Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki do pokoju 17m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki do pokoju 17m^2

Witam wszystkich forumowiczów. TO jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Trafiłem na to forum już jakiś czas temu i sporo czytałem na temat konstrukcji kolumn różnego typu. Miałem się nawet zabrać za budowę podłogówek ale zmiana miejsca zamieszkania odwiodła mnie od tego pomysłu. Teraz mieszkam w mieszkaniu a mój pokój ma 17m˛. Chciałem zbudować jakieś monitorki ale nie jestem na tyle obsłuchany i nie orientuję się jakie propozycje najlepiej by się sprawowały w takim pomieszczeniu. Moje stare altusy 140 są zdecydowanie za duże do tego pokoju. Prosiłbym o jakieś sugestie co do mojego tematu. Chciałbym zaznaczyć , że nie mam za wiele funduszy i chciałbym się skupić na konstrukcji na tonsilach, teslach ewentualnie visaton - całość do 700zł (oczywiście jeśli jest to możliwe).

Ps. Mój wzmacniacz który napędzał altusy to Yamaha ax 700.

Zamieszczone przez kknd99
    pokój ma 17m˛.
    Yamaha ax 700.
    całość do 700zł
    Nie wiem jakiej muzyki słuchasz,ale jeśli nie zależy Ci na super niskim basie to w ogłoszeniach masz okazję http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16319 ,HDS lubi waty więc twój wzmacniacz jest tutaj jak najbardziej na miejscu, XT25 na yamaszce będzie się troszkę wysuwać na pierwszy plan ale myślę że po zmianie z altusów będzie Ci to odpowiadać. Ten zestaw to już wyższa półka, moim zdaniem hds180 to głośnik idealny do rocka.
    Tylko na skrzynki musiał byś dołożyć.

Skomentuj

Sam bym taki zestaw wziął :-)
      Coś taniej jeszcze jest http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16320
      Ale pierwsza propozycja wg mnie troszkę lepsza.
      Pzdr.

Skomentuj

za te pieniadze da sie zrobic dosc ciekawe monitorki
        teraz tanio mozna kupic vife DX25
        a do tej vify masz
        STX GDN 15 AKX
        STX GDN 18 AKX
        tonsil GDN 15/40/5
        czasami da sie tez trafic okazje - np obecne 2 ogloszenia. tylko ze musialbys dolozyc na obudowe :???:
        ale wg mnie warto

Skomentuj

Można też poczekać na projekt oparty o nowa 18 Stxa - podobno takero już coś działa w tym kierunku.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku , że spróbuje podziałać w kierunku STX gdn 18/130/8 AKX. Czytałem kilka postów na tym forum i ludzie pozytywnie wypowiadali się o tym głośniku, a i cena nie jest najgorsza. Porównując go z tonsilem GDN 15/40/5 , STX wypada lepiej pod względem parametrów a cenowo jest droższy od tonsila tylko o 6 zł (sprawdzałem ceny na stronie stx oraz na skleptonsil.pl ; być może gdzie indziej są tańsze). Kierując się sugestią Pawła S.

za te pieniadze da sie zrobic dosc ciekawe monitorki
            teraz tanio mozna kupic vife DX25
            a do tej vify masz
            STX GDN 15 AKX
            STX GDN 18 AKX
            tonsil GDN 15/40/5
            co do wysokotonowca vify DX23 trafiłem na jej dwie odmiany - DX 25TG-05-04 oraz DX 25SC-05-04. Pierwsza z nich jest tańsza bo kosztuje 99 zł w Loudspeakershopie. Druga kosztuje 149 zł. Postawiłem na tą pierwszą (bo tańsza :)).

W związku z tym , że nie mam doświadczenia w projektowaniu zwrotnic , chciałem zapytać czy ktoś mógłby mi w tym pomóc i coś zaproponować. Może już ktoś łączył ze sobą te dwa głośniki?? Czy jeśli vifa jest 4Ω to stx też musi być 4Ω czy może być 8Ω ??

Czytałem też że ten głośnik (STX) najlepiej dać do skrzynki o pojemności 15-20l jeśli chodzi o kolumny podstawkowe. Może ktoś ma odpowiednie wymiary obudowy do tej kompilacji?? Będę wdzięczny za pomoc.

Skomentuj

Wysokotonówka, o której mowa to DX25TG-05-04 i faktycznie jest dostępna w loudspeakershop w cenie 99 zł. Co do midwoofera to z tym 18 AKX to chyba najgorszy wybór (konsultowałem to właśnie ostatnio z Pawłem S.). Pomimo większej średnicy od pozostałych ma on podobno najmniej basu (choć osobiście go nie słuchałem). Jeśli poczytasz więcej tematów na forum to zauważysz, że najczęściej polecanym będzie tutaj Tonsil 15/40/5. Poza tym co do ceny 18 AKX to jest on droższy od pozostałych bo kosztuje chyba 135 zł a 15/40/5 kupisz za 99 zł (na oficjalnej stronie tonsila http://www.tonsildystrybucja.pl/ można go kupić właśnie w tej cenie - 8 ohm, skleptonsil.pl olej ).

Jeśli chodzi o dobieranie impedajcji głośników i zabawy w projektowanie zwrotnic to radzę zajrzeć tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 i wybrać jakąś gotową zwrotnicę bo na początek to lepiej na tym wyjdziesz (są tam schematy właśnie pod wymieniane tu midwoofery + DX25). Oczywiście nie chcę zniechęcać do zgłębiania wiedzy na temat akustyki i elektroniki, wręcz przeciwnie, ale na początek lepiej zrobić tak, jak mówię - efekt będzie co najmniej zadowalający

Tak wiięc z mojej strony sugeruję Tonsil 15/40/5 + Vifa DX25TG-05-04 + zwrotnica zaprojektowana właśnie pod te głośniki

No i życzę powodzenia, jak coś sklecisz to pochwal się na forum

Skomentuj

Znalazłem schemat tej zwrotnicy :) Mam tylko pytanie o głośniki zaznaczone na schemacie, czy czerwony to Tonsil a niebieski to vifa czy na odwrót??

Chciałbym jeszcze zapytać o jedną rzecz. Takero napisał:

UWAGA! wszystkie zwrotnice irka (czyli wygladaja jak te tutaj) byly mierzone w skrzynce testowej 15 litrow. to NIE JEST ZALECANA POJEMNOSC OBUDOWY DO TYCH GLOSNIKOW! to jest jedynie skrzynka testowa i kazdy glosnik wymaga innego litrazu do optymalnej pracy

Więc co do przykładu na tych głośnikach jakie najlepsze wymiary skrzynek by pasowały, gdyby ktoś mógł przykładowe wymiary podać.

Skomentuj

niebieski to Tonsil, czerwony to Vifa

tomeus (między innymi) robił ten zestaw, możesz z nim pogadac o objętości i strojeniu obudowy. A tak w ogóle to proponuję poczytać dział "własne konstrukcje..." - coś tam jeszcze chyba znajdziesz oprócz tych tomeus'owych.

Skomentuj

Czaruję...
                  X