Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tonsil GDN 13/50/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tonsil GDN 13/50/1

Mam cztery głosniki tonsil gdn 13/50/1 w idelanym stanie prawie nowe grały kilka razy, pózniej lezały w pudełku, tylko że dwa są 4ohm a dwa 8ohm.
    co mażna by z nimi zrobić?
    z jakim wysokotonowym dobrze by grały, i z jakim jest zwrotka?
    cena narazie nie ma znaczenia :razz:

Kiedyś zrobiłem na tych GDNach małe podstawkowce. Moje miały niepowlekane celulozowe membrany i nakładki przeciwpyłowe i piankowe zawieszenia. Wsadziłem je w 8 litrowe obudowy OZ z kopułkami Tonsilu GDWK 8-13/120. Było to jednak dość dawno i już nie pamiętam jak to grało.
    Mógłbyś zrobić układ 2,5 drożny, o ile oczywiście Twój wzmacniacz pociągnąłby taką niską impedancję. Pierwszy woofer 4 Omowy obsługiwałby tylko zakres basowy, a 8 Omowy również zakres średnicy. Taki układ byłby korzystny z punktu widzenia kosztów zwrotnicy, gdyż przy 4 Omach są potrzebne mniejsze wartości cewek, a przy dość niskim podziale pierwszego woofera cewka miałaby dość dużą indukcyjność.
    Jaką kopułkę mógłbyś zastosować, to już Twój wybór zwłaszcza, że nie określiłeś ceny. Opisz najpierw może jaki jest charakter brzmienia tych GDNów, wtedy może będzie łatwiej coś dobrać.

[ Dodano: 2009-08-22, 19:08 ]
    Na tych GDN 13/50/1 świdnicka Diora robiła serię kolumn Wega i Wega 2. Wega to ciekawa konstrukcja. Akustycznie 2,5 drożna, a elektrycznie 2 drożna. Jeden GDN pracował w komorze zamkniętej, drugi umieszczony wewnątrz kolumny w systemie pasmowo-przepustowym. Jego tylna strona membrany promieniowała do zamkniętej komory, przednia pracowała w komorze b-r. Oba GDNy miały wspólny filtr w zwrotnicy i były 4 omowe połączone szeregowo.
    Wega 2 to był typowy układ 2 drożny b-r oparty na dwóch GDNach, pomiędzy nimi była kopułka taka sama dla obu Weg, GDWK 8-11/120. Te Wegi miały pochyloną przednią ściankę o 15 stopni.
    U Ciebie jest problem, bo masz różne impedancje głośników i jeśli zrobiłbyś układ elektrycznie 2,5 drożny, to impedancja spadłaby do ok. 2,6 Ohm + doliczając rezystancję cewki może doszłaby do 3 Ohm. To dość niska impedancja i musiałbyś mieć dobry wzmacniacz by taką wytrzymał.
    Innym pomysłem jest wykorzystanie jednego GDNa jako membrany biernej, która wspomagałaby przetwarzanie basu, po umieszczeniu jej we wspólnej komorze z drugim GDN lub też mógłbyś zrobić coś podobnego do mojej koncepcji, którą obecnie staram się zrealizować, a która gra zachęcająco:
    http://www.audiostereo.pl/Totem_Mite...aty_23573.html
    Wysokotonówki GDWK 8-11/120 użyte w Wegach również stosowałem w swoich konstrukcjach i raczej ich nie polecam. Jeśli nie masz zbyt dużych ograniczeń finansowych lepiej kup inne.

Skomentuj

Czaruję...
    X