Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy DIY - GDWK-10-250-8-AWX + GDN-17-140-8-SK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy DIY - GDWK-10-250-8-AWX + GDN-17-140-8-SK

Heja. Mam zamiar zrobić sobie w miarę dobre kolumienki. Będzie to coś pomiędzy monitorami, a podłogowymi. Z racji małego pokoju (dzielę z bratem) nie ma gdzie postawić podłogowych. Chcę zrobić kompakty (kompakt = Altus 110, Mildton 80 etc.). Wykminiłem coś takiego:
    - GDN-17-140-8-SK
    - GDWK-10-250-8-AWX

Kilka pytań:
    1. Czy do takiego zestawu jest zwrotnica ? Jaki jest koszt wykonania na zamówienie, czy ktoś podejmie się wykonania takowej.
    2. Skrzynia zamknięta czy bas reflex ? Jak bas reflex to jaki przekrój ?
    3. Jaki litraż ?
    4. Czy wzmacniacz Yamaha 2x55W 8Ω to pociągnie ?

Muzyka hard rock, rock, blues, country i jazz :) pokój 15m^2

Pytanie dodatkowe (od znajomego)
    - Czy jest zwrotnica do GDWK-10-250-8-AWX + GDN-15-100-8-AKX

ad1 i dodatkowe: do serii AWX jeszcze nie powstała żadna zwrotnica, przynajmniej tu na forum.
    ad2i3. konstrukcja na tym głośniku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16314 obudowa 17L(brutto/netto?), radzę zrobić 20L brutto, po odjęciu głośników, zwrotnicy, wzmocnień pozostanie ~17L netto.
    ad4. czy pociągnie to pojęcie względne, zagra nawet na 2x5W tylko będzie się marnować. Mój wzmacniacz też ma ~55W/8 i napędza 8" Seasa w 13m* wytwarza całkiem przyzwoite ciśnienie na Direct, a po włączeniu Loudness sąsiadka puka do drzwi.

A może zostaniesz pionierem konstrukcji na 18-140-8-AWX :grin:
    Symulacyjnie obudowa podobna, ok 18L netto.

[ Dodano: 2009-09-29, 21:16 ]
    ups dałem ciała :oops: teraz zauważyłem że chodzi o wersję SK a nie SCX

Skomentuj

Zamieszczone przez paccro
      1. Czy do takiego zestawu jest zwrotnica ? Jaki jest koszt wykonania na zamówienie, czy ktoś podejmie się wykonania takowej.
      nie ma ;]
      Koszt - jak się pośpieszysz i trafisz w okres w którym będziemy mieli z Irkiem czas to free

Skomentuj

W innym temacie wyczytałem, że do 14SK i AWX jest zwrotka to chyba pod 17SK też powinno dać radę zrobić :d

Jak mam rozumieć:
        "Koszt - jak się pośpieszysz i trafisz w okres w którym będziemy mieli z Irkiem czas to free" ?

Skomentuj

Z Irkiem testy robimy sprzętu pomiarowego to i może przy okazji udałoby się coś zdziałać.

Skomentuj

Aha

Orientujecie się jakie są ceny MDF w marketach ? Ja obecnie mam problem z nogą w gipsie i dojazd zajmuje mi sporo czasu :P Mam w zasadzie jakiś mały sklepik z płytami na osiedlu, ale czasami w takich miejscach nacinają na spore sumki. Tak dam na piwko znajomemu i mi kupi, przywiezie, wniesie

Skomentuj

Zamieszczone przez paccro
              rientujecie się jakie są ceny MDF w marketach
              Ceny to jedno, u mnie w regionie castorama nie prowadzi i to jest problem..nie wiem jak jest w obi, w nomi mają tylko okazjonalnie. W fabryce mebli chcieli mi opchnąć cały arkusz mdf 22mm za 270zł bandyci nie wiem jaki dokładnie ma wymiar standardowy arkusz i ile wtedy kasują za m^2

Skomentuj

U mnie w obi 36 zł/m2...

Skomentuj

w koszalinie 25zl/m2 za plyte 18mm :P
                  plyta ma 2,07x2,7(lub 2,8m - nie pamietam dokladnie)
                  wiec nieco ponad 5,5m2
                  Zamieszczone przez GTK
                  W fabryce mebli chcieli mi opchnąć cały arkusz mdf 22mm za 270zł bandyci nie wiem jaki dokładnie ma wymiar standardowy arkusz i ile wtedy kasują za m^2
                  wiec drogo :P

Skomentuj

To jak w końcu z zwrotnicą ? Da radę zrobić (Pawel S.) ? Bo powoli przymierzam się do zakupów :)

Jakaś sugestia co do litrażu ?

[ Dodano: 2009-09-30, 22:25 ]
                    ??

Skomentuj

jak chcesz szybko to jest jedynie zwrotnica do GDN 14 SK + GDWK AWX
                      jak chcesz cos innego to niestety brak czasu

Skomentuj

Ja sobie tak myślę, że warto poczekać na zwrotkę do kompletu GDN-18-140-8-AWX i GDWK-10-250-8-AWX, jakoś mam przeczucie że może to naprawdę interesująco zagrać, to może być to, co kiedyś wyląduje w moich podłogowych kolumnach, o których powoli myślę...
                        A co powiecie panowie o samym GDN 14 SK? Warto to aplikować z w/w wysokotonowcem, który jest ponad połowę droższy? I jak sie ma porównanie 14 SK z 14 SCX?

Skomentuj

Wypowiedź z innego forum: SCX - lepsza średnica, SK - lepszy bas. Zawsze można kupić i sprawdzić ewentualnie puścić 10PLN taniej na allegro :P strata 4 piw nie będzie bolesna.

Skomentuj

Czaruję...
                          X