Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przxróbka podłogówek na podstawkowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przxróbka podłogówek na podstawkowe

Witam
    Mam podłogówki 100x31x19,5 i chcę je przerobić na "większe monitory" o wys ok 54cm - ponieważ tyle zajmują głośniki na przodzie - 2x 16cm, wysokotonowy. Dodatkowo w kolumnie jest 1x20m z boku- którego automatycznie nie będzie w nowej konstrukcji.

Jakie głośniki polecacie i czy nowa obudowa będzie miała dobrą ilość litrów na nowe głośniki - jakieś ze średniej półki - wyżej niż STX. Na wysokotonowy mogła by być jakaś vifa.
    Zostawię po 16cm głośniku jednym co jest w obudowie a drugi lepszy dokupię.
    Na wszystko mogę wydać jakieś 600zł.
    Pozdr

bez sensu a zaraz pewnie dostaniesz kilka wykładzików "dlaczemu" :mrgreen:

Skomentuj

Główny powód to zaoszczędzenie kasy, którą musiał bym wydać na paczki.

[ Dodano: 2009-08-26, 17:28 ]
      Muszę zrobić,/nabyć jakieś podstawkowe, gdyż na podłogowe nie mam miejsca.

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
        Główny powód to zaoszczędzenie kasy, którą musiał bym wydać na paczki.
        30-50zl?
        bo i tak nie uda sie ladnie obciac tej paczki wiec wykonczenie trzeba bedzie zrobic nowe...
        ale zrobisz jak chcesz
        Na wysokotonowy mogła by być jakaś vifa.
        Zostawię po 16cm głośniku jednym co jest w obudowie a drugi lepszy dokupię.
        Na wszystko mogę wydać jakieś 600zł.
        to maja byc 2 drogi czy 2,5 drogi?
        jak 2 drogi to przeciez nie ma to sensu. 2,5 drogi sa drozsze i wymagane osobne komory
        tak wiec kolejne powody ze taka przebudowa nie ma sensu :P

Skomentuj

Koszt obduwy to góra 8-10 % całej kolumny. Kupisz sobie nowe płyty np w OBI ( na zagnańskiej, ja tam kupowałem dociete na wymiar,), i zrobisz kolumny wg gotowego projektu. Nie ma sensu kombinowac, jesli zostawisz sobie jeden z tych glosników bedziesz musial od nowa projektowac zwrotnice - a do tego trzeba miec sprzet pomiarowy i rozlegla wiedze, ewentualnie kogos kto zrobi te pomiary i projekt zwrotnicy dla ciebie.

Za 600 zł to mozna ju zrobic coś przyzwoitego. napisz jakiej mzyki slcuhasz, jaki masz wzmacniacz i w jak duzym pokoju ma to stac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            . to maja byc 2 drogi czy 2,5 drogi?
            aNie rozumiem wypowiedzi...
            Obciąć się da ładnie, gdyż, spód kolumny jest z oddzielnego elementu, więc tylko kwestją przecięcia.
            Piszesz 30-50zł za paczki?/ koledzy z tego forum chcieli za paczki 200-350zł więc dużo zaoszczędzam.
            Sam nie zrobię ładnej paczki z różnych powodów.
            Przerobienie paczki jest najlepszym i najtańszym wyjściem.

Proszę o wyrozumiałość i fachowe porady.
            PS co innego jak ktoś będzie miał ładne paczki za rozsądną cenę. :-P

[ Dodano: 2009-08-26, 23:19 ]
            Ze zwrotnicą to większego problemu nie będzie - tym bardziej, że jest dużo gotowych projektów pod vify + coś..
            Jestem elektronikiem, ale stolarzem nie, nie potrafię ładnie wykończyć kolumn - uwierzcie :-(

Skomentuj

Sam nie zrobię ładnej paczki z różnych powodów.
              sory za ciekawosc ale co to za powody? nowe paczki to o wiele prostsze rozwizanie niz docinanie i bawienie sie starymi paczkami, i kazdy bez wiekszych przeskod skreci i sklei ze soba 6 plyt, do tego nie trzeba nie wiadomo jakich umiejetnosc :) chodzi Ci o wykonczenie czy o co bo nie kumam.

Skomentuj

Będzie to stać w pokoju ~18m2, może z czasem przeniosę się do większego 25m2
                Wzmak to Yamaha 5x85watt, prawdziwej myślę, że po 35watt. Ale z czasem będę chciał coś lepszego kupić.
                Te kolumny będą jako frontowe w kinie - filmy, muzyka - różna(oprócz metalu). Trochę kolumn miałem i słyszałem - powiedzmy e średniej półki. Nasłuchałem się również kolumn estradowych - ale już nie mogę - "chcę posłuchać czegoś co gra z klasą"

Chciałbym coś efektywnego i dynamicznego.

