Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy DIY za 1000 zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy DIY za 1000 zł?

Witam,

Zamierzam uzbierać ok. 1000 zł i tyle przeznaczyć na jakieś porządniejsze kolumny, które zagrają wraz ze wzmakiem Yamaha ax-550 w pokoju 20m2. Rozważam dwie opcje - pierwszą jest zakup kolumn używanych, drugą DIY.

Tylko pytanie brzmi, czy takie własne kolumny mają szansę zagrać lepiej od - dajmy na to - ESA Ostinato 2000?

Interesuje mnie lekko ocieplony dźwięk, z głebokim i szybkim basem (który nie przysłania reszty pasma), niewycofaną średnicą, a wysokimi - raczej delikatnymi, niż natarczywymi.

Warto przy tym budżecie bawić się w budowę? Oczywiście konstrukcja nie mogłaby być mocno zaawansowana, gdyż byłaby pierwszą. Raczej myślę o prostych, odpowiednio wyliczonych obudowach i dobrych przetwornikach; zwrotnica najlepiej wg gotowego projektu, której zrobienie zlecę innej osobie.

Proszę o odpowiedzi :)

Generalnie im więcej zainwestujesz tym bardziej się opłaci, dlatego też pewnie zaraz ludzie będą Cie namawiać żebyś dołożył trochę do tego tysiąca :smile: . Jak umiesz choć trochę lutować to ze zwrotnicami poradzisz sobie sam (a jak nie umiesz to najwyższa pora nauczyć się :mrgreen: ). A nawiązując do ostinato 2000 to kondrax (z forum) miał klona ostinato, potem zmienił w nim wysokotonówkę, a nie dawno zrobił monitory na seasie(ok 1400zł wyjdzie) i swoje wrażenia i porównania opisał tutaj http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=46710&p=1#k

Skomentuj

Kolumna zrobiona przez Ciebie będzie grała lepiej od wszystkich...

Zależy jeszcze jakiego basu oczekujesz jak sie zdołałem ostanio przekonać istnieje milion odmian basu.
      Dużo osób pisze, że vifa nie ma basu.
      W mojej aplikacji W PORÓWNANIU DO GDN 30/120
      Vifa zabija basem, jak koledzy przyjeżdżali na odsłuch machałem im kablem od suba a im wychodziły oczy na zewnątrz. Kolega z audiostereo opisał, że vifa nie ma go... hymm nie wiem pokój? zła buda? zwrtonica? moim zdaniem wspomniana wcześniej vifa ma bas dla mnie idealny. Głośnik nie do zajechania :)
      Także więc widzisz ja mówie tak a kolega ZUPEŁNIE inaczej. Liczy sie twój słuch twoje oczekiwania. Najlepiej jakbyś miał możliwość posłuchania.

ps: Zbliża sie AudioShow

Skomentuj

ciezko moze byc z morelem aby go taniej dostac ale bardzo fajna opcja to co kiedys zrobilem:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0

a na Twoim miejscu zastanowilbym sie tez nad tym:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16185 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jamroh
          Rozważam dwie opcje - pierwszą jest zakup kolumn używanych, drugą DIY.
          zależy, nie ukrywam że jak poszukasz to znajdziesz naprawdę ciekawe używane kolumny za taką kasę, atrakcyjniejsze brzmieniowo niż DIY za te same pieniądze, szczególnie jeśli chcesz mieć nowe głośniki, albo połączenie które nie doczekało się zwrotnicy.
          Nie tak dawno temu mogłem kupić kolumny na HDSie 164 i D27 za 550zł , a spróbuj za tyle to zrobić ;]
          Wszystko jest kwestią tego jak bardzo chcesz kombinować.

Skomentuj

Interesuje mnie lekko ocieplony dźwięk, z głebokim i szybkim basem (który nie przysłania reszty pasma), niewycofaną średnicą, a wysokimi - raczej delikatnymi, niż natarczywymi.
            Proszę o odpowiedzi :)
            Najpierw zaznaczyć chcę, że moim zamiarem nie jest ironizowanie.
            Na prawdę bardzo fajnie sprecyzowałeś swoje oczekiwania, a teraz opowiem ci pewne moje zdażenie sprzed ok dwóch lat.
            Zaszedłem do znienawidzonego przeze mnie sklepu dla idiotów w Niemczech, i w pomieszczeniu odsłuchowym wyeksponowane były kolumny, nawet już nie pamiętam co zacz. W odtwarzacz Rotela podłączony do tejże firmy końcówki, włożona była jakaś płyta Jazz z żeńskim wokalem, też już nawet nie pamiętam czyim. Usiadłem sobie i się wsłuchałem i pomyślałem sobie ...."ja p......e". A ja myślałem, że w jazzie i żeńskim wokalu bas nie jest aż taki ważny. Krótko mówiąc te głośniki gały dokładnie tak jak napisałeś, pomieszczenie wcale nie było takie duże, moe ze 40m2. Był to zestaw 3drożny z jakimś pierścieniowym wysokotonowym, średnim, który na słuch był dość nisko odcięty i dwoma 25cm wooferami. Zestaw kosztował nie tak dużo jak na high-end bo tylko 8000euro za parę. Pomyślałem sobie wtedy, kiedyś zrobie takie głośniki, i tak też pewnie się stanie, ale trochę to będzie kosztować.

