Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja ZG40C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja ZG40C

Witam. Posiadam kolumny Tonsil ZG40C 4 ohm. W jednej z kolumn uszkodzeniu uległ głośnik wysokotonowy Tonsil GDWK 9/40 40W 4ohm. Niestety te głośniki jakiś czas temu wycofano z produkcji :( Szukałem na Allegro i niestety jedyne głośniki zbliżone wyglądem jakie mógłbym zamienić za ten uszkodzony to TONSIL GDWK 9/80 8ohm. Znalazłem także cewki do głośników które powinny wielkościowo pasować do uszkodzonego głośnika, ale one także były 8ohmowe.

Teraz moje pytania:

1.Czy można wymieniać głośniki wysokotonowe w obydwu kolumnach na 8ohmowe - oczywiście uwzględniając przeróbkę zwrotnicy - czy może wstrzymać się i czekać na okazję i kupić oryginalny używany głośnik?
    Osobiście wydaje mi się, że raczej nie należy mieszać głośników 4ohmowych i 8ohmowych połączonych w ten sposób - ale nie jestem ekspertem w tych sprawach więc wole się zapytać.

Schemat zwrotnicy znalazłem tutaj:

http://www.audiostereo.pl/ZG40C_wymi...Ohm_15930.html
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...temat=29606%29,

2.Czy ktoś może wie w jaki sposób wyjąć głośnik niskotonowy - który wydaje się być przyklejony - tak aby nie uszkodzić niczego. Chciałbym wymienić gąbkę wygłuszająca w kolumnach bo ta która jest teraz ma 30 lat i po dotknięciu kruszy się na drobne kawałki.

Kolumny wyglądaja jak na swój wiek bardzo dobrze i szkoda by było, żeby leżały gdzieś w piwnicy. Chciałbym je doprowadzić do stanu używalności umiarkowanymi kosztami. Szukając materiałów na temat głośników wysokotonowych i porównań GDWK 9/40 i GDWK 9/80 wyczytałem, że maja one podobne charakterystyki częstotliwościowe i jedyna różnica jest impedancja. Niestety w tej chwili nie jestem w stanie podać miejsca gdzie wyczytałem takie informacje. Jeśli ktokolwiek mógłby mi udzielić odpowiedzi na moje pytania byłbym bardzo wdzięczny.
    pozdrawiam
    sikador

8ohm w miejsce 4ohm ciszej zagra, ale jest tłumik który usuniesz. Zakładając, że wersja 4 i 8ohm miały taką samą charke to we zwrotnicy: kondensatory pojemność /2, a cewka x2.
    Zamieszczone przez sikador
    Czy ktoś może wie w jaki sposób wyjąć głośnik niskotonowy - który wydaje się być przyklejony - tak aby nie uszkodzić niczego
    :?: głośniki nie były klejone o ile dobrze pamiętam, podważ delikatnie nożem.

Skomentuj

Dziękuję za szybką odpowiedź. Postaram się w miarę możliwości jak najszybciej rozebrać kolumny i wyjąć zwrotnicę.
      pozdrowionka

Skomentuj

Czaruję...
      X