Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy zwrotnicy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy zwrotnicy.

Witam wszystkich i proszę o pomoc w zaprojektowaniu bądź podesłaniu gotowego projektu zwrotnicy do zestawu 2x STX 18AKX + Vifa DX25. z góry dziękuje i pozdrawiam

Heh, chyba nie wiesz co piszesz

Skoro nie takiego projektu, to znaczy ze trzeab poszukac innego w tym samym budzecie.
    pamietaj - lepiej kupic dwa drozszei lepsze glosniki niz 3 tansze.

Skomentuj

marcin00000, na odległość zrobić się tego nie da, trzeba mieć głośniki w obudowie i sprzęt pomiarowy.
      Zamiast takiej konfiguracji polecam Ci 3 drogi, dwie 18 zamiast jednej w zasadzie nie przynoszą żadnego zysku, 3 drogi natomiast pozwalają osiągnąć lepszy jakościowo , ilościowo jak i "zejściowo" bas i lepszą średnicę.

Skomentuj

Masz już te głośniki? Ja bym poczekał na pomiary i zwrotkę do nowego STXa 18-140-8-AWX. Symulacyjnie wychodzi więcej basu i mniejsza obudowa niż 18-130 (no i wizualnie ładniejszy :razz: )
        Zamieszczone przez takero
        dwie 18 zamiast jednej w zasadzie nie przynoszą żadnego zysku
        i tak i nie :???:
        zaleta - większa efektywność
        wata - 2x więcej mocy
        jak masz wydajny wzmacniacz można spróbować 2,5way ale nie na tych głośnikach.

Skomentuj

Więc takie przetworniki już kupiłem STX 18AKX + stx PJ zwrotnice robione też pod te głośniki ale o ile 18 graja fajnie basu jest dużo średnich też sporo napewno więcej niż w gdn15/40/5 bo je miałem wcześniej o tyle te wysokotonowe nie bardzo mi podchodzą przy głośniejszym słuchaniu strasznie jazgoczą i ciężko sie tego słucha. Dlatego pytam o vife i zwrotnice. To moje pierwsze DIY więc proszę o wyrozumiałość pozdr

Skomentuj

i tak i nie :???:
            zaleta - większa efektywność
            wata - 2x więcej mocy
            i co to daje w domu ? Kogo interesuje SPL ?

marcin00000, a nie możesz Pjtki zamienić na DXa po prostu i nową zwrotę złożyć ?
            Bo rozumiem że masz kolumny 18+PJ, a nie 2x18+PJ ?

Skomentuj

jak jeden AKX na kolumne to przeciez zwrotnica jest w dotowych konstrukcjach
              jak 2 AKXy to mozna zawsze zrobic 2,5 drogi - jedna cewka i problemow z impedancja nie powinno byc :P

Skomentuj

Czaruję...
              X