Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc Przy projekcie zwrotnicy 2,5 drogi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc Przy projekcie zwrotnicy 2,5 drogi

Witam jestem nowy na forum i mam pewne pytanie, kupiłem okazyjnie od kolegi 4 glośniki stx gdn 18 130 akx i gdwk 10 250 akx i zwrotki do tego i chciałem zrobić kolumny 2,5 drogi na tych glośnikach bo zwrotki są pod 1 gdn-a i 1 kopółkę moje pytania brzmią:
    1 na ile hz odciąć drugiego gdn-a i czy mogą one być w jednej obudowie?
    2 czy muszę w zwrotnicy zmienić wartość tłumika pod gdwk ?
    za całość dałem 620 zł
    dziękuje i pozdrawiam
    Janek.

Zamieszczone przez kowalski866
    1 na ile hz odciąć drugiego gdn-a i czy mogą one być w jednej obudowie?
    Tego się nie da powiedzieć w ciemno,najlepiej jest to stwierdzić po oględzinach wyników pomiaru,tak bez pomiarów i na oko to możesz spróbować go ciąć na 400Hz.Głośniki mogą pracować w wspólnej obudowie

2 czy muszę w zwrotnicy zmienić wartość tłumika pod gdwk ?
    Nie musisz,ale musisz wiedzieć że,system 2.5 way to system w którym skompensowuje sie bafflestep przez który występuje obniżenie efektywności o ok 6dB od częstotliwości zależnej od szerokości ścianki przedniej (przeważnie to jest ok 500Hz).Drugi woofer ma nam te pasmo nadrobić,ale może być sytuacja przekompensowania tego pasma i wymagana będzie przeróbka całej zwrotnicy,dlatego że niewiadomo czy wspomniana zwrotnica 2 way już nie kompensuje w połowie (3dB)efektywości zakresu BS.(przypuszcam że jednak tak).

Pozdrawiam.

PS.Ja jednak obstawam przy zrobieniu pomiarów i zwrotnicy na ich podstawie.

Skomentuj

Ok dzięki zwrotka jest projektu Irka (musze poczytać o BS)

[ Dodano: 2009-08-25, 21:28 ]
      Czy mógłby się jeszcze wypowiedzieć czy nie wystarczy filtr na drugiego gdn-a

Skomentuj

Czy mógłby się jeszcze wypowiedzieć czy nie wystarczy filtr na drugiego gdn-a
        Niezabardzo rozumiem czego się chcesz dowiedzieć...może trochę Ci rozjaśnię zasadę działania 2.5way.
        Przykład:

Skomentuj

2,5 way to teoretycznie 2way z dodanym subem i jesli dolny podzial jest niski 100-200hz to mozna w ciemno dodac drugi glosnik. zazwyczaj podzial w 2,5way jest wyzszy bo daje to lepszy efekt w postaci wzrostu efektywnosci i jest tansze (mniejsze cewki i kondy) a klopot w tym ze w zakresie tych czestotliwosci fazy mocno sie gryza i bez pomiarow nie da sie dobrze tego zrobic. nawet z pomiarami w sw jest to malo realne bo ten system nie mierzy prawidlowo tego zakresu czestotliwosci.

Skomentuj

Lepiej spróbować typowe 2 drogi, zwykle wychodzi taki sam rezultat. Dobre 2,5 jest wykonalne ale trzeba przy tym posiedzieć i troche pomierzyć żeby ocenić potencjał konstrukcji, nie zawsze 2,5 będzie odpowiednie bo czasem wychodzi zbyt duza efektywnosć na basie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
              bo czasem wychodzi zbyt duza efektywnosć na basie.
              ja bym dodal ze nawet zawsze bo dwa glosniki basowe to nie jeden a znalezc milosnika basow to zaden problem. 2,5 way to alternatywa dla nieaudiofilskiego subwofera.

Skomentuj

To co koledzy radzicie Kombinowac 2,5 way czy klasyczne 2 drogi z podwojnym gdn-em i wtedy o polowe mniejsza cewka i większy kondensator na bas ???

Skomentuj

To już lepiej 2,5 drogi, bo do klasycznych dwóch dróg trzeba od nowa zwrotnicę projektować.

Skomentuj

To co koledzy radzicie Kombinowac 2,5 way czy klasyczne 2 drogi z podwojnym gdn-em i wtedy o polowe mniejsza cewka i większy kondensator na bas ???
                    jak kombinacje z 3 głośnikami to najlepiej wejść w 3 drogi.

Skomentuj

takero,

ładnie:) szybko nadrabiasz zaległości :wink: :wink: :wink:

Skomentuj

3 drogi nie poprawią basu którego z akx nie ma za wiele

Skomentuj

3 drogi nie poprawią basu którego z akx nie ma za wiele
                          dlatego układy WTW uważam za bezsensowne.

Co znaczy poprawić bas ? Więcej ? Możesz spróbować 2,5way,ale samemu to będzie długa walka.
                          W jakiej aplikacji masz te stxy ?

Skomentuj

efektywnosc tych dwoch gdn-ow jest duzo wieksza od efektywnosci tego wysokotonowca wiec taki uklad i tak nie ma sensu. ten sam problem wystapi z mniejszymi gdn15/100/8akx choc taka konstrukcje stx zrobil i zeby ratowac charakterystyke filtr niskotonowy mocno tlumi srednie tony zeby je dostosowac do mozliwosci wysokiego. w rezultacie brzmienie jest zdominowane przez bas dlatego te kolumny nie graly na AS.
                            jesli o cos takiego chodzi koledze to jest to mozliwe wymaga tylko zaprojektowania nowej zwrotki ew zalatwienia tej od stx-a ktora od bidy bedzie lepsza niz teoretyczna.

Skomentuj

Takero narazie w żadnej leżą sobie w szafie
                              Irek czy móglbys podać jakiś link do tych kolumn o których piszesz bo ich nie kojarze

Skomentuj

Takero narazie w żadnej leżą sobie w szafie
                                to skąd opinia że mają mało basu ? ;]
                                Zrób im testowe budy wpierw i posłuchaj.

Skomentuj

Bo słyszałem je u kumpla od ktorego je kupiłem

Skomentuj

i stąd pytanie o aplikację, dużą rolę odgrywa też pomieszczenie.
                                    Ja słyszałem je parę razy i imho mają dość sporo basu, choć to też kwestia zwroty.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      Ja słyszałem je parę razy i imho mają dość sporo basu, choć to też kwestia zwroty.
                                      glownie kwestia gustu bo ile razy sie slyszy ze arn150 ma duzo basu a wystarczy postawic obok niego dowolne kolumny na 8calach i nagle sie okazuje ze arn150 basu nie ma wcale. a sa ludzie ktorzy bez 12cali sie nie obejda.

gdn18/130/8akx to glosnik z ambicjami hajendowymi a tam dobry bas to malo basu wazne zeby zapewnic dobra jego kontrole czyli niska wartosc Qtc a ta daje wlasnie mala ilosc basu.

Skomentuj

kumpel mial je w 23l netto dla 1 akx-a

Skomentuj

Czaruję...
                                        X