Witam pojawiły się nowe głośniki STXa, które chciałbym wypróbować moc jest spora efektywność też a cena niewysoka, myślałem żeby zrobić zestaw dwudrożny wraz z STX d-800-Ti, napęd to końcówka estradowa o mocy 2x800W @ 8ohm czyli w sam raz myślę, że by to spasowało, nie wiem jedynie jaką zwrotnice należałoby skonstruować. Ja nie mam doświadczenia w budowaniu zwrotnic i jedyne na co się mogę zdać to na waszą pomoc i kalkulacje w symulatorach co pewnie nie do końca będzie rozwiązaniem najmądrzejszym. Jak by ktoś z was miał pomysł jaką zwrotkę użyć w takim połączeniu (a może inny driver ale z założenia nie za drogi) to byłbym bardzo wdzięczny. Nie zależy mi tu na jakiejś nie wiadomo jak kozackiej zwrocie....zestaw ma grać głośno i w miarę płasko, driver ma wytrzymać obciążenie. Sam już kalkulowałem zwrotkę w x-over pro 3 ale nie wydaje mi się żebym to zrobił poprawnie. Kolejna kwestia jaka mnie nurtuje to moc i czy pasywne filtry nie wymiękną i czy koszt pasywnego podziału stanie się po prostu nieopłacalny. Proszę o jakiekolwiek sugestie...pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX GDN-38-1000-8-SE + STX D-800-Ti prowizoryczna zwrotnica
Collapse
X
-
Re: STX GDN-38-1000-8-SE + STX D-800-Ti prowizoryczna zwrotn
Zamieszczone przez GTKKolejna kwestia jaka mnie nurtuje to moc i czy pasywne filtry nie wymiękną...
A tak wogóle to nie można mówić o czymś czego nikt jeszcze nie słyszał,tym bardziej o zwrotnicy do tego.
-
Zamieszczone przez marianPrzy czym to niby ma wymięknąć? są mocniejsze kolumny z normalnymi zwrotnicami pasywnymi i nikt nie narzeka.
No to ja ponarzekam, bo znam przypadki zapalenia się kolumn, chodzi mi o to czy ilość wydzielającego się ciepła nie spowoduje zagrożenia i czy będzie bezpieczne w eksploatacji
Zamieszczone przez n_omyzs15".. nawet spory xmax itd to raczej glosnik do suba a nie do 2way
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKNo to ja ponarzekam, bo znam przypadki zapalenia się kolumn, chodzi mi o to czy ilość wydzielającego się ciepła nie spowoduje zagrożenia i czy będzie bezpieczne w eksploatacji
Zamieszczone przez GTKnie zależy mi na basie tylko na sprawności, a ten głośnik jak pisze producent jest w miarę uniwersalny, jedyne o co mi chodzi to o zwrotnice, która wytrzyma i będzie w miarę poprawna
Skomentuj
-
Przeciez to zalezy od tego czy filtr jest dobrze czy zle wykonany.
Zamieszczone przez n_omyzsPrzeciez to nie jest glosnik do 2way. Jak ci nie zalezy na basie ale na sprawnosci to wez 10-12" a nie 15"
W czym przeszkadza wysoki xmax do zastosowania 2way? Myślisz, że altu ten głośnik nie pociągnie i będzie zbyt dokuczliwa dziura w środku pasma? Patrzyłem na charkę i w miarę wydawało mi się ciągnął do 1,5kHz...można by się pokusić o 3way ale problem będzie jeszcze bardziej złożony..o kosztach nie wspominając....założeniem jest głośność zestawu jak stracę trochę na środku to tragedii nie będzie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKMyślisz, że altu ten głośnik nie pociągnie i będzie zbyt dokuczliwa dziura w środku pasma? Patrzyłem na charkę i w miarę wydawało mi się ciągnął do 1,5kHz...
Jesli koniecznie chcesz miec nadstawki na 15" to moze zanim zaczniesz robic swoje zaproponuje ci odsprzedaz moich na selenium dh200e-e i alphardzie magnum 15 (dokladnie ten problem choc on bardziej pasuje do nadstawek, ma tez mniejszy xmax i moc jesli wiezyc ze ten stx ma az 800W) robilem je dlatego ze chcialem zaoszczedzic i owszem to gra niewatpliwie i pare imprez napedzilo, natomiast to tylko rozwiazanie tymczasowe bo pozniej zaczyna jednak brakowac srodka (no i basu 40hz i w dol). Moc paczek to okolo 350-400W spl 99db/w.
Skomentuj
-
Kurczę wiesz co masz rację....może być rzepa z tym głośnikiem w 2way ;/ chyba się wycofam z tego pomysłu, bo wyda się pieniądzę i będzie tylko świst i dudnienie, tak myślę że może 2x STX 300-400 do tego ten driver stxa a w przyszłości jakieś suby na dół? Ostatnio graliśmy na nadstawkach nie za mocnych gdzieś 2x300W było słabo, dlatego kombinuję żeby coś lepszego zmajstrować. Tak jak piszesz te 800W stxa też może być jakieś ponaciągane to może faktycznie lepiej się nie napalać, choć nie ukrywam, że trochę mnie on ciekawi. Ps. gdzieś napisałeś, że masz JIGa na sprzedaż ile za niego chcesz?
Skomentuj
-
robi sie kolumny 2way na 15calach ale to musza byc dobre glosniki ktore dociagna do 3-4khz. Zazwyczaj tylko firmowki to potrafia a inne maja ze tak powiem brak srednicy albo matowa. Takie glosniki zazwyczaj podlacza sie bez filtra a dodaje tylko wysokotonowke z prostym filtrem i zarowka. Ale jakies pomiary sa potrzebne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekAle jakies pomiary sa potrzebne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKNie wiem ale to chyba przerasta moje możliwości,
Zamieszczone przez GTKchyba, że kupię sprzęt i nauczę się nim posługiwać ;/
Standard estradowy dla wysokotonowki to 2,2uF plus 0,4mH i szeregowo na wejsciu zarowka 50+55W 24V wlokna polaczone szeregowo. Jak za wysokie ciecie to zmieniamy 2u2 na 3,3uF.
Skomentuj
Skomentuj