do ich wykonania?

Zachęcam do lektury. Mimo że nie popieram piractwa to bez problemu można znaleźć te numery na rapidshare czy hotfile. Wydaje mi się że wykonanie takiego układu byłoby dość tanie i mogła to by być niezła alternatywa cenowo zbliżona pewnie do lampucery mini.

A gdyby tak do tego zrobić zbiorowe zamówienie na pcb i kity tak jak do uniampa to już w ogóle... :smile:
        A taki przetwornik to w końcu powinna być obowiązkowa pozycja zestawu audio każdego dla kogo liczy się wysoka jakość dźwięku za przystępną cenę... czyli chyba każdego obecnego tu forumowicza :grin:

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/Nowy_DAC_z_AVT5188_57299.html

Jak będą chętni to nawet kity się zorganizuje.
          Wyszedłem z tą inicjatywą na AS i czekamy.
          Możemy połączyć zamówienie.
          "Próg opłacalności" zbiorówki to 10 osób. (elementy bierne pakowane są po 10:) oraz od 10 wzwyż układy są tańsze.

PCB masz gotowe w AVT.

http://hotfile.com/dl/8998171/2d47257/DAC.rar.html (opis DAC;a)

Koszt tego DAC'a wraz z trafem to ok 200zł.

Skomentuj

No właśnie czytałem ten temat na AS i jak widać cenowo ten DAC by odpowiadał lampucerze mini. Dlatego właśnie mnie zastanawia jak to gra i jaki ma potencjał do późniejszych modyfikacji.

Skomentuj

Czaruję...
            X