PS do nich będzie jakiś sub - ale podkreślam, abym mógł poczuć bas bez niego, włączał bym suba wtedy, kiedy będę miał ochotę pograć naprawdę głośno- coś o dB wiem :-P
                Chyba mnie rozumiecie :-)

[ Dodano: 2009-08-26, 23:30 ]
                slipknot1989 napisałem wykończyć, ostateczna decyzja :-)

Skomentuj

Piszesz 30-50zł za paczki?/ koledzy z tego forum chcieli za paczki 200-350zł więc dużo zaoszczędzam.
                  30-50zl to koszt plyt wiorowych.
                  do tego trzeba doliczyc fornir i robocizne. nic wiec dziwnego ze liczymy sobie wiecej za same obudowy :P

Wzmak to Yamaha 5x85watt, prawdziwej myślę, że po 35watt.
                  chcę posłuchać czegoś co gra z klasą

Chciałbym coś efektywnego i dynamicznego.

PS do nich będzie jakiś sub - ale podkreślam, abym mógł poczuć bas bez niego
                  cos za duzo wymagasz :???:
                  pod taka moc i do kina da sie zlozyc cos ciekawego. ale z tym basem i efektywnoscia musialbys przystopowac

za te pieniadze zlozysz monitorki na tonsilu GDN 15/40/5 + vifa DX25 lub XT25
                  jak ma byc z basem to 3 drogi na STXach. ale z takim wzmacniaczem to zapomnij o basie :???:

Skomentuj

NA tym wzmacniaczu gram teraz i bas jest w miarę, sub będzie wspomagał. Pisałem, że wzmak będzie wymieniony.

Odnośnie ceny za paczki to rozumiesz dlaczego nie chce robić od nowa - gość nawet chciał 600zł!! za same paczki - to za dużo- już wolał był firmowe kupić :-P

[ Dodano: 2009-08-27, 15:20 ]
                    Panowie chcę coś więcej niż stx, a nawet tonsil. Jeśli kwota jest za mała, na początek kupię wysokotonówki i zwrotnice, potem dokupię srednio-niskotonowy

Skomentuj

gość nawet chciał 600zł!! za same paczki
                      nie!
                      za same skrzynki to max 200zl. 400-500zl to robota :!:
                      Panowie chcę coś więcej niż stx, a nawet tonsil. Jeśli kwota jest za mała, na początek kupię wysokotonówki i zwrotnice, potem dokupię srednio-niskotonowy
                      najpierw sie zastanow co ty wogole chcesz?!
                      za 600zl nie zrobisz 2 drog z 2 wooferami na lepszych glosnikach niz tonsil/STX!

odpusc sobie te skrzynki i wsadz glosniki w gola plyte wiorowa. wtedy spokojnie za te pieniadze zrobisz sobie dobrze grajace kolumny

Skomentuj

A za jakiś czas je pięknie wykończysz. Wykończenie to chyba jedyny element który może "poczekać" - i jeśli nie ma się elastycznego budżetu - to naprawdę warto dołożyć do niego za jakiś czas. Jeśli zrobisz teraz jakieś lipne - byle się tylko w budżecie zmieścić - to stracisz tylko kasę. jak przyjdzie jakaś gotówka to będziesz musiał stare zdzierać i od nowa np lakierować.

Lepiej jak najwięcej na tym etapie wydać na głośniki i zwrotnice, w końcu robimy kolumny głownie po to by "grały", wygląd jest ważny, ale to i tak tylko dodatek.

jak miałbyś problem z wykończaneim to od października mogę Ci pomóc

Skomentuj

Od kolegi z forum zakupiłem zestaw na vifach +SCX+ porządne zwrotnice + dobre wykończenie za rozsądną cenę :-)
                          Jestem zadowolony!!
                          A kto mówił, że nie da się kupić dynamicznych i efektywnych kolumn za rozsądną cenę - chyba Paweł S :-P

Polecam tą konstrukcję wszystkim tym, którzy mają dość głośnego "łomotu" ze swoich budżetowych kolumn.
                          Pzdr

Skomentuj

A kto mówił, że nie da się kupić dynamicznych i efektywnych kolumn za rozsądną cenę - chyba Paweł S
                            najpierw pokaz co tam masz i za ile
                            no i uzywki to nie nowki ;] wiec nie myl pojec...

Skomentuj

Moje monitory za 5paczek + wysylka.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                Moje monitory za 5paczek + wysylka.
                                dx25 i AX stxa ? rafal20 mozna sie gleboko zastanowic tym bardziej ze zrobienie dzisiaj wyjdzie Cie duzo wiecej:)

Skomentuj

Pawel S - prawie nówki :-P fakt, że nie zawsze można takie dostać :-P

Skomentuj

Czaruję...
                                  X