Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytłumienie - jakie materiały najlepsze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytłumienie - jakie materiały najlepsze?

Witam
    Mam zamiar wytłumić Subwoofery B-R(Jeden Estradowy 15" Beyma, drugi do domu na Peerless 10" - w planach :mrgreen: ) jak i closed 8".
    - http://allegro.pl/item727527838_mona...enie_maty.html

Co sądzicie, są jakieś lepsze materiały za rozsądną cenę??
    pzdr

Subwooferów estradowych nie wytłumia się, ze względu na zakres odtwarzanych częstotliwości (nie ma potrzeby) i obniżenie ich sprawności, a do suba zamkniętego daje się po to by zwiększyć pozorną objętość obudowy, a ilość dobiera się eksperymentalnie. Wełny z aukcji szkoda, lepiej coś tańszego np. jakąś włókninę z innych aukcji.

Skomentuj

A tak przy okazji tematu. Jak najprościej przymocowac wytłumienia do ścianek subwoofera?

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
        są jakieś lepsze materiały za rozsądną cenę??
        Użyj włókniny z najtańszej kołderki z marketu [w Jysku są najtańsze]
        Zamieszczone przez Songokan
        Jak najprościej przymocowac wytłumienia do ścianek subwoofera?
        najlepiej luźno ułożona

Skomentuj

A tak przy okazji tematu. Jak najprościej przymocowac wytłumienia do ścianek subwoofera?
          Zszywaczem tapicerskim (tackerem).

Skomentuj

Luźno ułożone wytłumienie musiało by wypełnia cały subwoofer a tackera nie mam :/

Skomentuj

Wytłumienie w subach stosuje się tam gdzie obudowa jest tak skonstruowana że podbarwia - czyli stają się bardziej słyszalne harmoniczne, druga i trzecia - wytłumienie je trochę rekompensuje. Zwłaszcza właśnie przy bandpassach gdzie zazwyczaj występuje górka w zakresie 100-300hz. Więc w hajendowych konstrukcjach można dać tam mate dekarską.

Skomentuj

a tackera nie mam
                to jest koszt ok 20zł
                http://www.allegro.pl/item746252521_...acja_sily.html
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie czyli nie ma co wydawać kasy na wytłumienie. Coś z kołdry czy coś się wymyśli, być może mam gdzieś nie potrzebną

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
                    Coś z kołdry czy coś się wymyśli, być może mam gdzieś nie potrzebną
                    może być, pod warunkiem, że to syntetyczna włóknina, bo bawełniana jest higroskopijna.

Skomentuj

Czaruję...
                    X