Witam wszystkich i proszę o pomoc w zaprojektowaniu bądź podesłaniu gotowego projektu zwrotnicy do zestawu 2x STX 18AKX + Vifa DX25. z góry dziękuje i pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc przy zwrotnicy.
Collapse
X
-
marcin00000, na odległość zrobić się tego nie da, trzeba mieć głośniki w obudowie i sprzęt pomiarowy.
Zamiast takiej konfiguracji polecam Ci 3 drogi, dwie 18 zamiast jednej w zasadzie nie przynoszą żadnego zysku, 3 drogi natomiast pozwalają osiągnąć lepszy jakościowo , ilościowo jak i "zejściowo" bas i lepszą średnicę.
Skomentuj
-
Masz już te głośniki? Ja bym poczekał na pomiary i zwrotkę do nowego STXa 18-140-8-AWX. Symulacyjnie wychodzi więcej basu i mniejsza obudowa niż 18-130 (no i wizualnie ładniejszy :razz: )
Zamieszczone przez takerodwie 18 zamiast jednej w zasadzie nie przynoszą żadnego zysku
zaleta - większa efektywność
wata - 2x więcej mocy
jak masz wydajny wzmacniacz można spróbować 2,5way ale nie na tych głośnikach.
Skomentuj
-
Więc takie przetworniki już kupiłem STX 18AKX + stx PJ zwrotnice robione też pod te głośniki ale o ile 18 graja fajnie basu jest dużo średnich też sporo napewno więcej niż w gdn15/40/5 bo je miałem wcześniej o tyle te wysokotonowe nie bardzo mi podchodzą przy głośniejszym słuchaniu strasznie jazgoczą i ciężko sie tego słucha. Dlatego pytam o vife i zwrotnice. To moje pierwsze DIY więc proszę o wyrozumiałość pozdr
Skomentuj
Skomentuj