Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy GDN18-130-AKX i GDWK10-250-AKX to optymalne rozwiązanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy GDN18-130-AKX i GDWK10-250-AKX to optymalne rozwiązanie.

Witam - chciałbym zrobić nowe kolumny głośnikowe. W tej chwili posiadam jakieś stare kolumny tonsila (GDN 20... i GDWK - obudowa zamknięta) oraz subwoofer na STX GDN 30-200-8-SS napędzany wzmacniaczem 100W (NORD ELEKTRONIK NE 065A - stopień końcowy na MosFET IRF 530). Pokój, w którym słucham muzyki to 30m2 (4 na 7,5m) dobrze wytłumiony (wykładzina dywanowa na filcu oraz 5 dużych zasłon okiennych z ciężkiego materiału). Do nagłośnienia używam amplitunera Technics SA-AX540 o mocy na kolumny frontowe 2-85W. Nagłośnienie służy zarówno do oglądania telewizji czy słuchania radia płyt winylowych lub MP3. Muzyka, którą słucham to głownie rock, bluesrock z lat 70 i 80 ubiegłego wieku. Po przeczytaniu prawie całego forum jestem skłonny do rozwiązania dwudrogowego na STX czyli GDN-18-130-8-AKX i GDWK-10-250-8-AKX. Konstrukcje opisywane na forum na tych głośnikach mają pojemności 20-23l. Licząc parametry kolumny w WinISD wychodzi 23,15l oraz 49,12Hz. Parametry te obliczone wg Hoge'a (A. Kisiel EP) to odpowiednio 28l i 45,6Hz. Wiem, że właściwe określenie pojemności obudowy i odpowiednie strojenie mają ogromny wpływ na brzmienie kolumny (doświadczyłem tego przy budowie subwoofera) i tutaj głównie oczekuję pomocy od uczestników forum. Oczywiście zwrotnicę zrobię sam wg schematu zamieszczonego na forum. A może jakieś inne rozwiązanie. Kasa na same głośniki to około 500 zł. Obudowy zrobię sam z płyt wiórowych, oklejanych później fornirem. Za wszelką pomoc byłbym wdzięczny-pozdrawiam.

Jak zwracasz uwagę na symulację to przelicz 18-140-8-AWX wypada znacznie lepiej, problem w tym, że nie ma gotowej zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet
      Konstrukcje opisywane na forum na tych głośnikach mają pojemności 20-23l. Licząc parametry kolumny w WinISD wychodzi 23,15l oraz 49,12Hz. Parametry te obliczone wg Hoge'a (A. Kisiel EP) to odpowiednio 28l i 45,6Hz. Wiem, że właściwe określenie pojemności obudowy i odpowiednie strojenie mają ogromny wpływ na brzmienie kolumny (doświadczyłem tego przy budowie subwoofera) i tutaj głównie oczekuję pomocy od uczestników forum.
      kup glosniki i troche wiecej plyt na testowa obudowe. posluchasz sam i wtedy zdecydujesz jaka pojemnosc dac

Zamieszczone przez Janekzet
      Parametry te obliczone wg Hoge'a (A. Kisiel EP) to odpowiednio 28l i 45,6Hz
      tu moge odrazu powiedziec ze nie zagra najciekawiej - za duza obudowa

smialo mozesz dac 20 litrow

Skomentuj

Te 20 l które proponuje Pawel to oczywiście netto do tego jeszcze dodaj 2-3 l na miejsce zajmowane przez głośnik i ewentualne wzmocnienia ja mam akx w 26l brutto czyli ok 23 netto i grają naprawde super jakby co opis moich kolumn mam w podpisie pozdr.

Skomentuj

Czaruję...
        X