Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań nt. GDN 16/50/19 i 16/50/6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań nt. GDN 16/50/19 i 16/50/6

Czy jest duża różnica pomiędzy Tonsilem GDN 16/50/6 (GTC 16/40/1) a GDN 16/50/19?
    Konkretnie rozchodzi mi się o parametry, jeszcze konkretniej - szukam parametrów TS GDNa 16/50/19. Czy 16/50/19 będzie grał tak samo dobrze jak 16/50/6 na tej zwrotnicy: http://obrazki.elektroda.net/38_1208212109.jpg ?

16/50/19 - nie znam tego modelu...
    Co to w ogóle za głośnik i gdzie chcesz go kupić?

Skomentuj

To są głośniki z kolumn Tonsil Fenix II. Jest okazja na Allegro po 20zł/szt. gdzie 16/50/6 kosztują 60zł/szt.

Skomentuj

jak go pomierzysz to możesz się pobawić , bo w przypadku tonsila mała różnica w numerku może robić dużą różnicę w głośniku i nie jest wiadome czy różnią się one tylko kolorem, czy mają zupełnie inną konstrukcję.

[ Dodano: 2009-09-23, 15:33 ]
        Zamieszczone przez allegro.pl
        15Ohm
        więc kicha :P

Skomentuj

Napisz na forum Tonsila na pewno Ci odpisza http://www.tonsil-meble.pl/forum/

http://img231.imageshack.us/img231/6...nyoshi2js2.jpg Ta wersja zwrotnicy jest lepsza, w tej co ty podałeś średnie tony dominują i bas jest bardzo cofnięty.

Te z allegro to chyba 4 ohmowe wersje. (zwrotnica jest dla 8 ohm)

Skomentuj

Te z Allegro to dokładnie 16/50/20, napisałem 16/50/19 ponieważ mam identycznie w swoich Fenixach ale właśnie 19-stki. A co do zwrotnicy specjalnie taką wybrałem, ponieważ była to wersja dla kolumn grających z subem, którego właśnie kończę. Pawel S. napisał mi, że ta zwrotnica jest na 8 ohm, a ja chcę do jednej kolumny wstawić 2 midbasy.

Zwrotnica była projektowana pod 16/50/6, ja chciałbym tylko wiedzieć, czy tak samo dobrze zagrają z nią 16/50/20.

Skomentuj

Właśnie dlatego najlpej zapytać u producenta.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                Te z allegro to chyba 4 ohmowe wersje. (zwrotnica jest dla 8 ohm)
                te z allegro to wersje 15 ohm, napisałem to wyżej ;]

Zamieszczone przez djbuh
                a ja chcę do jednej kolumny wstawić 2 midbasy.
                a patrzyłeś co z efektywnością ? Zdajesz sobie sprawę że to nie takie proste ?

Zamieszczone przez djbuh
                Zwrotnica była projektowana pod 16/50/6, ja chciałbym tylko wiedzieć, czy tak samo dobrze zagrają z nią 16/50/20.
                tyle że nikt nie wie co to konkretnie za model, mało kto z osób które nawet miały te kolumny wyjmował je i mierzył.
                Zamiast kupować po 2 na kolumnę tych nieznanych lepiej kupić po jednym sprawdzonym i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  te z allegro to wersje 15 ohm, napisałem to wyżej ;]
                  GDN 16/50/6 sa w wersji 4ohm a GDN 16/50/20 to 15ohm
                  tak czy inaczej to trzeba dac po 2szt i wyjdzie 8ohm :P

wooferki to jednyna rzecz jaka mi sie podbala w fenixach. za ta cene to bym sie nawet dluzej nie zastanawial tylko je kupowal.
                  nawet jak dasz tylko filtr na GDWK (dowlne 1") to te kolumny zagraja lepiej niz fenixy

Skomentuj

Dokleję się do tematu.
                    A co by zrobić w takiej sytuacji-
                    Mam dwie sztuki GDN 16/50/6 (GTC 16/40/1) w wersji 4ohm i dwa Visatony SC-10 8ohm. Zwrotka;
                    http://img231.imageshack....0nyoshi2js2.jpg
                    I co tutaj w zwrotnicy zmienić? Cewkę na gdn-e zmniejszyć o połowę, a kondensatora powiększyć? Czy ktoś zmagał się już z takim problemem???
                    Pozdro

Skomentuj

Kupiłem te 16/50/19, zobaczymy co z tego wyjdzie :). Najwyżej zrobię na nich coś innego a do kolumn kupię 16/50/6. W końcu była okazja, kupiłem je ponad połowę taniej niż nowe 16/50/6 za które musiałbym dać 250zł, zaryzykować trzeba.

