Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o wytłumienie subwoofera oraz polepszenie basu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o wytłumienie subwoofera oraz polepszenie basu.

Witam wszystkich,
    mam do was takie małe pytanie ponieważ właśnie skończyłem swój projekt suba na STX GDN 22/140/8 SCX oraz mostku od Irka i po odsłuchu mam kilka pytań.
    Komora głośnikowa ma pojemność ok 31-32L zestrojona na 37Hz. Wszytko gra dobrze ładnie mocno ale powiedzmy ze nie znam wydajności tego głośnika w jego optymalnym środowisko mój bas w pewnych momentach sprawia wrażenie trochę męczącego.Wytłumiłem obudowę na tylnej ściance jak widać na zdjęciach tym materiałem.Pytanie czy jest szansa żeby pogłębić jakoś bass? Zwiększyć wytłumienie wywalić całkiem w którą stronę iść?Czytałem o wytłumianiu ale nie wiem w którą stronę się kierować chcąc uzyskać głębszy bass.Z samego suba jestem zadowolony ma kopa i czuć go wszędzie.
    Aha i jeszcze jedno pytanie mam go podłączonego pod wyjście z kompa z karty 5.1 pod wyjście SUb i mam pytanie w ustawieniach karty jakie tłumienie najlepiej ustawić chwilowo mam -15dB pytam tak żeby wykorzystywać jak najlepiej suba a nie męczyć układu.
    Za wszelkie odpowiedzi sugestie dziękuje. :wink:

Fotki:

najlepiej bedzie jak sam sie pobawisz i posluchasz efektow
    jak wsadzisz wiecej wytlumienia to sub straci na "wykopie" i moze zagra troche nizej. ale nie bedzie to az tak znaczaca roznica... jak za duzo masz wyzszego basu to zmien strojenie obudowy na jakies 30-33Hz. troche nisko jak na 8" ale moze jakas roznice uslyszysz
    Zamieszczone przez white88
    Aha i jeszcze jedno pytanie mam go podłączonego pod wyjście z kompa z karty 5.1 pod wyjście SUb i mam pytanie w ustawieniach karty jakie tłumienie najlepiej ustawić chwilowo mam -15dB pytam tak żeby wykorzystywać jak najlepiej suba a nie męczyć układu.
    na zero :P
    od czego w koncu jest regulacja na subie?
    no ale jak juz wolisz regulowac w kompie to wylacz filtr w subie (pusc go pelnym pasmem) wtedy bedziesz mial pelna kontrole nad zestawem z poziomu kompa

[ Dodano: 2009-09-02, 00:12 ]
    to cos na srodku tunelu to klej?
    probowales kleic PP? :lol:
    zapewne cyjanoakrylem? (superglut itp)
    trzyma to sie jakos?

Skomentuj

Jeśli głośnik jest nowy to poczekaj aż się wygrzeje. Wtedy na pewno pojawi się więcej basu.

Skomentuj

Tak głośnik jest nowy.że zmiana strojenia też nie będzie łatwo bo do br nie ma zbytnie dojścia a nie wyrwę go już.br nie był klejony żadnym klejem a jedynie moim wymysłem jakim jest topioną chemicznie plexi.rozpuszczana do 2 dni w czystym nitro jeżeli dobrzee zrobione to nie jesteś w stanie tego rozerwać bo gdy zastygnie to jest tak samo twardą jak przed rozpuszczaniem.kwestia tego że trzeba dobrze przygotować.Sorki za chaos ale pisze z telefonu.dzięki za sugestie jeszcze zobaczymy co z tym zrobić.

Skomentuj

suba wogole nie trzeba wytlumiac czesto daje sie cienka gabke zeby wytlumic trzeszczenie obudowy czy wzmacniacza. a jak chcesz eksperymentowac z dzwiekiem to tylko strojeniem b-r a jak widac popelniles szkolny blad od razu mocujac go na stale. no i pozostaje gwestia ustawien ktore masz zdublowane bo sa na panelu i w kompie.

Skomentuj

jedynie moim wymysłem jakim jest topioną chemicznie plexi.rozpuszczana do 2 dni w czystym nitro jeżeli dobrzee zrobione to nie jesteś w stanie tego rozerwać bo gdy zastygnie to jest tak samo twardą jak przed rozpuszczaniem
            brawo - wymysliles na nowo klej nitro

Skomentuj

Nie nie źle mnie zrozumiałes nie że wymyśliłem ten cudowny klej tylko tak sobie na początku wymyśliłem że tak go przykłeję.nawet nie szukałem czy są kleje tego typu czy coś bo ta metodę znam od dawna więc no wiadomo że to żaden wynalazek.

[ Dodano: 2009-09-02, 21:43 ]
              A co w przypadku gdy skrócę długość BR a okaże się ze jednak ta dłuższa wersja byłą lepsza.?Wtedy tzw. pech no bo przecież nie przyklei się spowrotem .Ja wiem że popełniłem wiele podręcznikowych błędów ale człowiek uczy się na błędach i pomimo ze się czyta wiele na ten temat to i tak zawsze jest się najmądrzejszym i w ogóle ale i tak wydaje mi się ze jak na pierwszą konstrukcje tego typu z mojej strony to nie było i wcale nie jest najgorzej.Wywaliłem całkowicie wytłumienie ze środka no i jest może nawet i lepiej ale nadal tak jakby troszkę brakowało.Nie wiem czy tylko mi się wydaje i nic więcej nie wyciągnę z tego głośnika żeby to określić musiał bym go widzieć w jego najlepszej okazałości. Mam trochę problem w pokoju bo podłogę mam drewniana a na tym wykładzinę dywanowa jak widać na fotach i wszystkość mi gra hehe pod subem tez trochę graja dechy no i w ogóle podłoga drży.No ale na to nic nie poradzę chwilowo.Czasami się zastanawiam czy to przegroda w subie skrzypi czy podłoga no i do końca nie jestem pewien trochę żałuje bo mogłem dodaj jeszcze na każdą ściankę po 2 śruby więcej.