Jeśli chcesz się bawić w diy, i znaleźć właśnie takie brzmienie, łatwo nie będzie, zwłaszcza jeśli chodzi o bas. Ten każdy z nas odbiera tak różnie, pomieszczenia odsłuchowe odgrywają tak wielką rolę, że nie ma co słuchać recezji z odsłuchu innych, bo to słyszą tylko oni.
            Wysokie i średnica jest już bardziej przewidywalna. Musisz rozglądać się za kopółką. czy innego typu głośnikiem o generalnie dobrych parametrach (pasmo prznposzenia grubo poniżej założonego odcięcia, niskie Fs) i do tego potrzebujesz głośnik o znacznej (słyszalnej) drugiej harmonicznej, która ociepli dźwięk, i trzeciej harmonicznej o odstępie możliwie dużym, bo ta srawia że głośnik jest natarczywy. Pomocne okazać się mogą pomiary, chyba dość wiarygodne zamieszczone na zaphaudio. I tu wcale nie musi być drogo. Na średnice znaleźć musisz głośnik który skolei poradzi sobie jak wysokotonowy tylko w drugą stronę. Zniekształcenia oczywiście podobne.
            Co do basu, powiem tylko, że z rzeczy, których słuchałem, z małej powierzchni głośnika nie uzyska się "tego basu". Inaczej mówiąc dobre parametry TS, odpowiednie cięcie i strojenie chyba dopasowane do pomieszczenia , które w odsłuchu basu jak mi się wydaje ma najwięcej do powiedzenia. Jak to dopasować? chyba tylko na słuch. Różne obiętości, różne strojenie i odsłuchy.

powiem jewszcze tylko powodzenia w poszukiwaniach.

Skomentuj

Pięknie dziękuję za odpowiedzi. Życie byłoby proste, gdyby każdy z nas słyszał podobnie, a jeden głośnik grał od drugiego lepiej, niezależnie od akustyki pomieszczenia i sprzętu towarzyszącego... :twisted: O AudioShow oczywiście słyszałem. Pojadę, posłucham, to chociaż będę wiedział jak muzyka może brzmieć i co mi się podoba... ale czasu jeszcze trochę, stąd niecierpliwie pytałem :razz:

Mam rozumieć, że w zakładanym budżecie i przy określonej wielkości pomieszczenia odsłuchowego, nie ma jakiegoś jednego, przodującego, sprawdzonego projektu DIY, który zakasowałby rywali? Szkoda :wink:

Skomentuj

Według mnie spodobał by Ci się projekt borysa 2x gdn 13/50/9 + morel i w tysiącu się zamkniesz, a zestaw pięknie zagra.

Skomentuj

No jednak zamiast dwóch mniejszych, wolałbym jeden większy przetwornik. A przy okazji nurtuje mnie takie oto pytania: jaki czas opóźnienia dla głośnika (w szczytowym momencie) można uznać za dobry? Chodzi mi o przypadek obudowy br, ile ms?

Skomentuj

jak symulowalem starsze wersje stx w subach to 11-12ms zawsze mnie zadowalalo

Skomentuj

No to pomęczę jeszcze przez moment.

:arrow: Lepiej byłoby skupić się na konfiguracji 2-drożnej, czy 3-drożnej (wtedy wiadomo, że tańsze przetworniki, bo jest ich więcej) ? Oczywiście w kontekście preferencji o których piszę w pierwszym poście.

:arrow: A w przypadku 2-drożnej to lepiej chyba, żeby zainwestować w lepszy średnio-niskotonowy i słabszą kopułkę, niż odwrotnie?

:arrow: Widziałem, że popularny jest na forum GDN 20/80. Ale czy nadaje się do 2-drożnej, aby nie było dziury w paśmie przy tonach średnich?

Myślę, że interesowałoby mnie strojenie w okolicach 40 Hz i niski czas opóźnienia - z tego co czytam to oklice 11 ms? No i br, czy da radę zejść nisko w zamkniętej obudowie, przy niezbyt drogim przetworniku...

