Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN-32-450-8-SC, a dynamika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN-32-450-8-SC, a dynamika

Witam.
    Posiadam subwoofer na głośniku w/w w obudowie typu br o pojemności ~ 55litrów.
    Tunel br wykonany z płyty o długości 25cm (technika jak w subbasach estradowych beymy)
    Gra bardzo mocnym, głębokim wydłużającym się basem.
    Chciałem zmienić ten wydłużający się bas na szybki, grający w takt z kolumnami (w miarę możliwości).

Domyślam się, że powinienem przerobić obudowę na typ closed .
    Moje pytanie - o ile zmniejszyć pojemność obudowy, aby bas pozostał "mocny" i efektywny.

Pozdrawiam

Ja tam nie spotkalem sie jeszcze z tym glosnikiem ale glosnik 32cm w 55 litrach to chyba i tak malo jak na taki glosnik, wiec closet pomniejszy jeszcze ten litrarz ja wiem o 20 l ???

wiec 32cm w 30 litrach ??? czy to nie za malo ???

Moze by tak zasymulowac w jakims programie i sprawdzic ze tak powiem teoretycznie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
      glosnik 32cm w 55 litrach to chyba i tak malo jak na taki glosnik, wiec closed pomniejszy jeszcze ten litrarz ja wiem o 20 l ???

wiec 32cm w 30 litrach ??? czy to nie za mało ????
      Kolego z jakiej racji closed ma pomniejszyć litraż? Z fusów to wywróżyłeś?? :-P Przecież mogę zatkać br i zostawić te 55litrów.
      Wg mnie to i tak sporo, może odpowie ktoś, kto się bardziej na tym zna.
      pzdr

Skomentuj

Kolego, czepiasz sie nie wiem czego, to ja przyczepie sie tego ze wkaldasz glosnik na oko w jakas obudowe, sugerowales sie chociaz czyms ? jakimis parametrami czy wielkoscia glosnika ???

Logiczne jest chyba to ze jezeli robi sie cos z glowa, przyjmujac ze dany glosnik z danymi parametrami bedzie gral optymalnie w danej przestrzeni (obudowie) to wersja Closed pozwoli na zastosowanie obudowy mniejszej.

Nie problem zrobic subwoofer, ale problem jest zrobic taki ktory bedzie malych rozmiarow i dobrze gral, dobrze mam na mysli optymalnie. :)

Skomentuj

Kolego jest zrobiony stosunkowo mały i gra dobrze - robiąc go zasięgałem porad na tym forum i wyszło że 55l jest ok - bo taki bas jak opisałem wyżej mi się podobał.
          Jednak teraz sub zmienia zastosowanie - bedzie współpracował z kinem i tam jest potrzebny szybki bas
          Pozdrawiam

Skomentuj

zatkaj b-r i bedziesz mial closed, dopuki nie przetestujesz kilku roznej wielkosci obudow to nie bedziesz wiedzial co ci najbardziej pasuje. glosnik ma niskie Qts wiec nie bardzo nadaje sie do closed bo bas bedzie zbyt malo efektywny radze pokombinowac ze strojeniem b-r.
            teoretycznie idealna obudowa b-r do tego glosnika powinna miec pond 100litrow co jest nieakceptowalne praktycznie dlatego optimum praktyczne dla 12 cali to ok 50litrow a jak ktos moze sobie pozwolic na wiecej to do 100litrow.

Skomentuj

Rafal20 z tego co mi wiadomo to do kina wlasnie najlepszy jest mulacy bass, a nie taki szybki jak do muzyki ))))

Skomentuj

hmm no nie wiem, zależy od efektu he - bo jeśli w filmie będzie seria wybuchów to w moim subie usłyszę jeden długi zamiast kilku szybkich uderzeń :-P
                Najlepiej chyba wyśrodkować efekt :-)

Skomentuj

Szybkie uderzenia to nie bedzie rola subwoofera a raczej midwoofera :))) no chyba ze twoje fronty do tego kina domowego sa z BIEDRONKI, takie male stojace na kiju :)))

Subwoofer do kina jest raczej slamazarny, dlatego nie nadaje sie do sluchania muzyki, jest efekt wybuchu to ciagnie sie on przez pare sekund a membrana lata jak szmata :)) nawet sie zrymowalo :)))

A z reszta to nie wazne, bo Twoj glosnik ma grac w odpowiedniej aplikacji :))) bo nie z kazdego glosnika zrobisz na co masz ochote :)

Skomentuj

W przypadku rafal20 problemem jest rozmiar głośnika, 12" to max a raczej rzadkość jakie stosuje się w domowym audio, ponieważ 12" są strasznie ślamazarne jeśli chodzi o szybkość (nie mylić z PA).
                    Wg mnie są dwie opcje:
                    1. Zmniejszyć litraż do 40-45L (butelki, cegły :razz: włożyć do obudowy) i zestroić BR ~40Hz
                    2. Głośnik 10" który będzie zdecydowanie szybszy, zapewni odpowiednie zejście (może GDN-27-450-8-SC)

Skomentuj

Dzięki wa
                      ;-)

[ Dodano: 2009-08-18, 09:39 ]
                      Suba zostawie - bo przydaje się porządne uderzenie - problem tkwił w tym, że słabszy bas we frontach chciałem nadrobić subem 32cm! i nie zgrywało się to tak jak bym chciał.

PS A ten głośnik w konstrukcji zaczerpniętej od beymy o litrażu ~55-60l gra bardzo efektownie. Fakt, że podpięty jest pod porządny wzmak

Mam porównanie z różnymi basami, m.in estradowymi.
                      Jeżeli ktoś chce zrobić dobry sub za niską kasę to mogę pomóc :-)

Skomentuj

2. Głośnik 10" który będzie zdecydowanie szybszy, zapewni odpowiednie zejście (może GDN-27-450-8-SC)
                        Bez sensu... Lepiej zainwestować po prostu w jakiś dobry głośnik niż przechodzić z jednego Stxa na drugiego. Zamiast kompletnie zatykać BR lepiej wydłużyć tunel i posłuchać jak wtedy będzie - jak wciąż bas będzie niezadowalający to nie ma siły - trzeba wymienić głośnik i tyle. Ewentualnie może być wina samego wzmacniacza... Czym to zasilasz?

Skomentuj

Caleb nie wiem czy czytałeś dokładnie posty. Sprawa taka - bas bardzo mocny ale bardzo się wydłuża, chciałem go trochę "przyspieszyć" (może być kosztem efektywności)
                          Zasilam go ADS LX500 w mostku - także wzmak za 1800zł wystarczy :-P

Skomentuj

Kup glosnik ktory sprosta twoim wymaganiom, a z tego zrob tace na owoce :P

Skomentuj

Jak głośnik jest słaby i przeciąga to nie zaradzisz temu żadną obudową. Taki GDN-32-150 nawet w zamkniętej przeciąga. 32-450 jak wsadzisz w zamkniętą to nic poza utratą efektywności nie uzyskasz. Zmień głośnik, bynajmniej nie na żadnego Stxa, bo to nie ma sensu - efekt będzie podobny.

Skomentuj

Czaruję...
                              X