Skomentuj

A że tak się spytam: gdzie umieściłeś ten bass reflex? na której ściance? ile ma średnicy i jaki jest długi?

Zamieszczone przez Pawel S.
                jak za duzo masz wyzszego basu to zmien strojenie obudowy na jakies 30-33Hz.
                A co w przypadku gdy skrócę długość BR a okaże się ze jednak ta dłuższa wersja byłą lepsza.?
                Pawel S. mówi o niższym strojeniu,w tym przypadku musisz wydłużyć rurę a nie skrócić.

Skomentuj

uu no to będzie problem ponieważ BR ma długość ok 30,2cm przy średnicy wewnętrznej 7,5cm. Dla objętości ok 32L.Odległość między górną ścianka a rurą wynosi 8cm czyli w minimum odległości przeszkody od rury powiedzmy ze się mieszczę.Rura umieszczona na dole na środku.Przedłużanie odpada.A na ile polecacie najlepiej stroić obudowę do tego STX bo wziołem parametry producenta i od jednego projektu który ktoś wykonał i kierowałem się tym co ktoś już zrobił.No może pytam trochę po fakcie o to ale nie jest źle tylko chciałem jeszcze go ulepszyć.

Skomentuj

white88, nisko go masz zestrojonego, nie wiem czy to nie bład.
                    Rura umieszczona na dole na środku
                    moze to tez powod dla ktorego dechy na podlodze bardziej drgaja, powietrze wylatujace z br wprawi je chyba w wieksze drgania niz jakby byl z przodu, a sub stal na kolcach. jesli sie myle to poprawcie mnie. ja stroilem go na 45Hz ale to chyba za wysoko na suba, ja bym dal 38Hz. dla tej srednicy 23 cm dlugosci.najlepiej jakbys jeszcze zaokraglil koniec tunelu o tak :)

Skomentuj

strojenie b-r to rzecz gustu, wielkosci obudowy i miejsca umieszczenia suba dlatego nie ma jednej cudownej czestotliwosci na ktora nalezy nastroic tunel.

wywalaj ten b-r i kombinuj z nowymi. choc podejzewam ze problem jest gdzie indziej bo pewnie brakuje ci niskiego dudnienia no i tu cie zmartwie bo ten stx jest dlatego taki dobry bo ma szybki twardy bas a jak chcesz mulowate dudnienie to musisz kupic inny glosnik najlepiej wiekszy i wstawic go do wiekszej obudowy. 22/300/8sw jest bardziej mulowaty.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        a jak chcesz mulowate dudnienie to musisz kupic inny glosnik najlepiej wiekszy i wstawic go do wiekszej obudowy. 22/300/8sw jest bardziej mulowaty.
                        Rozumiem że to dobra rada na przyszłość bo mimo wszystko puki co nie mam zamiaru robić nic nowego gdy dopiero co skończyłem ten. Kupując głośnik z tego przedziału cenowego wiedziałem że nie mogę od niego wymagać nie wiem jakich cudów ale mimo wszystko jestem raczej bardziej na plus .Zobaczę jeszcze strojenie z tym Br.
                        Zamieszczone przez irek
                        wywalaj ten b-r i kombinuj z nowymi.
                        Brzmi to trochę tak jak by ten mój się kompletnie nie nadawał?Tak mam to zrozumieć czy po prostu kolejna rada jak polepszyć to.
                        Wszystko było by fajnie gdyby w moim mieście był chociaż jeden porządny sklep z elektroniką a tak niestety poczekam do października będę mieszkał w poznaniu to kupię nowy BR i coś z tego wyklepie jeszcze.
                        Dzięki za wszelkie sugestie. :smile:

Skomentuj

Przedłuż stary BR pcvką z castoramy, a jak brakuje miejsca to kup kolanko i przedłuż.

Skomentuj

PVC w casto musisz kupić całe, najlepiej kup po prostu parę kolanek i koniecznie przyjdź z br do sklepu - żęby zobaczyć czy podpasują.

Skomentuj

Prowizorycznie możesz włożyć do tunelu jakieś długopisy czy inne dupsy, co zmniejszy użyteczną średnicę tunelu i jednocześnie też obniży strojenie - jak będzie Ci odpowiadało brzmienie to wtedy myśl nad przedłużaniem fizycznym tunelu.
                              Btw oprócz samej obudowy bardzo ważna jest akustyka pomieszczenia. Próbowałeś może przenosić sprzęt do innego pokoju?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                oprócz samej obudowy bardzo ważna jest akustyka pomieszczenia.
                                O tym też pamiętałem i starałem się znaleść jak najlepsze miejsce w moim pokoju czyli w tym w którym on będzie stał.Nie miałem zbyt dużego pola manewru raz ze to tylko 9m^2 a poza tym jak widać sub jest dosyć pokaźny więc...wiadomo jak to się upycha. Ale ok popróbuje coś,posprawdzam.
                                Dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
                                X