Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 5.1

Witam
    Mam w planach zrobienie zestawu 5+1 do mieszkania.
    Mam troche śmieciowych głośniczków Alpharda gdm 9/50/8 (dokładnie 3) i planuje zrobić z nich satelitki (jedną centralną i dwie do tyłu). Do tego 2 monitory projektu Pawła S. te na GDN 14 SCX + GDWK PJ. Sub zrobię później jeszcze nie mam planu na niego.
    Monitory zostały tu opisane do bólu więc nie mam pytań :P

1. Jaką obudowę zrobić do satelit? Opłaca się robić do nich obudowę br?
    2. Jeśli zamkniętą to czy można upchnąć je do jak najmnieszej obudowy? I czy w takim wypadku dobrym posunięciem byłoby przykręcenie na nie basów w amplitunerze?
    3. Dawać do nich kondensator (a może coś jeszcze?)? Jak tak to jaki? Nie mam bardzo parametrów tego głośnika.
    4. Czy nie beda one sie za bardzo "gryźć" z monitorami? (jak to pytanie z rodzaju "a cholera wie" to pytania nie było :P )

Wsadź te głośniczki do jak najmniejszej obudowy zamkniętej. Nie ma sensu bawić się w BR bo basu z nich i tak nie będzie. Na amplitunerze też lepiej nie podkręcać dla nich basu bo to głośniczki średniotonowe i bez filtra górnoprzepustowego możesz je szybko rozklepać.

Skomentuj

Przecież to typowa średniotonówka i już nawet mają dołączony jakiś kondensator. "Pasmo przenoszenia od 600Hz-...". Jak chcesz małe satelitki to ten się bardziej nada http://allegro.pl/item726930012_wh_4...owy_fak_v.html i wytrzyma od ~100Hz lub wh506.

Skomentuj

Tak kombinowałem bo mialem pare takich.
        Czyli te w zupełności wystarczą? te z allegro?
        Wytłumić obudowy? Czy można sobie darować?

[ Dodano: 2009-08-28, 21:17 ]
        I czy obudowę mam robić jak najmniejszą???
        pozdrawiam

[ Dodano: 2009-08-28, 21:43 ]
        I jeszcze jedno:P
        Czy bedzie jakaś różnica jak zrobie je z litego drewna?? około 1 cm grubości

Skomentuj

pawel1234567890, ale jakie glosniki masz? bo chyba nie podales tego
          Zamieszczone przez pawel1234567890
          czy obudowę mam robić jak najmniejszą???
          taka zeby ladnie wygladalo i latwo bylo ustawic

Czy bedzie jakaś różnica jak zrobie je z litego drewna?? około 1 cm grubości
          raczej nie - ewentualnie problemy z obrobka drewna

Skomentuj

Mam troche śmieciowych głośniczków Alpharda gdm 9/50/8 (dokładnie 3)

Skomentuj

a od kiedy alphard ma oznaczenia GDM? :???:
              dlaczego wszyscy oznaczaja chinskie badziewia tak zeby sugerowalo to produkcje tonsila? :???:

myslalem ze poprostu zle wpisal nazwe kopolki... :roll:

Skomentuj

glosniki byly z allegro i tak byly oznaczone na stronie
                pozdrawiam

[ Dodano: 2009-08-30, 14:59 ]
                glosniki byly z allegro i tak byly oznaczone na stronie
                pozdrawiam i dzieki za pomoc

Skomentuj

pawel1234567890, daruj sobie...
                  Jak chcesz tanio to albo sobie kup coś , albo zrób na małych szerokopasmówkach. Sam parę razy przerabiałem ten temat - diy kino i wiem czym to pachnie.
                  Zrobienie czegoś na badziewiach, szczególnie jeśli to monitorki 2 drożne wyjdzie drogo, mało estetycznie i grać dobrze też nie będzie jeśli zastosujesz jakieś no name. --> czyli nieopłacalnie.
                  Napisz ile masz kasy na tę zabawę.

Skomentuj

jakby zrobic 5monitorkow na arnie116 do tego chocby pj arv czy tonsila jakiegos, zestawik bedzie fajny. a wstawiajac do arnow jakas kopulke za ok stowki juz robi sie naprawde fajnie. opisalem jak arn gra z roznymi kopulkami:
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16097

Skomentuj

Czaruję...
                    X