Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 15AKX + vifa dx, wstęga monacora czy może stx?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 15AKX + vifa dx, wstęga monacora czy może stx?

Witam, czaję się na głośniki STX 15AKX i w sumie nie wiem z jakim głośnikiem wysoko-tonowym najlepiej będzie to współpracowało. Najbardziej mnie interesuje wstęga monacora ale nigdy nie słyszałem jak gra wysoko-tonowy takiego typu. Zastanawia mnie jak wypada vifa w konfrontacji z tym monacorem. Cenię łagodność sopranu a ponoć wstęga dobrze się do tego nadaje. Jakby ktoś mógł napisać na co się zdecydować i jakie są różnice pomiędzy nimi byłbym wdzięczny. pozdrawiam

To najtańsza wstęga na rynku, droższe to już jakieś 400zł. Można kupić z czystej ciekawości(60zł to nie majątek). Czy ten STX jest zdolny dociągnąć do fp 5kHz, bo to minimum dla tej wstęgi.

Skomentuj

Właśnie obawiam się, że to w 2way nie jest najlepiej. Poza tym słaby SPL tej wstęgi. Ale generalnie korci mnie to. Zwłaszcza, że jest gotowy projekt zwrotnicy na forum i charakterystyka wygląda zacnie. Vifa DX to już niestety większe pieniądze nawet nie bardzo wiem gdzie kupić i za ile. W alternatywie jest jeszcze wysokotonówka STXa. Dylemat jednak pozostaje, sam nie jestem osłuchany i sam nie wiem co będzie dla mnie najlepsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
        Zwłaszcza, że jest gotowy projekt zwrotnicy na forum i charakterystyka wygląda zacnie.
        możesz podać linka bo nie widziałem jeszcze.

Skomentuj

http://img165.imageshack.us/img165/4...usrbt95qr0.gif

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
            Poza tym słaby SPL tej wstęgi.
            wg schematu charakterystyki cały spl jest dobrze wyrównany, więc w czym problem?

Skomentuj

nie tym się akurat najmniej przejmuję... generalnie jak coś znalazłem o tej wstędze to było biadolenie, że niskie spl dlatego tylko napomniałem. DIGIPROCOMP co o tym myślisz?

Skomentuj

Zastanawia mnie charakterystyka producenta na której średnio mamy 98db a na tej ze schematu 85dB a nie ma żadnego tłumika :???: Problemem może się okazać frez pod ten głośnik 8mm a po bokach jakieś 3-4mm. Jedyną wstęgą jaką słyszałem była wstęga Philipsa z micro wieży i całkiem miło wspominam odsłuch.

Skomentuj

No to jest podejrzana sprawa, o frezowaniu w sumie nie myślałem ponieważ nie mam frezarki..mimo wszystko na razie jestem za..gdzie widziałeś te monacory za 60zł? bo znalazłem za 75 najtaniej

Skomentuj

Skojarzyło mi się, że 59zł jest na stronie a faktycznie jest za 79zł :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                      Zastanawia mnie charakterystyka producenta na której średnio mamy 98db a na tej ze schematu 85dB a nie ma żadnego tłumika :???:
                      Cuda nie? :) Tylko gdzie ten monacor ma 98dB? chyba na papierze, po zazwrotkowaniu ma tyle co widac i jest to dosc malo i odsluchowo troche brakuje za to nie jest ostro i nie meczy uszow. Mozna powiedziec ze slucha sie tej kolumny jakby stalo sie w tylnych rzedach na koncercie. Ma to swoj urok i jest calkowitym przeciwienstwem wysokotonowki stx-a ktora jest bardzo ostra, vifa jest gdzies pomiedzy nimi.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        po zazwrotkowaniu ma tyle co widac i jest to dosc malo i odsluchowo troche brakuje
                        Ale czego brakuje głośności czy ostrości?? Bo w sumie zastanawiam się czy mój wzmacniacz podoła mam Marantza PM-55 nie mam pojęcia jaka jest moc, myślę że około 40W będzie miał

Skomentuj

Robiłem bezpośrednie porównanie 15AX (AKX) ze wstęgą , DXem i AJtką.
                          DX ma najwięcej wysokich, ale nie są tak łagodne i nienatarczywe jak ze wstęgą która to gra bardzo detalicznie, mniej więcej na porównywalnym poziomie do vify. Na początku owszem , wydaję się że wysokich jest mało, ale po przyzwyczajeniu dostrzega się ich przyjemną neutralnośc i uniwersalnośc. AJ jest daleko w tyle.
                          Myślę że jeśli ma się już 15 to warto zainwestowac w monacora, chocby tylko po to by za małe pieniądze posłucha wstęgi, która jeśli chodzi o charakter brzmienia wcale nie jest aż tak dużo gorsze od tych za setki złotych. Do tego ta kwadratowa świetnie pasuje wizualnie do STXa :)

[ Dodano: 2009-09-29, 11:24 ]
                          Zamieszczone przez GTK
                          Ale czego brakuje głośności czy ostrości?? Bo w sumie zastanawiam się czy mój wzmacniacz podoła mam Marantza PM-55 nie mam pojęcia jaka jest moc, myślę że około 40W będzie miał
                          moc to nie problem , spokojnie, głośnik wytrzyma sporo
                          Początkowym problemem jest ilośc , jednak to kwestia przyzwyczajenia :)

Skomentuj

No to jestem przekonany do wstęgi, myślę, że to będzie mi odpowiadało dzięki za informacje

Skomentuj

takero,
                              a jak przy tym porównaniu wypada xt19?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                po zazwrotkowaniu ma tyle co widac i jest to dosc malo i odsluchowo troche brakuje
                                Ale czego brakuje głośności czy ostrości? Bo w sumie zastanawiam się czy wzmacniacz sprosta zadaniu i odpowiednio napędzi ten zestaw. Nie wiem jaką ma moc nie ma nawet poboru z tyłu na tabliczce (Marantz PM-55). Jak ta wstęga znosi katowanie, łatwo jest to uszkodzić?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                  a jak przy tym porównaniu wypada xt19?
                                  ostry jest i mi szczerze mówiąc podobał się mniej.

Jak ta wstęga znosi katowanie, łatwo jest to uszkodzić?
                                  ja swojej jeszcze nie uszkodziłem ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                  X