Witam, czaję się na głośniki STX 15AKX i w sumie nie wiem z jakim głośnikiem wysoko-tonowym najlepiej będzie to współpracowało. Najbardziej mnie interesuje wstęga monacora ale nigdy nie słyszałem jak gra wysoko-tonowy takiego typu. Zastanawia mnie jak wypada vifa w konfrontacji z tym monacorem. Cenię łagodność sopranu a ponoć wstęga dobrze się do tego nadaje. Jakby ktoś mógł napisać na co się zdecydować i jakie są różnice pomiędzy nimi byłbym wdzięczny. pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 15AKX + vifa dx, wstęga monacora czy może stx?
Collapse
X
-
Właśnie obawiam się, że to w 2way nie jest najlepiej. Poza tym słaby SPL tej wstęgi. Ale generalnie korci mnie to. Zwłaszcza, że jest gotowy projekt zwrotnicy na forum i charakterystyka wygląda zacnie. Vifa DX to już niestety większe pieniądze nawet nie bardzo wiem gdzie kupić i za ile. W alternatywie jest jeszcze wysokotonówka STXa. Dylemat jednak pozostaje, sam nie jestem osłuchany i sam nie wiem co będzie dla mnie najlepsze.
Skomentuj
-
Zastanawia mnie charakterystyka producenta na której średnio mamy 98db a na tej ze schematu 85dB a nie ma żadnego tłumika :???: Problemem może się okazać frez pod ten głośnik 8mm a po bokach jakieś 3-4mm. Jedyną wstęgą jaką słyszałem była wstęga Philipsa z micro wieży i całkiem miło wspominam odsłuch.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DIGIPROCOMPZastanawia mnie charakterystyka producenta na której średnio mamy 98db a na tej ze schematu 85dB a nie ma żadnego tłumika :???:Załączone pliki
Skomentuj
-
Robiłem bezpośrednie porównanie 15AX (AKX) ze wstęgą , DXem i AJtką.
DX ma najwięcej wysokich, ale nie są tak łagodne i nienatarczywe jak ze wstęgą która to gra bardzo detalicznie, mniej więcej na porównywalnym poziomie do vify. Na początku owszem , wydaję się że wysokich jest mało, ale po przyzwyczajeniu dostrzega się ich przyjemną neutralnośc i uniwersalnośc. AJ jest daleko w tyle.
Myślę że jeśli ma się już 15 to warto zainwestowac w monacora, chocby tylko po to by za małe pieniądze posłucha wstęgi, która jeśli chodzi o charakter brzmienia wcale nie jest aż tak dużo gorsze od tych za setki złotych. Do tego ta kwadratowa świetnie pasuje wizualnie do STXa :)
[ Dodano: 2009-09-29, 11:24 ]
Zamieszczone przez GTKAle czego brakuje głośności czy ostrości?? Bo w sumie zastanawiam się czy mój wzmacniacz podoła mam Marantza PM-55 nie mam pojęcia jaka jest moc, myślę że około 40W będzie miał
Początkowym problemem jest ilośc , jednak to kwestia przyzwyczajenia :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekpo zazwrotkowaniu ma tyle co widac i jest to dosc malo i odsluchowo troche brakuje
Skomentuj
Skomentuj