A więc o parametry napiszę do Tonsila, żeby sobie do nich ładną obudowę wyliczyć. Jeszcze mam kilka pytań odnośnie tej zwrotnicy z pierwszego postu. Jakie cewki użyc do budowy zwrotnicy? Chodzi mi o grubość drutu. Do Visatona zastosowałbym 0,8mm, natomiast do 2x 16/50/19 1,6mm, ponieważ w jednej kolumnie będą 2 połączone równolegle. Nie przesadziłem z tą grubością?

Skomentuj

teoretycznie tak. W praktyce trzeba będzie zmniejszyć wartrotsć tłumika o conajmniej 3 db, ale to juz an słuch można zrobić

Skomentuj

djbuh, wg mnie przesadzasz :P
                          nie dalbym wiecej niz 0,7mm i 1,2mm
                          0,8mm na GDNy w zupelnosci wystarczy

Skomentuj

a do kolumn kupię 16/50/6
                            8 ohmowe Gdzie?? Gdzie? Ludzie nie pchajcie się tak!

Co do obudowy - wpakuj go w około 18 litrową closed z wytłumieniem o różnych grubościach (pianka, gąbka, mata) do tego jakieś 100 g luznej waty jako wypełnienie i pieknie zagra. Możesz wszystko idealnie wyliczyć z parametrow, ale o kant d.. to potłuc, bo przeiceż liczy się jak ona zagra "na żywo".

[ Dodano: 2009-09-24, 22:31 ]
                            Co do cewek - mialem 0,8mm i zaminilem na 1,0mm i nie bylo zadnej roznicy jesli chodzi o bas. Jezeli chodzi o srednie tony to roznica byla, bo zaminilem cewke ferrytowa na powietrzna.

Skomentuj

To wezmę 1,2mm za 22zł, 6zł droższa niż 1mm. To nie majątek a jednak lepiej. 1,4mm kosztuje 33zł, skoro mówicie, że to za dużo to sobie daruję tak dużą różnicę w cenie.
                              Do Visatona wezmę 0,8mm za niecałe 7zł. Ceny oczywiście z cennika polinka.

Tak przy okazji, znalazłem tam kondy Jantzena (te 3,3uF) po 2,5zł/szt. Nie jest to czasem za tanio?

I jeszcze jedna sprawa :razz:. Nie wiem, które głośniki wybrać do głośnika centralnego. Chodzi o midbasy. Wysokotonowy to będzie Visaton SC10N tak samo jak we frontach, natomiast "wpadły mi w oko" Tonsile GDN 13/40/2. Włożyłbym 2 takie + SC10N. Spełni to swoje zadanie? Ewentualnie jakieś inne przetworniki (zależałoby mi na SC10N, tylko midbasy inne), do których jest gotowy projekt zwrotnicy. Aha, i żeby te midbasy nie miały więcej jak 14cm średnicy, nie chcę sobie za bardzo zastawiać placu pod monitorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
                                Tak przy okazji, znalazłem tam kondy Jantzena (te 3,3uF) po 2,5zł/szt. Nie jest to czasem za tanio?
                                gdzie? w polinku? pokaz gdzie to kupie na zapas :lol:

Zamieszczone przez djbuh
                                jeszcze jedna sprawa . Nie wiem, które głośniki wybrać do głośnika centralnego. Chodzi o midbasy. Wysokotonowy to będzie Visaton SC10N tak samo jak we frontach, natomiast "wpadły mi w oko" Tonsile GDN 13/40/2. Włożyłbym 2 takie + SC10N. Spełni to swoje zadanie?
                                jak ma bys poprawne kino to daj wszedzie te same glosniki

jak wymiary nie pasuja to daj front pod katem to zmniejszysz wysokosc troche :P

Skomentuj

I tak już nie dostanę GDN 16/50/19, poza tym ustawienie głośników pod kątem mija się z celem, ponieważ będę musiał ustawić całą kolumnę centralną pod kątem. A kolumna centralna będzie na wysokości głowy słuchacza (może ciut niżej) więc głośniki muszą być ustawione pionowo.

Tak więc kolumnę centralną zrobię na 2x GDN 13/40/2 + SC10N. Teraz tylko kwestia zwrotnicy. Na elce widziałem kolumny na tych przetwornikach, ale autor użył do nich zwrotnic z kolumn Tonsil Maestro z drobnymi modyfikacjami. Wolałbym coś bardziej "oficjalnego".

A co do kondów w polinku, takie ceny były w ich cenniku, który ściągnąłem z ich strony. Kolega mówił, że lepiej ich spytać przed zakupem, bo ceny mogą się różnić, np. ze względu na nieuaktualniany cennik :neutral:.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X