Skomentuj

nie... lepiej zrobic 2drogi niz slabe 3drogi....
                        lepiej miec slabszy woofer a lepsza kopulke (przykladowo 15akx z pj nie zagralo wcale z dx25 juz bylo fajnie), a tonsil 20/80 nie nadaje sie do 2d...

Skomentuj

Moim zdaniem w kwestii opłacalności dobrze jest polować aż ktoś będzie sprzedawał swoje DIY.

http://inlinethumb13.webshots.com/42...600x600Q85.jpg
                          Coś takiego z 25 cm STX na dole lub 2x 22cm i np. Mietkami na górze, lub innym gotowym projektem z forum w rozsądnej cenie, miałoby sznasę się zmieścić w 1000zł i pewnie zadowoliłoby niejednego użytkownika.

Tylko projektu brak:/

Skomentuj

No jednak zamiast dwóch mniejszych, wolałbym jeden większy przetwornik.
                            W tym przypadku nie jeden większy przetwornik nie gra tak basem jak te mniejsze

Dodatkowo mimo wszystko trudno jest znaleźć w cenie ich dwóch - czyli do ok 250zł za szt jedynym konkurentem jest jak na mój słuch tak na prawdę Kep165. Ale z kepami ciężko będzie się wyrobić w całym projekcie za 1000zł więc jednak klon borysa będzie dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza że za tysiak masz całość z jednego miejsca i to razem z wysyłka.

Skomentuj

mor den siur to moze czas cos takiego stworzyc:) pomysl mi sie podoba z ta konstrukcja

Skomentuj

Dołóż tak do 1300-1400zł jak możesz i wtedy będziesz miał szersze pole wyboru. Do tysiąca jakbym nie był zdecydowany czy gotowa kolumna czy diy to raczej kupiłbym jakiegoś vintage.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  mor den siur to moze czas cos takiego stworzyc:) pomysl mi sie podoba z ta konstrukcja
                                  Uważam, że wiele osób by się tym zainteresowało. Średnica w odgrodzie wymaga dość sporego Sd, więc 2x 15cm lub jedna 18 powinny załatwić sprawę. Może ta nowa 18AWX z jakimś Seasem (27tdfc), ale to już trochę drogo się robi. Jest w sumie już sprawdzony 18akx z 25dx, a to już niezły poziom.

Na dół musi iść STX, bo inacej koszty będą za duże. Skłaniałbym się do 2x22scx w małych obudowach zamkniętych, żeby sekcja basowa nadążyła za odgrodą.

Motywem przewodnim tej konstrukcji powinna być energetyczna sekcja basowa ( OZ, wysoka efektywnosć), odgroda na srednicy, bo obudowy najbardziej rezonują w zakresie 200-300Hz a żeby przetworzyć to zensownie w OB, to trzeba mieć duże Sd. Mój następny projet będzie się opierał na takich zalożeniach, a wersja budzetowa powinna najbardziej na tym zyskać.
                                  Jeśli temat chwyci, to można go wydzielić i przedyskutować w osobnym wątku.

Z całym szacunkiem, ale jak ktoś mówi o niezłym basie z 15cm głośnika, to chyba bardzo życzeniowe podejście.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                                    Uważam, że wiele osób by się tym zainteresowało. Średnica w odgrodzie wymaga dość sporego Sd, więc 2x 15cm lub jedna 18 powinny załatwić sprawę. Może ta nowa 18AWX z jakimś Seasem (27tdfc), ale to już trochę drogo się robi. Jest w sumie już sprawdzony 18akx z 25dx, a to już niezły poziom.
                                    18awx i 27tdfc to nawet dobrze mogloby zagrac w 2d:)
                                    Zamieszczone przez mor den siur
                                    Na dół musi iść STX, bo inacej koszty będą za duże. Skłaniałbym się do 2x22scx w małych obudowach zamkniętych, żeby sekcja basowa nadążyła za odgrodą.
                                    nie wiem jak dokladnie by to wygladalo w odgrodzie ale w zamknietej bardzo fajnie gra mds08:)

Skomentuj

jaki czas opóźnienia dla głośnika (w szczytowym momencie) można uznać za dobry? Chodzi mi o przypadek obudowy br, ile ms?
                                      ważniejszy jest sam kształt wykresu niżeli maksimum - w zamkniętej obudowie każdy głośnik lokalne maksimum będzie miał niższe niż w bassreflexie co wcale nie oznacza, że będzie grał lepiej. Doskonałym przykładem jest już chyba nieprodukowany STX GDN-32-150, który w zamkniętej obudowie mulił się bardziej niż byle Tonsil GDN 20/80/2, a na wykresie miał o jakieś 5ms mniej

Skomentuj

Czaruję...
                                      X